10 barnböcker du garanterat läste om du var barn på 60-talet

10 barnböcker du garanterat läste om du var barn på 60-talet

Minns du Fem-böckerna, Karius och Baktus och Kitty? Vi listar 10 böcker du som var barn på 60-talet lär känna igen.

Av: Russell Rothman
Fotograf: Elsa sjögren

Minns du Fem-böckerna, Karius och Baktus och Kitty? Vi listar 10 böcker du som var barn på 60-talet lär känna igen.

Bok 1

Fem-böckerna

Enid Blyton

Många generationer barn har läst och älskat Fem-böckerna av Enid Blyton och under sent 50-tal och tidigt 60-tal översattes de flesta till svenska. Fyra barn och en hund löser mysterium och upplever olika äventyr tillsammans. Det är ofta skollov, de åker ofta iväg till en främmande miljö och hittar ofta någon typ av hemlig grotta/hus/slott där ett mysterium väntar på att bli löst. Självklart är en elak skurk med i leken också.

Dagens motsvarighet: I rosens mitt av Martin Widmark och Ola Skogäng.

Bok 2

Sjörövarbok

Lennart Hellsing

Med hjälp av rim berättar Lennart Hellsing om ett gäng sjörövare som efter en storm driver iland och försöker bli bofasta. Men sjörövarna längtar tillbaka till havet och ger sig tillslut ut till havs igen.

Dagens motsvarighet: Grävlings resa av Cecilia Heikkilä.

Bok 3

Karius och Baktus

Thorbjørn Egner

En bok som skulle skrämma barn till att borsta tänderna med en sällan skådad entusiasm. Tandtrollen Karius och Baktus känner sig trygga i Jans mun eftersom han aldrig borstar tänderna. Men trots sin härliga tillvaro vill tandtrollen bygga ut. Baktus byter hemmet i den mörka kindtanden mot en ljus hörntand i överkäken.

Dagens motsvarighet: Hugo – Gapa stort! av Mia Nilsson.

Bok 4

Kitty-böckerna

Carolyn Keene

En galet populär ungdomsserie om tonåriga Kitty Drew som löser mysterium på löpande band. Hon var den första amatördetektiven som skrevs specifikt för unga tjejer. Hon är modig, tar plats och visade att man inte behöver vara kille för att vilja ge sig ut på äventyr.

Dagens motsvarighet: Curly Bracket. Corpuratus hemlighet av Johan Wendt och Tor Moström.

Bok 5

Mumin-böckerna

Tove Jansson

Älskade barnboksklassiker om de små Mumintrollen och Mumindalen. Många av Tove Janssons bilderböcker, romaner och noveller gavs ut lagom till att läsas av 60-talsbarnen. Muminfamiljen bor i den vackra idyllen Mumindalen, i ett cylinderformat, blått hus. De lever ett lugnt liv, men ibland känner Mumin och Muminpappan ett sug efter äventyr.

Dagens motsvarighet: Mumintrollen och den osynliga gästen av Tove Jansson och Cecilia Davidsson.

Bok 6

Barn 312

Hans Ulrich Horster

En mörk och tragisk bok som först gick som följetång i veckotidningen Allers. 1944 hittas en föräldralös flicka på ett flyktingtåg från Östeuropa till Wien. När Ursula Gothe läser Röda Korsets efterlysning på flickans föräldrar får hon en chock. Flickan är Ursulas dotter, Martina. En dotter som hon trodde dog under kriget. Om Ursula tar hand om Martina riskerar hon att förlora sin nuvarande familj. Det hon inte vet är att flickans pappa fortfarande är vid liv och fast besluten om att återfinna både Martina och Ursula.

Dagens motsvarighet: Så har jag det nu av Meg Rosoff.

Bok 7

Cherry Ames-böckerna

Julie Tatham och Hellen Wells

En serie ungdomsböcker skrivna i Kitty Drews anda som utspelar sig i sjukhusmiljö i USA från andra världskriget och framåt. Cherry Ames utbildar sig till och arbetar sedan som sjuksköterska och deltar i andra världskriget. Böckerna innehåller en stor dos romantik och vi får följa Cherry, hennes vänner och de draman som utspelar sig på sjukhusen.

Dagens motsvarighet: Till alla killar jag har gillat av Jenny Han.

Bok 8

Babar-böckerna

Jean och Laurent de Brunhoff

Elefanten Babar är född och uppvuxen i djungeln. När tjuvjägare dödar hans mamma för hennes betar flyr han till storstaden och tas omhand av den gamla damen Madam. Babar får mänskliga särdrag men återvänder till slut till djungeln, bildar familj och utropas till kung.

Dagens motsvarighet: Sagan om den underbara familjen kanin och Farbror Elände av Johanna Björnstjerna.

Bok 9

Tintins äventyr

Hegré

En tecknad serie bestående av 24 seriealbum. Tintin är en ung, orädd och runtresande reporter som ofta hamnar mitt i spännande äventyr och mysterium. I släptåg har han ofta hunden Milou, den ständigt svärande kapten Haddock, de klantiga detektiverna Dupond och Dupont och professor Kalkyl.

Dagens motsvarighet: Dubbeldeckarna och fallet med mumiens hämnd av Jørn Lier Horst och Hans Jørgen Sandnes.

Bok 10

Tvillingdetektiverna

Sivar Ahlrud

Under några årtionden hörde serien om tvillingdetektiverna till de mest lästa svenska ungdomsböckerna. Klas och Göran Bergendahl är två rödhåriga, fräkniga tvillingar som bor i en fiktiv ort i Norrland. De har en talang för att hamna i trubbel men är skickliga detektiver som löser brott och mysterier av alla dess slag.

Dagens motsvarighet: Före och efter Klea av Jesper Danielsson.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!