Kajjan Andersson: ”Så blir barnböcker kroppspositiva”
Krönika

Kajjan Andersson: ”Så blir barnböcker kroppspositiva”

Även om det inte finns en massa kroppspositiva barnböcker att välja på går det ganska lätt att plocka ihop en kroppspositiv bokhög. Kajjan Andersson berättar hur.

Av: Kajjan Andersson
Fotograf: LISBET SPÖRNDLY, PRIVAT

Även om det inte finns en massa kroppspositiva barnböcker att välja på går det ganska lätt att plocka ihop en kroppspositiv bokhög. Kajjan Andersson berättar hur.

Jag önskar så att jag kunde skriva en hel krönika om hur alla fantastiska kroppspositiva barnböcker underhåller och undervisar oss här hemma varje kväll. Hur alla illustrationer på tjocka barn, på funkisbarn, på normbrytande barn fyller våra bokhyllor. Hur mina egna knoddar fullkomligt vadar i litterär kroppsacceptans anpassad för deras ålder och utveckling.

Men tyvärr är det inte så. För än så länge har vi brist på böcker som tagit den kroppspositiva rörelsen jag verkar inom och anpassat den för de små. Kanske blir det ändring på det inom kort och kanske kan jag själv få vara med och skapa den förändringen, men fram till dess då? Vad läser vi hemma för att stärka Alfreds, 6 år, och Bettys, 4 år, kroppsliga integritet och självkänsla?

Jo, men även om det inte finns regelrätta kroppspositiva barnböcker så finns det ju en uppsjö som berör ämnet kropp på olika sätt. Och ganska lätt kan du som förälder plocka ihop en uppsättning som tillsammans ger en ganska bra grund för barnet att stå på. Och det som böckerna saknar kan ni lätt lägga till i efterföljande samtal efter läsningen. Jag ska berätta hur vi gör!

“Bläddra bland de illustrerade kroppsdelarna, prata om var maten tar vägen och vilken nytta den gör där i kroppen.”

Kroppspositivism handlar om att komma bort från värderingar av yta och istället välkomna variationer. Ett sätt att flytta fokus från hur vi ser ut är att lära oss mer om hur vi fungerar. Det ger barnet en egen känsla av vad den egna kroppen är och alla viktiga saker som den gör. Bläddra bland de illustrerade kroppsdelarna, prata om var maten tar vägen och vilken nytta den gör där i kroppen.

Flikboken I kroppen av Ruth Martin och illustratören Allan Sanders har länge varit en av Bettys storfavoriter och nu pratar hon glatt om hur muskler blir till och hur en hjärna ser ut.

Kajjans dotter Betty, 4 år.

Kajjans dotter Betty, 4 år.

Även om det inte finns så många böcker som tar upp fysiska olikheter hos just barn så finns det desto fler som handlar om djur. Tänk Dumbo eller varför inte Pelle Svanslös? Två karaktärer som blir retade för att de avviker utseendemässigt. Det är ett perfekt avstamp för att prata med barnet om att vi alla ser olika ut men att vårt värde är detsamma.

En bok som Alfred återkommer till är Stina Wirséns Vem är söt. Den tar på ett oerhört enkelt och tydligt sätt upp hur godtyckligt det är att bestämma vem som ser ”rätt” ut och hur fånigt det är att gult skulle vara fulare än någon annan färg.

Att se över representationen i bokhyllan handlar ju däremot inte bara om innehåll. Det är ingen slump att kroppspositivismen är bildbaserad och har stort genomslag på Instagram. Bläddra i böckerna! Kolla in vilka illustrationer som kan ge barnet nya perspektiv på hur kroppar ser ut! Det finns många anledningar till att jag älskar Björn Bergenholtz böcker om Mormors lilla kråka men en av de främsta är hans ljuvliga bilder av mormor med hängbröst, mysmage och rynkor. Vilken fröjd att ha dem på näthinnan innan du somnar!

Kajjans boktips om kropp och självkänsla

Bok 1

Så funkar det! Kroppen inifrån och ut

Mats Wänblad

Mer och lättillgänglig kunskap om allt fantastiskt våra kroppar gör behöver alla! För barnet kan det skapa en fördjupad respekt för den egna kroppen och en förståelse för att vi är så enormt mycket mer än det som syns utanpå.

Bok 2

Mormors lilla kråka

Björn Bergenholtz

Den lilla kråkan får uppleva omsorg och kärlek trots att han är en kråka och hans mormor är människa. Det där med hud eller fjädrar, näbb eller näsa, det spelar inte så stor roll. De ljuvliga illustrationerna av mormor är dessutom godbitar när det kommer till kroppslig representation.

Bok 3

Vem är söt?

Stina Wirsén

Ja, vem är egentligen söt? Och vem bestämmer det? Stina Wirsén visar hur fånigt det blir när man bestämmer om andra är söta eller fula och att det är ok att alla tycker olika.

Bok 4

Berättelser om Pelle Svanslös

Michael Rönn, Åsa Rönn, Gösta Knutsson och Ingrid Flygare

Är Pelle Svanslös i själva verket en kroppsaktivist? Ja, varför inte?! Han blir i vart fall retad för att han inte ser ut som andra katter, men bevisar om och om igen hur värdefull han är – med eller utan svans.

En sida till? Fortsätt läs!