8 spännande barnböcker om medeltiden
Böcker

8 spännande barnböcker om medeltiden

Riddare, slott, drakar och episka äventyr här är 8 uppslukande barnböcker som tar barnen med till medeltiden.

Av: Bokiño
Fotograf: Shutterstock

Riddare, slott, drakar och episka äventyr här är 8 uppslukande barnböcker som tar barnen med till medeltiden.

Bok 1

Asynja

Elisabeth Östnäs och Lina Neidestam

Asynja-serien är en dramatisk och rikt illustrerad berättelse om hämnd och vänskap bland Birkas yngsta krigare på Vikingatiden. Välvans väv är tredje delen i serien, som börjar med Kungens grav följd av Frejas svärd.

Passar för 9-12 år.

Bok 2

Slaget om Salajak

Johan Theorin

Fantasy-eposet Krönikan om Jarmaland som inleds med Slaget om Salajak och sedan fortsätter med Jakten på hwitrerna utspelar sig i medeltida Skandinavien. I fjällborgen Salajak vaknar väsen som hwitergardet, medan tre bröder från Småland dras in i en kamp mot mörka krafter. Deras öden flätas samman mot det skrämmande Jarmaland, en värld av is och skugga. Ett äventyr i 1300-talets Sverige där mytiska varelser var lika verkliga som digerdöden.

Passar för 9-12 år.

Bok 3

Pelle hjälper en riddare

Jan Lööf

Pelle är en kär Jan Lööf-vän som i den här berättelsen drömmer sig bort i en bok om medeltida riddare och fascineras av den äventyrliga tiden. I sin fantasi befinner han sig snart på ett slott, där en äldre riddare ber honom hjälpa till att bekämpa en drake och rädda en prinsessa.

Passar för 3-6 år

Bok 4

Sigridsagor - om åtta flickor på medeltiden

Rose och Rebecka Lagercrantz

Hur var barns liv på medeltiden, med dess faror och tuffa livsvillkor? Rose Lagercrantz utforskar detta genom skildringar av åtta flickor, alla döpta till Sigrid, baserat på museipedagogiskt arbete från Statens historiska museum. Dessa uppdiktade, men autentiska berättelser, är knutna till åtta historiska föremål. Berättelserna testades i skolor för att ge ett genuint barnperspektiv.

Boken finns tyvärr inte att köpa längre, men kan finnas på bibliotek och antikvariat. 

Bok 5

I klockornas tid

Maria Gripe

Staden ekar av klockors klang, som symboliserar livets goda andar. Det är klockornas tid, medeltiden och Arvid är en ung kung som regerar motvilligt, kämpade med hovets förväntningar och sökandet efter en drottning. Men det är när han möter strykpojken Helge, som Arvid börjar hitta sin egen väg. En klassiker av Maria Gripe, första gången utgiven 1965.

Bok 6

Riddarskolan: Drakens svärd

Magnus Ljunggren och Mats Vänehem

Drakens svärd är nittonde delen i den älskade lätt att läsa-serien Riddarskolan av Magnus Ljunggren, illustrerad av Mats Vänehem. Barnen på Riddarskolan längtar efter tivolit som är på väg! Där finns en stendrake som håller ett magiskt guldsvärd. Den som drar ut svärdet får tre önskningar. Vännerna Egon, Fiona och Urban dagdrömmer om möjligheterna de önskningarna skulle kunna ge. Men är det klokt att önska utan att tänka igenom det först?

Passar 6-9 år.

Bok 7

Medeltiden

Fabian Göransson

Under medeltiden blomstrar Sverige tack vare varmt väder, goda skördar och kristendomens införande. I boken får vi insikt i livet under denna tid genom Ulf i Östergötland, Ingeborg i Riseberga kloster och Klara i Visby, som upplever pestens skräck. Vi följer också riddaren Arvid i Västergötland. Sveriges fantastiska historia – Medeltiden är tredje delen i den nya bokserien om Sveriges fantastiska historia av Fabian Göranson. En rikt illustrerad och faktaspäckad bok med serieavsnitt,

Bok 8

Maros resa

Jo Salmson och Åsa Ekström

I Jo Salmsons samlingsvolym ”Maros resa” med Åsa Ekströms illustrationer, ställs den unga Maro inför en osäker framtid efter ett misstag. Men när kungen ger honom ett hemligt uppdrag att hitta den magiska sanningsdrycken, kan Maro bli den yngste riddaren någonsin. Denna volym innehåller fyra spännande böcker: Kungen kommer, Skuggan och draken, Ett hjärta av is och I drottningens namn.

Passar 6-9 år

Boken finns inte längre att köpa, men finns säkert på antikvariat och bibliotek. 

… och en bonusbok med medeltids-fantasy

Drakar och demoner av E.P. Uggla och Johan Egerkrans

Rollspelet Drakar och demoner blev ett fenomen under tidigt 80-tal och nu kommer bokserien som bygger på den världen, samtidigt som även spelet nylanseras.

Tamea, dotter till en adelsman, bryter med sitt trygga liv när en mystisk tatuering börjar bränna och hennes bror försvinner. Utanför stadsmuren möter hon en skrämmande verklighet och blir vän med ankan Gizma och alven Verven. Men kan hon lita på dem i sin jakt på brodern i en farlig värld? Hennes stridsträning testas när vildmarkens faror hotar.

Köp boken

Köp boken

Läs mer