Foto: Shutterstock De 30 bästa böckerna för barn mellan 3 och 6 år
3 till 6 år

De 30 bästa böckerna för barn mellan 3 och 6 år

Är du på jakt efter nya boktips till dina barn? Vi har samlat de bästa böckerna för barn 3-6 år.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Pernilla Sjöholm

Är du på jakt efter nya boktips till dina barn? Vi har samlat de bästa böckerna för barn 3-6 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Bok 1

Star Wars: Episod I-III

Introducera Kraften och en galax långt, långt borta för de allra minsta. I detta maffiga bilderboksäventyr får vi följa Anakin Skywalkers uppgång och fall bland jedis, droider och ljussablar i en av vår tids största sagor.

Bok 2

Räven och mullvaden: En spökhistoria

Cecilia Heikkilä

Räven är långsint och mullvaden närsynt. Trots sina olikheter är de ändå bästa vänner. Men ibland kan deras egenheter ställa till det och vänskapen sätts på prov. Då kan det hjälpa att läsa en bok tillsammans. Låt dig förtrollas av Cecilia Heikkiläs vackra, läskiga och sinnrika bilderbok Räven och mullvaden: En spökhistoria

Bok 3

Lugo och Lill. Önskesnön

Anna Lundgren och Maya Jönsson

Lill är liten och vill hela tiden ut på äventyr. Lugo är stor och vill helst stanna hemma i lugn och ro. Trots detta är de bästa vänner. I Önskesnön klurar Lugo på vad som saknas i tavlan han målar. Lill har tråkigt och vill ha snö att leka i. Hennes önskan slår in dagen efter och de ger sig ut. Snölandskapet är inte riktigt vad Lill önskade sig. Däremot är det till hjälp för Lugo och hans funderingar.

Bok 4

Kattpromenaden

Sara Lundberg

Vareviga dag går människan och hennes katt på promenad tillsammans. Katten är hack i häl på människan och varje dag ser promenaden likadan ut. Vid en given plats stannar de för att leka kurragömma. Men en dag gör katten plötsligt någonting oväntat – den väljer en annan väg, bort från människan, och människan blir ängslig. Ska människan följa efter katten? Och vart är katten på väg?

 

Bok 5

Sjönöff och jättekrabborna

Erik Magntorn & Therese Vildefall

Sjöhästarnas korallrev där Sjönöff bor hotas av jättelika krabbor. Sjönöff har ett förslag på hur de ska lösa problemet, men ingen annan lyssnar på hans förslag. Sjönöff ger sig av för att göra något åt saken för att lösa problemet. Och räddningen kommer från ett oväntat håll. Therese Vildefalls fina illustrationer för tankarna till Hitta Nemo och det är en magisk undervattenvärld som väntar läsaren.

Bok 6

Fångarna på slottet

Jonna Björnstjerna

Sagoskogens slottsdrake beter sig inte som den brukar. Den har börjat krossa torn och bita efter hovfolket. Slottets årliga publikfest byts därför ut mot en kupp med målet att döda draken. Eftersom Lillebror Kanin och hela hans familj står utanför slottet för att följa kampen tvingas Lillebror rycka in och hjälpa riddarna med detta – men hur ska egentligen en liten kanin lyckas döda en stor drake?

 

Bok 7

Viktiga kartor - för äventyrare och drömmare

Sarah Sheppard

Fantasibränsle för äventyrliga barn som drömmer om att resa och upptäcka världens alla spännande platser. En kartbok där ni lär er var på jorden man kan uppleva vulkanutbrott, bestiga de högsta bergen och hitta ädelstenar.

Bok 8

Super-Charlie och morotsmassakern

Camilla Läckberg

Super-Charlie är inget vanligt barn, han är nämligen ett barn med superkrafter. Eller han hade i alla fall superkrafter. Nu börjar de avta och han vet inte vad han ska ta sig till. Samtidigt har hela familjen blivit helt tokiga i morötter. Vad ska Super-Charlie göra?

 

Bok 9

Bokbarnet

Oliver Jeffers och Sam Winston

En magisk bilderbok som inspirerar läsaren att utforska, ifrågasätta, skapa och använda sin fantasi. En flicka seglar på sin flotte över ett hav av ord. Hon träffar en ung pojke och de dras in i ett äventyr i berättelsernas värld. De färdas genom skogar av sagor och över höga låtsasberg som lockas fram pojkens fantasi.

Bok 10

Vips i trädet

Oskar Jonsson

Vips är skogens minsta och mest hjälpsamma äventyrare. När regnet öser ner tar han skydd under en stor ek, där hittar han en rädd och ledsen hackspettsunge som har kommit bort från sin familj. I boken hittar ni även fakta om djur och natur.

Bok 11

Sagasagor

Josefine Sundström och Emma Göthner

En boksserie om Saga och hennes äventyr i vardagen. Läs om när Saga går till frisören, går på fest på förskolan, tappar sin första tand och handla händelser, små som stora. Böckerna är en perfekt övergång från att läsa bilderböcker till textböcker.

Bok 12

Dom som bestämmer

Lisen Adbåge

En kaxig och smart bilderbok om vikten av att säga nej, makt och mobbning. På skolgården är det ett gäng som alltid bestämmer vilka som får vara med och leka. När de som bestämmer ska spela fotboll och inser att de inte är tillräckligt många tillåts barnen som vanligtvis inte får vara med och leka att göra det. När barnen säger nej sker ett maktskifte.

Bok 13

Bojan-serien

Johan Anderblad

Böckerna för barnet som älskar fordon. I en blandning av fakta och saga om Bojan som stöter på olika fordon som brandbilar, tåg, traktorer och polisbilar. Ofta är det något djur som ska räddas och ni får lära er om tekniken bakom fordonen.

Bok 14

Chinos tjocka kinder

Maria Nilsson Thore

China är hamstern med tjockast och mjukast kinder, det händer alltid något kul i hamsterburen när Chino är i farten. Med en stor personlighet och mycket energi sprider han glädje, men alla uppskattar inte påhitten. När Chino stoppar in allas frön i kinderna tvingas han tänka på de andra.

Bok 15

Halsen rapar, hjärtat slår

Emma och Lisen Adbåge

En bok full av verser, dikter och rim om allt mellan himmel och jord. Ord och bild kombinerar humor med allvar i en bok familj, vänskap, saknad och att bli stor.

Bok 16

Majas alfabet

Lena Andersson

Lär dig alfabetet tillsammans med Maja och sjung sånger om Asken, Eken, Humlen och alla andra träd, blommor och växter som går att hitta i naturen.

Bok 17

Puttes äventyr i blåbärsskogen

Elsa Beskow

En klassisk saga från en av våra främsta barnboksförfattare och illustratörer om Putte som ger sig ut i skogen för att plocka blåbär och äventyren han upplever.

Bok 18

Pricken

Margret och H. A. Rey

En älskad barnbok om en kaninfamilj med nio kaninungar. Åtta av kaninungarna är helvita, precis som föräldrarna, men den nionde har bruna prickar över hela kroppen och blå ögon.

Bok 19

Alfons Åberg

Gunilla Bergström

En serie barnböcker om Alfons, en ganska vanlig kille som bor med sin pappa. Ibland leker han med sin låtsaskompis Mållgan och ganska ofta tävlar han med sin pappa om vem som är bäst på olika vardagliga.

Bok 20

Pettson och Findus

Sven Nordqvist

Gubben Pettson bor tillsammans med sin katt Findus och några höns på en gård på landet. Tillsammans hittar de på olika äventyr, fångar rävar och bakar pannkakstårta.

Bok 21

Vem ser Dim?

Maria Nilsson Thore

Dim är en pytteliten varelse som bor djupt inne i skogen, han är mindre än en kotte. Dim är nyfiken på de stora som kommer till skogen, men han är så liten att ingen ser honom. En dag hör han ett pyttelitet pip.

Bok 22

En stjärna vid namn Ajax

Ulf Stark och Stina Wirsén

Johan och hunden Ajax är vänner som bjuder varandra på korv och jagar fjärilar. Och om den ena försvinner kan den andra resa genom världsrymden för att hitta honom igen. Ulf Stark och Stina Wirsén skapar barnboksmagi tillsammans.

Bok 23

Till vildingarnas land

Maurice Sendak

Den busiga Max skapar en fantasivärld full av vildingar. Max lyckas tämja vildingarna med sin magiska blick och upplever spännande äventyr. Men efter ett tag längtar han hem till tryggheten och någon som tycker om honom.

Bok 24

Här är vi : saker du behöver veta för att leva på jorden

Oliver Jeffers

En poetisk faktabok om allt du behöver veta om att bo på jorden. Fakta blandas med funderingar i den här magiska kärleksförklaringen till vår planet och livet på den.

Översättare: Marcus Jonsson

Bok 25

Sagan om Pelle Kanin

Beatrix Potter

Gå inte in i herr Karlssons trädgård! Där kan man råka illa ut! Trots att Fru Kanin varnar sina fyra ungar kan Pelle Kanin, en av de små kaninungarna, inte motstå herr Karlssons krispiga, smarriga grönsaker…

Översättare: Johanna Holmberg

Bok 26

Gropen

Emma Adbåge

Bakom gymnastiksalen ligger Gropen. Någon tog bort en massa grus där förr i tiden och istället finns nu en grop med stubbar och sly där man kan leka. Barnen leker länge och har hur roligt som helst — men de vuxna hatar Gropen. En bilderbok om fantasi, lek och fega vuxna som aldrig ger sig.

Bok 27

Sandvargen

Åsa Lind och Kristina Digman

En dag när Zackaria gräver i sanden hittar hon den sällsynta Sandvargen. Han är glittrig, sandgul och har funnits hur länge som helst. Ingen fråga är för liten eller för stor för Sandvargen som är en fena på att förklara, till exempel vart färger tar vägen på natten och hur man bäst begraver en fågel.

Bok 28

Sommar med Pelle Svanslös. Samlingsvolym

Gösta Knutsson, Maria Frensborg, Åsa Rönn, Michael Rönn, Lovisa Lesse och Ingrid Flygare

I denna sagosamling med den älskade Pelle Svanslös firar katterna midsommar, äter strömmingsglass och åker ut på sjön. Boken innehåller allt från sagor till knepiga kluringar och skojiga pyssel.

 

 

Bok 29

Tofslan och Vifslan kommer till Mumindalen

Cecilia Davidsson, Tove Jansson, Alex Haridi, Tove Jansson och Maya Jönsson

I Muminhuset skapar en kappsäck med hemligt innehåll rabalder. Vad gömmer sig därinne? Och vem kan mumintrollen egentligen lita på – de nyanlända gästerna Tofslan och Vifslan eller den ohygglige Mårran som säger sig blivit bestulen på kappsäcken?

Bok 30

Kurran och Pigan flyger drake

Lisa Moroni

Givetvis ska Kurran och Pigan flyga drake när höstens vindar drar in över deras skog. Ju högre upp mot himlen draken flyger, desto svårare blir det att hålla fast den och plötsligt ser man Pigan försvinna iväg, insnärjd i snöret. Det blir en svindlande resa genom skogen där teman som hopp, vänskap och återförening möter en på varje ny stig.

En sida till? Fortsätt läs!