25 klassiska barnböcker som barn och vuxna älskar
Böcker

25 klassiska barnböcker som barn och vuxna älskar

Upptäck magin i litteraturens värld tillsammans med ditt barn! Här är en lista över älskade barnboksklassiker som har förtrollat generationer och skapat oförglömliga minnen - och som är lika förtrollande idag.

Upptäck magin i litteraturens värld tillsammans med ditt barn! Här är en lista över älskade barnboksklassiker som har förtrollat generationer och skapat oförglömliga minnen - och som är lika förtrollande idag.

Bok 1

Solägget

Elsa Beskow

Elsa Beskow, en av Sveriges mest älskade bilderboksförfattare, berättar en evig saga om skogens invånare som upptäcker ett mystiskt gyllene klot. Alla tror att det kan vara ett solägg. Generationer av barn har förtrollats av Beskows gripande och vackra berättelser.

Passar från 3 år 

 

Bok 2

Till vildingarnas land

Maurice Sendak

Max seglar till vildingarnas land efter en busig dag där han hamnar i säng utan kvällsmat. Där blir han kung över vilda varelser, men när han längtar hem, återvänder han till en väntande måltid. Maurice Sendak, en framstående bilderbokskonstnär, revolutionerade barnlitteraturen med denna bok, som ärligt avbildar barns intensiva känslor. Boken är en mästerlig sammanvävning av text och bild, älskad av alla åldrar.

Passar från 3 år 

Översättare: Boris Persson

Bok 3

Pippi Långstrump

Astrid Lindgren

Upptäck Pippis äventyr i en samlingsvolym! Från hennes ankomst till Villa Villekulla till mysteriet med spunken och, så berättelsen om deras tid som boende i Humlegården. Pippi, Tommy och Annika är tidlösa  i dessa berättelser, förhöjda av Ingrid Vang Nymans klassiska illustrationer.

Passar från 3 år.

Bok 4

Älskade lilla gris

Ulf Nilsson och Eva Eriksson

Ett måste i varje barndom är att läsa klassikern om Pellen, den gulliga lilla grisen som bara växer och växer, av de framstående bilderboksskaparna Ulf Nilsson och Eva Eriksson. Barnens kärleksfulla band till Pellen, är hjärtevärmande högläsning för hela familjen!

Passar från 3 år.

Bok 5

Knacka på!

Anna-Clara Tidholm

Sedan 1992 har Anna-Clara Tidholms bilderbok Knacka på! förtrollat hundratuseltals barn. Efter otaliga upplagor och en app-version, är boken nu tillgänglig med hållbara sidor anpassade för små, ivriga fingrar.

Passar för 0-3 år.

Bok 6

Trollkarlens hatt

Tove Jansson

Under en utflykt upptäcker Mumintrollet och hans vänner en magisk hatt som förvandlar allt i som hamnar i dess inre. Mumintrollet blir ett spökdjur, och Muminhuset förvandlas till en djungel. Denna sommar i Mumindalen, fylld av förvandlingar, blir både förtrollande och oförglömlig. Trollkarlens hatt från 1948 är Tove Janssons tredje bok om Mumintrollen.

Passar från 6 år.

Bok 7

Sagan om den lilla lilla gumman

Elsa Beskow

1897 debuterade Elsa Beskow, bara 23 år gammal, med Sagan om den lilla lilla gumman. Boken, en av Sveriges första bilderböcker, baserades på en folklig ramsa hon hört som barn. Den har sedan dess blivit en älskad klassiker.

Passar för 0-3 år.

Bok 8

Historien om någon

Åke Löfgren och Egon Möller-Nielsen

Följ en röd ulltråd genom huset och upptäck vem som lämnat spår av bus bakom sig. Från köksgolvet till skåpet på vinden, vem kan den skyldige vara som gömmer sig där?

Passar för 3-6 år.

Bok 9

Pannkakstårtan

Sven Nordqvist

Findus älskar födelsedagar och firar tre gånger om året. Till firandet hör Pettsons pannkakstårta, men först behöver Pettson hämta ingredienser och fixa cykeln. Efter flera hinder och äventyr, från borttappade nycklar till en arg tjur, kan de äntligen njuta av tårtan i trädgården.

Passar för 3-6 år.

Bok 10

Lilla spöket Laban

Inger Sandberg och Lasse Sandberg

Sveriges favoritspöke Laban bjuder på tre spännande äventyr i en bok! Följ med när Labolina föds, upplev slottets tokiga dag med blandade djurläten, och se Laban och Lillprins Bus ta över spökansvaret. Denna charmiga samlingsvolym av Inger och Lasse Sandberg är perfekt för både små spökälskare och nostalgiska vuxna läsare!

Passar från 3 år.

Bok 11

Petter och hans fyra getter

Einar Norelius

I en skogsstuga bor Petter med sina getter och katten Murre Svart. Men trollet Ludenben, ständigt hungrig, hotar hans djur. Katten måste rädda dagen i denna minnesvärda rimmande saga. Einar Norelius, känd för denna saga och sina illustrationer till Pelle Svanslös, levererar här en tidlös berättelse.

Passar för 0-3 år

Bok 12

Sagan om det röda äpplet

Jan Lööf

I en stad ställer ett rött äpple till med oväntat kaos, från att träffa gamla mormors huvud till att skrämma en katt upp i ett träd. Allt började med en man i randig kostym som ville låta sitt äpple mogna i solen. Jan Lööfs berättelse, över fyra decennier gammal, förblir en tidlös pärla trots årens gång.

Passar från 3 år.

Bok 13

Emil i Lönneberga

Astrid Lindgren och Björn Berg

Emil från Lönneberga är en femårig pojke med blåa ögon och ljust ulligt hår. Trots sitt änglalika utseende är han känd för sina dagliga hyss. Bland hans bravader finns höjdpunkter  som när hans huvud fastnade i en soppskål, eller den gången han hissade sin syster Ida upp i flaggstången. Denna bok berättar om dessa händelser, och flera andra bus som får hans far att jaga in honom i snickarboden.

Passar från 6 år.

Bok 14

Mamman och den vilda bebin

Barbro Lindgren och Eva Eriksson

Det var en gång en mamma som var så snäll och mild.
Hon hade fått en bebi som var förskräckligt vild.
Allt som var farligt ville bebin göra.
På mammans tjat ville han aldrig höra.

Bebins äventyrliga dagar är fyllda av upptåg och bus. Han är en mästare på att gömma sig, vilket ofta ger mamman gråa hår. Men emellanåt lyckas hon hitta honom någonstans, och då blir det många kramar och pussar innan han rusar iväg på nya äventyr. Detta är en bok som ger igenkänning till både små och stora, en sann skatt för alla som någon gång varit bebisar eller har en bebis själva!

Passar från 3 år.

Bok 15

Kattresan

Ivar Arosenius

I den rimmade berättelsen Vem ska trösta knyttet? från 1960 möter vi ett litet ensamt knytt som stöter på olika varelser men är för blyg för att närma sig dem. Hans äventyr tar en vändning när han en dag finner en flaskpost från någon ännu mer rädd än han. Denna händelse bringar mod som påbörjar ett spännande äventyr. Här tar en resa mot självförtroende och nya vänner sin början.

Passar från 3 år.

Boken finns inte längre att köpa men finns på bibliotek och antikvariat.

Bok 16

Det susar i säven

Kenneth Grahame och Ernest H. Shepard

I över ett sekel har Kenneth Grahames Det susar i säven förtrollat barn över hela världen med sina minnesvärda karaktärer – Mullvaden, Paddan, Vattenråttan och Grävlingen. I denna älskade klassiker, vackert översatt av Signe Hallström och illustrerad med Ernest H. Shepards tidlösa teckningar, utforskar vi spännande äventyr och komiska situationer vid Themsen tillsammans med de fyra vännerna.

Passar från 3 år

Översättare: Signe Hallström

Bok 17

Lille Prinsen

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupérys Lille Prinsen  är en tidlös klassiker ofta sedd som en barnbok, men som bjuder på djupa insikter även för vuxna. Varje omläsning avslöjar nya visdomar, och den fortsätter att fascinera läsare med sitt oändliga djup.

Passar från 6 år.


Översättare
: Bengt Samuelson

Bok 18

Aja baja, Alfons Åberg!

Gunilla Bergström

Alfons Åberg är en femåring med rik fantasi och en pappa som ibland är upptagen med andra saker. En dag, när pappa är distraherad, ger han Alfons tillåtelse att använda verktygslådan, med instruktionen att inte röra sågen. Den kreativa Alfons skapar en helikopter där äventyret tar honom och hans katt Pussel, som förvandlats till ett lejon, över exotiska platser fyllda med vilda djur.

Passar från 3 år.

Bok 19

Pelle Svanslös

Gösta Knutsson, Maria Frensborg, Åsa Rönn, Michael Rönn

En rik samling med flera berättelser om älskade Pelle Svanslös. Denna bok kombinerar klassiska äventyr med ett nytt, alla med fokus på vikten av vänlighet. Skriven med humor av Michael och Åsa Rönn samt Maria Frensborg och illustrerad av Ingrid Flygare och Lovisa Lesse, baserade på Gösta Knutssons originalberättelser, är detta en perfekt högläsningsbok.

Passar från 3 år.

Bok 20

Loranga

Barbro Lindgren

I samlingsvolymen med älsklingsböckerna om Loranga och Masarin, möter läsare en familj där alla gör precis som de vill, inklusive farfar Dartanjang. Varje dag är ett nytt äventyr där Loranga, som vägrar arbeta, ständigt utmanar sin son i tävlingar och strävar efter att vinna. Dartanjang å sin sida, vaknar varje morgon med en ny identitet, vilket ger upphov till roliga och oförutsägbara situationer. Tillsammans skapar de en livsbejakande och galen värld som förgyller tillvaron både för nya och gamla läsare.

Passar från 6 år.

Bok 21

Karius och Baktus

Thorbjörn Egner

En gång var det en pojke vid namn Jan, vars mun blev ett perfekt hem för de små tandtrollen Karius och Baktus, tack vare sitt dåliga tandborstningsvanor. I Jans mun, som var fylld med godisrester, började trollen att drömma större; Baktus till och med drömde om att flytta till en ljusare och finare plats i överkäken. Medan författarens initiala syfte kan ha varit att uppmuntra barn till att ta hand om sina tänder, har berättelsen i stället fått många att känna sympati för trollen och deras ambitiösa planer. Så här skapades en barnboksklassiker som är lika oförglömlig som den är ömmande.

Passar för 3-6 år

Översättare: Ulf Peder Olrog och Håkan Norlén

Bok 22

Linnéa i målarens trädgård

Christona Björk och Lena Andersson

Linnea har upplevt Paris och besökt Claude Monets trädgård. Hon stod på den berömda japanska bron och såg Monets tavlor på nära håll i staden. Genom denna resa förstod hon varför Monet kallas ”impressionisten”. En underbar berättelse som tar läsaren med på en resa till en magisk trädgård och till konstens värld, en bok som firar upptäckten av det vackra och mystiska i konst och natur.

Passar från 6 år.

Bok 23

Lotta på Bråkmakargatan

Astrid Lindgren och Ilon Wikland

Två älskade Lotta-äventyr i ny utgåva! Här hittar du bilderböckerna Visst kan Lotta cykla och Visst kan Lotta nästan allting i en fin samlingsvolym.
Följ med när Lotta lär sig cykla och när hon räddar julfirandet på Bråkmakargatan i Astrid Lindgrens klassiska berättelser med Ilon Wiklands stämningsfulla bilder.

Passar från 3 år.

Bok 24

Häxan och lejonet

C.S Lewis

C.S. Lewis tidlösa berättelser tar oss med till det magiska landet Narnia. Häxan och lejonet  är del två och den mest kända i serien. Där stöter syskonen Pevensie på den Vita Häxan som styr Narnia med ett iskallt grepp och har fört landet in en evig vinter. Men hoppet tänds när en profetia avslöjas: den dag då fyra av Adams och Evas ättlingar anländer, skall våren återvända och det mäktiga lejonet Aslan befria Narnia.

Passar för 9-12 år.

Översättare: Birgitta Hammar

Bok 25

Harry Potter och de vises sten

J.K. Rowling och Jim Kay

J.K. Rowlings berättelser om den unga trollkarlen Harry Potter får nytt ljus med Jim Kays storslagna illustrationer i denna nyutgåva av Harry Potter och De vises sten. Mer än ett och ett halvt decennium har passerat sedan serien gas ut första gången, men dess trollbindande kraft är evig. Harry, den föräldralöse pojken med en hemlig trollkarlsidentitet, erövrade redan från bötjan hjärtan över hela världen och hans äventyr, nu klassiker, fortsätter att betaga nya generationer.

Passar från 9 år.

Översättare: Lena Fries-Gedin