Barnets första bok! 12 läsupplevelser i miniformat
Böcker

Barnets första bok! 12 läsupplevelser i miniformat

Det finns en första gång för allt – och som förälder till en liten är vardagen fylld av sådana ögonblick. Ett av dem är när barnet får bläddra i sin första bok. För den som vill ha inspiration till vilken det kan vara har vi valt ut tolv fina böcker för de allra minsta.

Av: Clara Wallin
Fotograf: Shutterstock

Det finns en första gång för allt – och som förälder till en liten är vardagen fylld av sådana ögonblick. Ett av dem är när barnet får bläddra i sin första bok. För den som vill ha inspiration till vilken det kan vara har vi valt ut tolv fina böcker för de allra minsta.

Bok 1

Bygga bygga berget

Eva Susso och Sanna Mander

Syskonen Kenji och Kingston bygger ett berg av skor, kuddar och gosedjur i hallen. Lillasyster Nami kryper runt och letar efter familjens hund, hunden är borta. Istället hittar Nami leksaker att lägga på det jättestora berget i hallen. Plötsligt öppnas dörren och berget rasar, men vem är det som kommer in?

Bok 2

Sill och fräs gräver en grop

Moa Graaf

Katterna Sill och Fräs planterar en buske i trädgården när hunden kommer. Hunden vill också gräva och den gräver så ivrigt att den ramlar ner i råttans bo under jorden. Hur ska det gå?
Tillsammans med Sill och Fräs blir det ofta lite tokigt, men det blir alltid bra till slut.

Bok 3

Julia är hungrig

Eva Eriksson och Lisa Moroni

Mormor håller på och lagar mat, men Julia är hungrig nu. Hon passar på att äta allt som kommer i hennes väg. Är hon redan mätt när maten är klar? Boken är i board book-format, vilket passar bra om ditt barn skulle vara hungrig och försöker ta sig en tugga.

Bok 4

Aj då, Bobo

Maya Jönsson

Bredvid Bobos hus finns ett träd som är perfekt för att bygga en koja. Aj då, Bobo är en bok med få ord, fina färger och roliga djurfigurer för de allra yngsta. Detta är den andra boken i serien om Bobo och hens vänner. 

Läs också Hoppsan Bobo

Bok 5

Ät nu, Sickan

Sofia Rådström

Att få ett litet barn att äta är inte alltid det lättaste. Eller att få den att sitta still. Men med humor och rim blir åtminstone Sickans måltid både rolig och annorlunda.

Bok 6

Alla tre snorar

Maria Nilsson Thore

Idde, Valle och Ester är på förskolan. Men vad är det med Ester? Hon verkar lite hängig. Orättvist om bara hon får ligga i myshörnan! Serien Alla tre på förskolan Ärtan är stämningsfulla och charmiga bilderböcker i förskolemiljö.

Bok 7

Bebbes första ord

Mervi Lindman

Titta och peka! Bebbes första ord är en pekbok i kartong där du hittar de vanligaste första orden för din bebis: lampa, mamma, pappa och hund är några av de orden Bebbe lär sig.

Bok 8

Fåglar - peka, lyssna

Marianne Lindford och Marion Billet

Peka på fåglarna och tryck på knappen för att lyssna på hur de olika arterna låter. En kartongbok med härliga illustrationer som passar för de allra minsta.

Bok 9

Tittut, älskling

Camilla Reid och Ingela Arrhenius

Boken är fylld med härliga pop ups och slides. dra i flikarna för att se vad som dyker upp. I slutet finns en spegel där barnet kan säga ”tittut” till sig själv. Tittut, älskling är en bok i kartong som tål ivriga händer och vassa tänder.

Bok 10

Djur på landet

Martin Harris

Djur på landet är en pekbok för de allra minsta i en härlig retrostil. Upptäck hur djuren på bondgården i den goda kartongboken.

Bok 11

Godnatt, min lilla kanin

Jörg Mühle

Den lilla kaninen ska gå och lägga sig och behöver därför hjälp av en liten läsare. Om man klappar i händerna så byter kaninen om och om man säger simsalabim så hoppar han i säng. När man puffat till kudden så att det blir skönt och gett honom en godnattpuss är det dags att släcka lampan. En interaktiv bok för de allra minsta!

Bok 12

Titta djur: Ur Elsa Beskows djurskatt

Elsa Beskow

En pekbok i kartong som tåls att läsas med vackra nordiska bilder illustrerade av. Barnets första steg in i Elsa Beskows sagovärld.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!