15 extra lättlästa barnböcker
Boktips

15 extra lättlästa barnböcker

Har ditt barn precis knäckt läskoden? Bokiño listar 15 roliga, spännande och lättlästa böcker för den nya läsaren.

Av: Ingrid Nilsson
Fotograf: Shutterstock

Har ditt barn precis knäckt läskoden? Bokiño listar 15 roliga, spännande och lättlästa böcker för den nya läsaren.

Bok 1

Karims katt

Jenny Alm Dahlgren och Lovisa Lesse

Karim tittar på sina kompisar som bygger en trädkoja, han står kvar på marken för han gillar inte höga höjder. En dag när Karims kompisar är iväg och åker berg och dalbanor träffar han en liten grå katt. Det verkar som att katten vill visa honom något, kanske vad riktigt mod är?

Passar för barn 6-9 år.

Karims katt av Jenny Alm Dahlgren och Lovisa Lesse
Bok 2

Världens sämsta detektiv

Anna Hansson och Maria Källström

Sanna är inte bra på särskilt mycket, men något hon är riktigt bra på är att hitta saker. Hon inser att hon kan tjäna pengar på sin talang och startar en detektivbyrå. Hon får sitt första uppdrag på en gång, hitta en bortsprungen hund. Men Sanna förstår fort att hundar är svåra att hitta och snart står hon inför massor med problem.

Passar för barn 6-9 år.

 

Bok 3

Gymnastik

Marie Axelsson och Ninie

Gymnastik är boken för dig som är intresserad av att börja med gymnastik. I boken finns tydliga bilder av massvis av olika övningar. En lättläst faktabok som väcker intresse.

Passar för barn 6-9 år.

Översättare: Marie Axelsson

Gymnastik av Emanuelle Ousette och Ninie
Bok 4

Bos bästis

Lin Hallberg och Jonna Björnstjerna

Bo bor litet med sina många syskon och det finns inte plats för ett djur. Men tanten i Den magiska djuraffären vet precis vilket djur som Bo behöver. Kanske ett djur som kan lära Bo att räkna?

Passar för barn 6-9 år.

Bos bästis av Lin Hallberg och Jonna Björnstjerna
Bok 5

Jag och allt det nya

Liv Svirsky och Mattias Andersson

Mary ska börja i sexan i en ny skola. Det känns spännande men det innebär också mycket mer ansvar. Mary vill gärna prestera bra i skolan vilket leder till att hon måste tacka nej till saker hon annars gärna hade velat göra. Som att vara med kompisar till exempel, hon önskar att dagen hade fler timmar.

Passar för barn 9-12 år.

 

Bok 6

Märta och rymmarhästen

Erika Eklund Wilson

Märta och bästisen Maja ska till stallet för att ta hand om islandshästen Disa. Maja och hennes mamma tar hand om Disa några dagar i veckan, men idag är Majas mamma sjuk och ridningen blir inställd. Maja och Märta cyklar till stallet ändå, de kan ju klappa lite på Disa. När de står i hagen kommer Maja på idén att ta med Disa på en liten promenad, Märta blir nervös. Tänk om Disa rymmer…

Passar barn 6-9 år

Bok 7

Tomten

Petrus Dahlin

Snart är det jul men Mini är sur. Han tycker hans småsyskon tar alldeles för mycket plats. De skriker, leker och gråter och hans föräldrar har inte tid för honom. Mini bestämmer sig för att skriva en önskelista, men det är viktigt att tänka efter noga. Tomten kan få de allra farligaste önskningar att gå i uppfyllelse…

Passar för barn 6-9 år.

Bok 8

Axel och Omar. En hemlighet

Helena Gross

Omar och Anni hittar en docka på skolgården. Anni vill att det ska vara deras hemlighet och när Axel frågar om Omar varit där vet han inte vad han ska svara. Han har ju lovat Anni att inte berätta men Omar blir ledsen för att han inte svarar…

Passar för barn 6-9 år.

En hemlighet av Helena Bross och Kadri Ilves

 

Bok 9

Lillis dröm

Margareta Nordqvist

Efter att Lillis storebror läst en godnattsaga om vilda djur somnar hon sött. I drömmen rider hon i skogen och möter alla djur Eddie berättat om. Lo, varg och älg ser hon från trygga Prickens rygg. Men vad är det hon skymtar där borta, en gris? Hjälp, Pricken är ju livrädd för grisar!

Passar barn 6-9 år.

Bok 10

Klass 1b. Rädda träden!

Helena Gross

Idag kommer det två farbröder och hälsar på i skolan. De går på skolgården och sätter upp band på träden, det ska bli parkeringsplatser. Barnen i klass 1b blir arga och ledsna, hur ska det gå för fåglarna och fågelholken de precis satt upp? Klassen ska protestera!

Passar för barn 6-9 år.

Rädda träden av Helena Bross och Christel Rönns
Bok 11

Bästa skorna

Louise Edlund Winblad

Eli och hans familj är i Göteborg när Sveriges fotbollslandslag är i Stockholm, där Eli bor. Han är besviken att han inte är där med alla kompisar som ska gå på deras träning och få se Caroline Seger spela. Men kan en toapaus och en sten i sjön bli vändningen för Eli?

Passar för barn 3-6 år.

Bok 12

Jordens farliga platser

Jens Hansegård Illustratör: Anders Nyberg

Världens farliga platser är en faktabok fylld med läskiga och roliga fakta om platser i världen du inte vill besöka. Ett exempel är Ormön utanför Brasilien där det kryllar av livsfarliga ormar.

Passar för barn 6-9 år.

Jordens farliga platser av Jens Hansegård och Anders Nyberg
Bok 13

Saknad på utflykt

Jack är pirrig för han ska med fritids åka på utflykt till Naturhistoriska museet. Men utflykten blir inte som tänkt för Jacks bästis Edvin är tyst och sur. Sen blir allt ännu värre när Edvin plötsligt försvinner.

Passar för barn 6-9 år.

Bok 14

Molly rymmer

Siri Spont

Ebba har äntligen fått sommarlov och ser fram emot sovmorgnar och häng med sin bästis. Nu när hon hjälpt till med höskörden kan lovet äntligen börja! Men sommarplanerna går i kras när storasyster Fanny får sommarjobb, det betyder att Ebba måste ta ansvar för hästarna. Fanny får en idé, Molly och Kotte kan få semester och gå på bete. Men så rymmer Molly…

Molly rymmer är den tredje boken i serien om Molly, böcker om hur det är att bo på landet och ha häst på riktigt. Lerigt, slitigt och alldeles, alldeles underbart!

Passar barn 6-9 år.

Bok 15

Bråk och hemliga brev

Frida Persson, Malin Fredriksson och Therese Nilsson

Frans hör allt, han har inte berättat för någon om hans superhörsel. Ingen skulle förstå. När Otto, Frans vän får problem inser han att hans hörsel faktiskt kan vara till hjälp. Mystiska brev leder honom till ett möte som förändrar allt. Frans förstår att han har en gåva.

Passar för barn 6-9 år.

En sida till? Fortsätt läs!