24 böcker att fynda på årets bokrea
Böcker

24 böcker att fynda på årets bokrea

Det är dags för den stora högtiden för litteraturälskarna – bokrean 2024 är här!
Här tipsar Bokiñoredaktionen om 24 barnboksfynd för den som vill passa på.
Listan börjar med böckerna för de yngsta och avslutas med böckerna som passar unga vuxna.

Det är dags för den stora högtiden för litteraturälskarna – bokrean 2024 är här!
Här tipsar Bokiñoredaktionen om 24 barnboksfynd för den som vill passa på.
Listan börjar med böckerna för de yngsta och avslutas med böckerna som passar unga vuxna.

Bok 1

Sov nu, Sickan

Sofia Rådström

Underbar saga på rim om Sickan som ska sova, men som inte vill. Det blir en mysig, kämpig stund för pappa att få Sickan i säng.

Passar 0–3 år.

Bok 2

Jag älskar dig till månen och tillbaka

Amelia Hepworth & Tim Warnes

En fin saga på rim om kärleken mellan en liten, och en stor krabat.

Passar 0–3 år.

Bok 3

Julias sångbok

Eva Eriksson & Lisa Moroni

En sångbok är alltid ett säkert kort för att ha en mysig stund med de små. Här har tolv klassiska barnsånger samlats, med Lisa Moronis och Eva Erikssons charmiga Julia-bilder.

Passar 0–3 år.

Bok 4

Alltid här för dig

Ann Forslind

Ibland kan allt vara så hektiskt att det glöms bort hur underbart det är med kärleken mellan en vuxen och ett barn. Alltid här för dig handar om att stanna upp i vardagen och se varandra – och hur fint det verkligen är.

Passar 0–3 år.

Bok 5

Bebbe gillar

Mervi Lindman

Bebbe är ett charmtroll som många barn kan känna igen sig i. Här får vi följa med och upptäcka allt som Bebbe gillar. Att väcka mamma och pappa, att dansa och mycket mer. Men det finns något som Bebbe inte gillar… dammsugaren!

Passar 0–3 år.

Bok 6

Mystiska platser och olösta mysterier

Sarah Sheppard

En härlig, riktigt stor bilderbok där vi får kika på världen i form av stora kartor där mystiska platser är utmarkerade. Fullproppad med rolig och spännande fakta.

Passar 3–6 år.

Bok 7

Bockarna Bruse på solsemester

Bjørn F. Rørvik & Gry Moursund

Bockarna Bruse ska iväg på semestern efter att ha snålat hela vintern. De vet inte riktigt var de ska bo, men det löser sig nog, förhoppningsvis. Charmigt och roligt blir det i alla fall.

Passar 3–6 år.

Bok 8

Star Wars: 5-minuterssagor

Star Wars är förmodligen världens största rymdsaga och är fullproppad med äventyr. Här är flera spännande händelser från de tre trilogierna samlade. Passar bra som godnattsagor, eller som en kort paus i vardagen.

Passar 3–6 år.

Bok 9

Joni och grottans hemlighet

Baek Heena

Baek Heena vann ALMA-priset för några år sedan. Hennes böcker är oerhört vackra där hon bygger upp små figurer och miljöer som hon sedan fotar av. Joni och grottans hemlighet är Heenas tolkning av en klassisk koreansk folksaga. Joni blir utskickad för att hämta sallad, mitt i vintern. Sökandet leder henne till en grotta där en annan värld väntar.

Passar 3–6 år.

Bok 10

Förskolan Skräckis: Klistriga Bite

Sara Edwardsson, Ylva Hällen & Mattias Andersson

På förskolan Skräckis får vi i varje bok följa ett monster under en dag i dess liv. Den här gången är det Bites tur. Han kan inte prata, men är bra på att bitas. Det leder till en del besvär, men i slutändan blir det varulvskompisens Ulvins räddning.

Passar 3–6 år.

Bok 11

Mitt lyckliga liv

Rose Lagercrantz & Eva Eriksson

Dunne är nervös när det är dags att börja skolan. Tänk om hon inte får någon kompis! Som tur är finner hon och Ella Frida varandra direkt. Höstterminen är toppen, men under vinterlovet händer något. Dunne vet inte om hon någonsin kan bli lycklig igen.

Passar 6–9 år.

Bok 12

Hemliga boken

Teresa Glad

En varm och rolig skildring av barndomen, och hur krånglig den kan vara.  Teresa är förvirrad av alla regler om hur barn ska vara och vad de ska göra. Men det finns också mycket som är häftigt och fascinerande.

Passar 6–9 år.

Bok 13

Så funkar Sverige

Matilda Westerman & Johanna Kristiansson

Hur funkar egentligen Sverige? Ja, det är en stor fråga som många vuxna nog har svårt att svara på. Som tur är finns den här faktafyllda handboken som lär läsaren en massa om landet vi bor i, både på ett pedagogiskt och intresseväckande vis.

Passar 6–9 år.

Bok 14

Världens bästa Molly och den nya skolan

Sabine Lemire & Signe Kjaer

Världens bästa Molly-böckerna är vardagsnära berättelser om vänskap och stora drömmar. I den här boken börjar Molly på en ny skola. Hur ska det gå för henne och bästisen Ellen nu när de inte ses varje dag? Kommer hon att glömmas bort? Som tur är verkar det gå en snäll tjej i den nya klassen.

Passar 6–9 år.

Bok 15

Hudmannen och SuperKissen

Dav Pilkey

Hundmannen är ihopsydd av en trasig polisman och en trasig polishund. En vinnande sammansättning, ska det visa sig! Nu måste Hundmannen stoppa ärkefienden, katten Percy, som gör livet surt för stadens hundar. Men gränsen mellan de onda och de goda är inte svartvit som Hundmannen trodde, speciellt inte eftersom han är färgblind.

Passar 6–9 år.

Bok 16

Tänk som en forskare

Emma Frans & Anders Végh Blidlöv

Emma Frans har blivit en av vår tids stora folkbildare som hela tiden slår ett slag för vetenskapen. Tänk som en forskare är en rolig och allmänbildande introduktion till vetenskapens fantastiska, och snåriga, värld.

Passar 9–12 år.

Bok 17

Drakar

Johan Egerkrans

En riktigt snygg bok som berättar om drakar och varför de har en given plats i nästan alla kulturer och religioner. Här får läsaren lära sig om kända drakar genom historien – och kända drakdödare.

Passar 9–12 år.

Bok 18

Älgkungen

Maria Hellbom

Klara har blivit vän med den magiska älgen Reynir. Tillsammans med honom får hon inblick i en förtrollad värld i skogen. Knappt har hon stiftat bekantskap med denna värld förrän hon måste rädda den från skogsbränderna som härjar i området. Samtidigt är det något konstigt som pågår omkring Klara. För det är inte bara i skogen som det övernaturliga finns. Maria Hellbom tilldelades Barnradions bokpris 2022 för Älgkungen.

Passar 9–12 år.

Bok 19

Nattkorpen

Johan Rundberg

Oerhört spännande deckare om barnhemsbarnet Mika som löser brott i 1800-talets Stockholm. En natt när vintern ligger tung över staden så lämnas en nyfödd flicka in på barnhuset. Mannen som lämnar in barnet är livrädd för något, eller någon, som kallas Den svarta ängeln. Mika börjar göra efterforskningar och snart är hon i betydligt större fara än hon någonsin kunnat ana.

Nattkorpen är första delen i serien Månvind & Hoff. Boken tilldelades Augustpriset 2021 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Bok 20

Eldhjulet

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson är något av Sveriges skräckdrottning när det kommer till mellanåldern. Eldhjulet är första delen i trilogin Barnen på Hovenäset och vi får följa Heidi under en mardrömslik sommar. Ett pariserhjul har kommit till staden och ägaren hyr in sig i Heidis familjs källare. Det visar sig snart att han har andra planer än att roa traktens ungar. Och siktet verkar vara inställt på Heidis lillasyskon, som inte ens har fötts än.

Passar 9–12 år.

Bok 21

Berätta tre saker

Callum Bloodworth

Liv tänker hela tiden på döden. Dag tänker hela tiden på Liv. Kan man bli kär i någon som under en pandemi håller sig bakom en stängd dörr? Callum Bloodworths första roman för unga vuxna är en gripande kärlekshistoria, med både humor och svärta.

Passar 12 år och uppåt.

Bok 22

Betongrosor

Angie Thomas

Maverick Carter har ett något turbulent liv, som blir kaotiskt när han får veta att han har en son som han måste ta hand om. Livet som gängmedlem är inte så enkelt att lämna trots allt. Betongrosor är en prolog till The Hate U Give.

Passar 12 år och uppåt.

Bok 23

Agnes Cecilia – en sällsam historia

Maria Gripe

I lägenheten som Nora har flyttat till hörs fotsteg, men ingen syns. En klocka som är sönder börjar ticka baklänges. Vad är det som pågår kring Nora? Det verkar som att hennes nya docka, Agnes Cecilia, har något med mysteriet att göra. Maria Gripes klassiska roman är lika kuslig som spännande.

Passar 12 år och uppåt.

Bok 24

Grim

Sara Bergmark Elfgren

Kasper har fått sitt drömjobb på nöjesfältet Gröna lund. I spökhuset träffar han Iris som lär honom hur man skrämmer besökarna. Tillsammans börjar de nysta i mysteriet kring Kaspers pappas band. När pappans bästa vän Grim dog på 80-talet lades bandet ner, men vem var egentligen Grim? Och varför visar han sig i Kaspers drömmar?

En sida till? Fortsätt läs!