Illustration ur "Bebbe och fina kroppen" Bebbe-böckerna är
0 till 3 år

Bebbe-böckerna är "miniterapi" för trötta småbarnsföräldrar

Glädje, överraskningar och roliga små upptåg! Mervi Lindmans färgsprakande böcker om Bebbe bjuder på vardagshumor och igenkänning för de allra minsta och deras föräldrar. Här berättar redaktören Stina Zethraeus om varför hon tror att bokserien fått en sådan framgång.

Av: Johanna Stenius

Glädje, överraskningar och roliga små upptåg! Mervi Lindmans färgsprakande böcker om Bebbe bjuder på vardagshumor och igenkänning för de allra minsta och deras föräldrar. Här berättar redaktören Stina Zethraeus om varför hon tror att bokserien fått en sådan framgång.

Stora känslor och små upptåg. I böckerna om Bebbe lär sig den busiga bebisen en massa saker under bläddringens gång – och Mervi Lindman vill få barn och föräldrar att peka på och prata om det de läser om. Det är dessutom en könsneutral karaktär, barnboksförfattaren skriver inte han eller hon. Bebbe är Bebbe! Vi bad redaktör Stina Zethraeus berätta mer om böckerna – och om varför hon tror att serien blivit så populär.

Bebbe har blivit en riktig pekboksfavorit. Varför är det så tror du? 

– Jag tror att det är lätt att välja Mervi Lindmans färgglada och härliga humoristiska småbarnsböcker eftersom de rymmer så mycket av glädje, överraskningar och roliga små bus. Den sparsamma texten och de uttrycksfulla illustrationerna passar perfekt för riktigt små barn, men intrigen kan även locka ett barn som är lite äldre eftersom det oftast finns en knasig humor att skratta åt i själva berättelsen. Jag tror dessutom att många vuxna tycker att böckerna är roliga att läsa, vilket inte ska underskattas, man läser ju samma berättelse hundra gånger. Minst!

“Ibland kan det vara jobbigt att vara småbarnsförälder, men man orkar med vardagen bättre om man kan se på den med lite humor”

Bebbe lär sig mycket samtidigt som det är mycket lek och skoj. Berätta om pedagogiken i böckerna!

– Jag tror att det framför allt är författarens tankar om vikten av närhet och gemenskap mellan förälder och barn som ligger som grund för Bebbeböckernas framgång. Mervi Lindman har sagt att hon ser Bebbeböckerna lite som ”miniterapi” för vuxna. Ibland kan det vara jobbigt att vara småbarnsförälder, men man orkar med vardagen bättre om man kan se på den med lite humor. Bebbeböckerna innehåller mycket vardagshumor. Mervi vill få barn och föräldrar att peka på och prata om det som de läser. Titta där! (peka) eller Uäääk! (sträck ut tungan). Hon vill också att Bebbeberättelserna ska ha två nivåer, en som roar barnet och en som roar den vuxne. Båda ska njuta av lässtunden tillsammans. Vad kan vara bättre för ett barn än att vara nära en vuxen som skrattar?

“Vad kan vara bättre för ett barn än att vara nära en vuxen som skrattar?”

När det gäller ”Sjung med Bebbe” så har Mervi Lindman valt så enkla sånger som möjligt, så att de ska vara lätta att memorera för ett litet barn. Det är sånger med enkla ord och upprepningar – mycket igenkänning! Sångerna är valda för att skapa gemenskap och kroppslig närvaro mellan förälder och bebis.

Hur skulle du beskriva bilderna?

– Mervi Lindman utbildade sig från början till textildesigner i Helsingfors så det finns mycket av färgrik Marimekko-känsla i bilderna. Det är många prickar och ränder i glada kulörer. När det gäller att fånga uttryck, känslor och mimik är hon helt fantastisk! Hon lyckas att skruva berättelserna så att det inte går att ta fel på vad det är hon vill gestalta. Bilderna är fyllda av tokig mimik och drastiska situationer som är skoj att titta på och känna igen sig i.

Illustration ur ”Bebbe och fina kroppen”

Här är alla böckerna om Bebbe:

Bok 1

Bebbe klär på

Bebbe och kanin ska gå ut. Men det finns så mycket att ta på sig. Simkläder, prinsessdräkt, fårdräkt och stora skor. Det blir många roliga upptåg innan Bebbe slutligen är påklädd och kan gå ut. Något som många småbarnsföräldrar kan känna igen sig i.

Passar 0–3 år.

Bok 2

Bebbe plaskar

Vattenkannan har plockats fram och Bebbe har ett viktigt uppdrag. Hen ska vattna allt som kan tänkas behöva vatten på sig. Blomman, jordgubben, moroten, katten… Eller kanske inte katten, förresten? Det är svårt att sluta när det är så roligt. Men vad ska Bebbe göra när vattnet tar slut?

Passar 0–3 år.

Bok 3

Bebbe kan allt

En av de häftigaste grejerna med att vara förälder kan vara att se sitt barn lära sig nya saker. Att gå, sjunga, bygga, trösta. De är som små superhjältar. Och Bebbe är en som verkligen kan grejer. Här får vi se när hen tröstar storasyster, borstar tänderna, klär på sig och en massa annat som är häftigt för de små. Och för föräldrarna som ser det för första gången.

Bok 4

Bebbe gillar

Upptäck allt roligt som finns att göra i hemmet tillsammans med Bebbe. Hen älskar att vakna, blåsa bubblor, bada, äta frukost. Ja, nästan allt! Förutom dammsugaren. Den brummar för högt.

Passar 0–3 år.

Bok 5

Bebbe letar nappen

Som titeln antyder är Bebbe på jakt efter nappen. Var kan den vara? Hen letar och letar. De färgglada bilderna är som vanligt fyllda av tokig mimik och drastiska situationer – allt för att få föräldrar och barn att titta, peka och skratta åt bebisen och gosedjuret Kanins knasiga upptåg tillsammans.

Passar 0-3 år.

Bok 6

Sjung med Bebbe

Sjung och lek med din bebis! Den här Bebbe-boken bjuder på både språkutveckling och skoj. Bland de 12 sångerna, som är enkla att sjunga och komma ihåg, finns bland annat ”Blinka lilla stjärna”, ”Bä bä vita lamm” och ”Imse vimse spindel”.

Passar 0-3 år.

Bok 7

Bebbe och pottan

Bebbe har en potta, men den är tom. Vad ska ligga i den? Klossar? Nej, säger storasyster. En pekbok för de minsta full av humor och starka känslor. Läs, titta, peka och skratta tillsammans!

Passar 0-3 år.

Illustration ur ”Bebbe och pottan”.

Bok 8

Bebbe pussar

Har du tänkt på hur mycket kan man kan pussa på? Det har har i alla fall Bebbe och idag vill den småknäppa bebisen pussa på allt: mamma, gosedjuren, storasyster, spegeln, masken…Nej förresten INTE masken. En pekbokspärla för de allra minsta!

Passar 0-3 år.

Läs mer: 9 tuggvänliga pekböcker för de allra minsta

Bok 9

Bebbe och fina kroppen

Bebbe har två jättesnabba fötter och två fina ögon som kan se allt från spindlar till russin. Och så har hen en näsa som kan sniffa och klittliga små tår. I den här boken av den finländska illustratören får de små peka och upptäcka vad bebisen kan göra med sin kropp.

Passar 0-3 år.

Bok 10

Bebbe är arg

I den här boken ryms både stora känslor, överraskningar och bus! Bebbe är väldigt arg. Hen sparkar, skriker och förstör legotornet. Bebbe är arg som ett lejon. Eller som en krokodil! Men det är faktiskt jobbigt att vara sådär ilsken hela dagen. Kanske vill bebisen vara en liten kanin som sitter i mammas famn?

Passar 0-3 år.

Läs mer: 9 läsupplevelser i bebisformat – perfekta som första bok!

Bok 11

Ramsa med Bebbe

Rimma, ramsa och busa! I den här Bebbe-boken finns 14 klassiska småbarnsramsor för ord-lek och skoj som bidrar till barnets språkutveckling. Till ramsorna finns så klart Mervi Lindmans härliga Bebbe-bilder.

Passar 0-3 år. 

Bok 12

Bebbes första ord

En härlig pekbok fylld med enkla och roliga ord som barn kan repetera och lära sig. Det är både prylar, händelser och olika sinnesuttryck. En bok som tål att läsas många gånger.

Passar 0–3 år.

Bok 13

Bebbes bästa ljud

Vill du göra högläsningen lite mer fartfylld? Då är Bebbes bästa ljud en passande bok. Här finns det chans att plinka som ett piano, ryta som ett lejon eller varför inte prutta loss? Ännu bättre blir det om den vuxna och barnen gör det tillsammans. Då blir det extra högljutt och roligt!

Passar 0–3 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!