Illustration ur Hej bajskorv! av Henrik Hallgren Håll för näsan! 12 barnböcker om bajs
Böcker

Håll för näsan! 12 barnböcker om bajs

Många barn hamnar någon gång i den berömda kiss- och bajsåldern och plötsligt är allt som handlar om detta fnissigt och fascinerande! Hur ser bajs ut? Hur luktar och funkar bajs? Och hur tusan slutar man med blöja och börjar gå på potta? Vi listar 12 skitroliga och skitviktiga böcker om bajs!

Av: Ingrid Nilsson

Många barn hamnar någon gång i den berömda kiss- och bajsåldern och plötsligt är allt som handlar om detta fnissigt och fascinerande! Hur ser bajs ut? Hur luktar och funkar bajs? Och hur tusan slutar man med blöja och börjar gå på potta? Vi listar 12 skitroliga och skitviktiga böcker om bajs!

Bok 1

Hej bajskorv!

Henrik Hallgren

Välkommen till den pruttsjungande familjen Bajskorvs vardag, som rör sig om rörelserna i tarmarna, familjens släkthistoria och älsklingsfärg samt de friska doppen i turkosblått avloppsvatten. Boken bjuder in till att sjunga med och vinka till de skojiga bajskorvarna. Givetvis är boken mycket skrattvänlig och kan älskas av varenda en i kiss- och bajsåldern!

Passar 3-6 år.

Hej Bajskorv! Av Henrik Hallgren
Bok 2

Djuren bajsar

Världsnaturfonden WWF & Oskar Jonsson

Lär dig en massa om djur och deras bajs! I den här boken får du veta vilket djur som bajsar kuber, vilket djur som bjuder sina barn på avföring och vilken insekt som aldrig bajsar. Fylld med båda fina foton och härliga illustrationer.

Passar 3–6 år.

Bok 3

Super-Charlie och bajsexplosionen

Camilla Läckberg och Therese Vildefall

I den tionde och fristående boken om superhjälten Super-Charlie reser han och familjen till Spanien på semester. Allt skulle kunna vara glassigt och härligt om det inte vore för att lillasystern Polly var i kiss- och bajsåldern, pappan var katastrofalt dålig på spanska och mormorn snart kom på villovägar. Kan Super-Charlie lösa mysteriet i semesterparadiset?

Passar 3-6 år.

Super-Charlie och bajsexplosionen av Camilla Läckberg och Therese Vildefall
Bok 4

Bajskorvsfabriken

Marja Baseler, Annemarie van den Brink och Tjarko van der Pol

Följ med in i människokroppen, tillika bajskorvsfarbriken! Barnen Polly och Pim får en rundvandring på fabriken där deras pappa professorn jobbar. Problemet med fabriken är att det jämt och ständigt blir stopp i den, varför den hotas att läggas ner. Kanske kan Polly och Pims otroliga idé lösa problemet? I boken får man lära sig om fabrikens alla delar och processer – hur det går till och vad som kan gå fel!

Passar 6-9 år.

Översättare: Joakim Sundström

Vilka former kan bajset ha? Och vad är bajsets funktioner? Nästan alla barn skrattar åt prutt och bajs och nästan alla vuxna blir sura om man säger bajskorv rakt ut. Läs och skratta till Pernilla Stalfelts förlösande förklaringar om bajs!

Passar 3-6 år.

Bok 6

Akta bajset!

Mårten Melin och Hanna Albrektson

Gör dig redo för skitrolig läsning om alla olika typer av bajs! Hunden, måsen, bebisen och mamman – alla bajsar de, men på olika sätt. Och om man inte aktar sig kan man råka kliva i det, eller få det i huvudet!

Passar 0-3 år.

Bok 7

Äntligen bajs!

Camilla Lundqvist

Hur använder man egentligen en potta? Det undrar Lillefanten, som precis fått en som genast måste provas! Lillefantens publik blir kompisarna Kanin och Maskot, som fascinerat tittar på. Lillefanten tar i så att han till och med skiftar i blått, men ingenting kommer…ända tills det plötsligt säger PRUTT!

Passar 0-3 år.

Bok 8

Busiga Bebbens potta

Thomas Svensson

Får man bajsa någon annanstans än på pottan? Exempelvis i fåtöljen? Svaret är nej…Mamman vill att Bebben ska bajsa på pottan när Bebben blir bajsnödig, trots att Bebben inte vill! I denna bok lyfts en massa fnissiga frågor som kan uppstå i det lilla barnets vardag.

Passar 0-3 år.

Bok 9

Nödig

Anne-Marie Körling och Louise Winblad

Att sluta med blöja och börja gå på potta är inte alltid så enkelt, men trots det ett viktigt steg i alla små barns liv. Bland svenska barn är problem kring toabesök, emellanåt långt upp i skolåldern, mycket vanliga. Denna bok vill göra barnet redo inför att sluta med blöja och normalisera kiss och bajs – både för barn och föräldrar!

Passar 0-3 år.

Bok 10

Bajsfesten

Alex Schulman och Emma Adbåge

Nikki svarar lurigt att hon ”sparar sig” när pappan byter blöja och det visar sig att hon inte bajsat. Pappan undrar till vad. Nikki menar att ”Den som spar han har!”. Men så fortsätter det på samma sätt dag in och dag ut. Inget bajs i blöjan! Efter flera veckors luftningar utan blöja och oroliga kontroller efter bajs, sker på Nikkis initiativ det som slutligen bara måste ske: Det blir en hejdundrande bajsfest!

Passar 3-6 år.

Bok 11

Skrik och bajs

Helena Bross och Christel Rönns

I denna nionde och fristående del i serien om Klass 1b har Siri fått en lillebror. Hans namn är Folke och han är rynkig och liten. Folke har sina egna rutiner – han äter i mängder, bajsar jämt och skriker om natten så Siri försover sig på morgonen. Men en dag gör han något som får det att kännas aningen bättre: Han ler litegrann!

Passar 6-9 år.

Skrik och bajs av Helena Bross och Christel Rönns
Bok 12

Vems bajs är det?

Thorsten Saleina

Ja, vems bajs är det egentligen? I boken får man titta på bilder, läsa rytmiska rim och lyfta på flikar för att se om man möjligtvis gissat rätt!

Passar 0-3 år.

Översättare: Marie Helleday Ekwurze

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.