10 populära barnböcker 2023
Boktips

10 populära barnböcker 2023

Drakar, skurkar, humor och tandläkare, det är vad några av årets populäraste böcker handlar om. Välj och vraka bland 10 fantastiska böcker som fått lite extra uppmärksamhet under 2023.

Av: Clara Wallin
Illustration: Från "Bebbe gillar" av Mervi Lindman

Drakar, skurkar, humor och tandläkare, det är vad några av årets populäraste böcker handlar om. Välj och vraka bland 10 fantastiska böcker som fått lite extra uppmärksamhet under 2023.

Bok 1

Fångarna på Slottet

Jonna Björnstjerna

Sagoskogens slottsdrake beter sig inte som den brukar. Draken krossar torn och biter efter hovfolket. Därför byts slottets årliga publikfest ut mot en kupp med målet att döda draken. Lillebror Kanin och hans familj står utanför slottet för att följa kampen, men plötsligt tvingas Lillebror Kanin hjälpa till… Hur ska en liten kanin lyckas döda en stor drake?

Passar för barn 3-6 år.

Bok 2

Nu måste man faktiskt vara TYST!

David Sundin och Caroline Linhult

Om man ska läsa den här boken måste man vara alldeles…alldeles…tyst.
Nu måste man faktiskt vara TYST! är en bok som bjuder in till bus och prat mellan uppläsare och den som lyssnar. En bilderbok fylld med humor.

Passar för barn 3-6 år.

Bok 3

Resan till Interversum

Tomu, Yumi och Maria Frensborg

Spelmästaren har blivit utsedd till världens snällaste person… Hur kan det ha gått till? Snart står det klart att Spelmästaren lurat hela internet, det blir Yumi och Tumus uppgift att bevisa sanningen. Men det är bråttom för snart kommer Spelmästaren väljas till kung över hela Interuniversum!

Passar för barn 6-9 år.

Bok 4

Bara rumpor på kryssning

Annika Leone , Bettina Johansson

Mira och hennes familj ska på kryssning. På båten finns det mycket spännande saker, butiker, resturanger, spa och show! Den kända gruppen Los Baros Rumpos ska uppträda…

Böckerna i serien “Bara rumpor” är så härliga. Författarna brinner för att skildra normala kroppar som de faktiskt ser ut, det märks i både text och bild. Det i kombination med roliga berättelser som lockar till skratt gör böckerna helt fantastiska.

Passar för barn 3-6 år.

Bok 5

Dinosauriemysteriet

Martin Widmark och Helena Willis

Det har kommit två paleontologer med ett T-rex skelett till staden Valleby. Plötsligt försvinner ett dinosaurieben… Tur att LasseMajas detektivbyrå är på plats! Vem kan den skyldiga vara?

Alla böcker om Lasse och Maja i ordning

Passar för barn 6-9 år.

Dinosauriemysteriet av Martin Widmark och Helena Willis
Bok 6

Fullt ös

Jeff Kinney

Jeff Kinneys serie ”Dagbok för alla mina fans” har blivit en succé världen över. I Fullt ös inser Greg att vägen till framgång inta alltid är lätt. Gregs bror Rogers band får inga spelningar och de jobbar hårt för att folk ska upptäcka dem. Tillslut får de en spelning… Greg hakar på, bär instrument och bajamajor.

Passar för barn 9-12 år.

Fullt ös av Jeff Kinney
Bok 7

Skurkarnas skurk del 2. Förrädaren

IJustWantToBeCoo: Joel Adolphson, Emil Beer och Victor Beer

Stephanie ser fram emot en till termin på Skurkskolan. Men när elever kidnappas inser hon att även denna termin på skolan kommer bli allt annat än normal. Det blir inte lättare när hennes vän Sven hamnar i kärlekstrubbel och rektorn ger Stephanie ett svårt uppdrag… Det är något på skolan som inte står rätt till och hon måste ta reda på vad.

Passar för barn 9-12 år.

Bok 8

Bojan och grävmaskinen

Johan Anderblad och Filippa Widlund

Bojan letar efter legobitar som gör huset han bygger färdigt inför natten. Om man hade en grävmaskin hade det gått fortare att hitta bitarna… Bojan börjar tänka på grävmaskiner och undrar hur mycket som får plats i en grävskopa. Det vet Bojans mamma Bibbi för hon har kört nästan alla sorters fordon. Hon berättar om hur det var att köra grävmaskinen och om när de fick rädda två rådjur när de grävde den damm.

Passar för barn 3-6 år.

Bok 9

Musse & Helium. Uppdrag på djupt vatten

Camilla Brinck

De modiga mössen Musse och Helium är på äventyr. Spåren efter deras föräldrar leder mössen vidare till nya världar och vänner. Men i vattenlandet Splashomanien väntar något obehagligt. Musse och Helium står öga mot öga med en Duvjägare.

Passar för barn 6-9 år.

Bok 10

Starka tänder och taskiga troll - saga och fakta om tänder

Josefine Sundström och Emma Göthner

Saga går till tandläkaren. Det är spännande och pirrigt tycker Saga. När hon kommer till tandläkaren får hon sitta i tandläkarstolen och gapa medan tandläkaren räknar alla tänder.

Passar för barn 3-6 år.