12 riktigt bra böcker för unga läsare
Böcker

12 riktigt bra böcker för unga läsare

"Klok som en bok" säger man ju och vem kan argumentera mot det? Ett läsande barn blir en tänkande vuxen och här är våra tips på 12 riktigt bra böcker för barn upp till 12 år.

Fotograf: Getty

"Klok som en bok" säger man ju och vem kan argumentera mot det? Ett läsande barn blir en tänkande vuxen och här är våra tips på 12 riktigt bra böcker för barn upp till 12 år.

0-3 år

Bok 1

Språklek och ordskoj med Dam-Dam. Dansar

Josefine Sundström och Mervi Lindman

I början är Dam-Dam för blyg för att delta i dansen på förskolan, men låter istället gosedjuret Fanten ta plats på dansgolvet. Snart övervinner hen dock sin blyghet, lockad av rörelseglädjen och de lekfulla rytmer som fyller rummet. I ett tokigt danståg med vännerna Bobbi och Koko upptäcker Dam-Dam glädjen i att skaka loss och bara ha kul. Det hela fångas i en varm och inspirerande bok av Josefine Sundström med illustrationer av Mervi Lindman, fylld med språklek och roliga ljud.

Bok 2

Bygga bygga berget

Eva Susso och Sanna Mander

I en färgsprakande bok av Eva Susso och Sanna Mander utforskar de små syskonen Kenji, Kingston och Nami samarbetets glädje genom en lek med skor och leksaker. I deras mysiga värld växer ett berg av skor och kuddar fram, där även lillasyster Nami bidrar med fynd från sina upptäcktsfärder runt lägenheten. Spänningen stiger när ytterdörren plötsligt öppnas och deras skapelse rasar samman.Underbar småbarnsbok som  bjuder på rytmiska textrader och en fantasifull känsla av gemenskap och glädje.

Bok 3

Var är Sickan?

Sofia Rådström

Utforska mataffären tillsammans med den älskade småbarnsfavoriten Sickan i Sofia Rådströms nya flikbok för de minsta. Här får nyfikna små uppleva ett tittut-äventyr där både förlust och återförening ryms, genom text på rim och robusta kartongsidor som tål mycket lek. Sickans charm och de välformulerade rimmen skapar en lekfull och hjärtevärmande läsupplevelse för flera generationer. En bok som uppmuntrar till upptäckarglädje!

3-6 år

Bok 1

Hur mår Dim?

Maria Nilsson Thore

Äntligen är Dim och Lummer tillbaka, som vi känner igen från den älskade boken Vem ser Dim? I en varm och kvav skog full av olika ljud känner sig Dim irriterad och kan inte hitta någon ro. Han lämnar sin vän Lummer i jakten på en tyst plats där han kan tänka klart, men inser snart att han saknar Lummer. I Maria Nilsson Thores senaste bilderbok utforskas både vikten av ensamhet för reflektion och glädjen i att dela sina tankar med någon annan.

Bok 2

Nu måste man faktiskt vara TYST!

David Sundin och Caroline Linhult

Den som läser David Sundins senaste bok bör man lova att vara tyst – men det är lättare sagt än gjort. Denna humorfyllda bilderbok, med inslag av högljudda kycklingar och kittlande pekfingrar, lockar till skratt och bus. Den här boken är en färgglad och lekfull hyllning till ljud – och tystnad.

Bok 3

Tofslan och Vifslan kommer till Mumindalen

Cecilia Davidsson, Tove Jansson, Alex Haridi och Maya Jönsson

En morgon får Muminfamiljen besök av Tofslan och Vifslan som bär på en mystisk kappsäck med ett hemligt innehåll. Situationen kompliceras när Mårran dyker upp och hävdar att kappsäckens innehåll tillhör henne. I detta dilemma måste Mumintrollen lista ut vem som talar sanning och vad det är som gömmer sig i kappsäcken. Boken, skapat av Alex Haridi, Cecilia Davidsson och Maya Jönsson, är en nytolkning av Tove Janssons älskade Muminvärld och är inspirerat av berättelsen i Trollkarlens hatt.

6-9 år

Bok 1

Så funkar pengar

Matilda Westerman, Per Wreding och Johanna Kristiansson

Matilda Westerman och Per Wreding dyker djupt ned i ekonomins värld i en faktabok som på ett tillgängligt sätt utforskar ämnen som pengars ursprung, bankers funktion och begrepp som inflation och amortering. Boken, som är illustrerad av Johanna Kristiansson, bjuder inte bara på viktig kunskap utan även på spännande kuriosa och tips. Genom att följa en familjs vardagliga diskussioner om ekonomi, får läsaren en inblick i både miljardärslivet och konsten att förhandla smart om veckopeng. Det är en bok som gör det komplexa ämnet ekonomi lättbegripligt och underhållande för hela familjen.

Bok 2

Djurgänget: Hollys hund

Jenny Alm Dahlgren och Lovisa Lesse

I den femte, fristående boken om Djurgänget navigerar Holly genom en storm av känslor när bästisen Svea verkar mer förtjust i Kelvin än i henne. Med en fråga-chans-lapp som utlösande faktor blir Holly indragen i en virvelvind av kärlek, vänskap och svartsjuka, där även hunden Ludde spelar en central roll. Jenny Alm Dahlgren utforskar komplexa känslor med skicklighet medan Lovisa Lesse tillför djup med sina uttrycksfulla illustrationer. Det är en berättelse som erbjuder både spänning och igenkännande för unga läsare.

Bok 3

Dinosauriemysteriet

Martin Widmark och Helena Willis

Två paleontologer anländer till Valleby med ett T-rex-skelett, men deras föreläsning blir kaos när ett dinosaurieben försvinner. Är den skyldiga dinosauriefantasten Ivy Roos, skeptiska Prästen eller konditorn Dino? LasseMajas detektivbyrå tar sig an fallet i ännu ett äventyr ur en av Sveriges mest älskade barnboksserier, skapad av Martin Widmark med illustrationer av Helena Willis.

9-12 år

Bok 1

Mot okänt land

Camilla Lagerqvist

I slutet av 1939 förändras unga Viivis liv dramatiskt när Ryssland invaderar Finland. För att finna säkerhet påbörjar hon och hennes lillasyster Tuulikki, tillsammans med skolkamraten Jere, en farofylld resa med barntåget mot Sverige, ett land nästan okänt för dem. Mot okänt land inleder den historiska serien Krigets barn.

Bok 2

Hallonbacken

Eva Frantz

I Eva Frantz debutbok för mellanåldern får vi följa fattiga Stina som hamnar på Hallonbackens sanatorium där barn undersöks för sin hosta. Stina längtar hem, men hittar äventyr och mystik i de ödsliga korridorerna tillsammans med nya bekantskapen Ruben, som visar henne sanatoriets hemligheter. Som Runeberg Junior-prisvinnare 2019 väver Eva Frantz ihop en spännande rysare där läsaren får följa Stinas upptäckter kring de underliga händelserna på sanatoriet. Hennes karaktär växer och blir en äkta romanhjältinna.

Bok 3

Athena: Barndom i fara!

Elin Ek

Hösten är här och Rädda Jorden Klubben får reda på att deras älskade lekpark i Ormparken ska göras om till parkeringsplats. De är förtvivlade men beslutsamma att kämpa för parkens överlevnad, med Athena i spetsen som är full av energi och ideér. Samtidigt spirar Halloweenstämningen, men bara Athena känner för att fortsätta traditionen med ”bus eller godis. Elin Eks serie om den drivna Athena fortsätter att peppa unga läsare, med budskapet att allting är möjligt med rätt inställning.

Läs mer