De 8 bästa barnböckerna om dinosaurier
Böcker

De 8 bästa barnböckerna om dinosaurier

För alla små och stora paleontologer där ute: här är en lista med de bästa tipsen på spännande och lärorika barnböcker om dinosaurier.

Av: Bokiño
Fotograf: Shutterstock

För alla små och stora paleontologer där ute: här är en lista med de bästa tipsen på spännande och lärorika barnböcker om dinosaurier.

Hemmet invarderat av små, plastiga dinosaurier i alla färger och former, middagsbordet fullt av diskussioner om vilka arter som är köttätande och, kanske allra mest: hur stora tänder dinosaurier har!

Ja, vissa barn älskar verkligen dessa utdöda djur och anledningarna till att dinosaurier är så fascinerande är flera:  De ger barnet en möjlighet att resa i fantasin, till en annan värld och tid. De ger också barnen chansen att känna sig som experter. Eller har inte ditt barn någonsin rättat dig när du sa ”T-Rex” istället för ”Triceratops”?

En bok med roliga bilder och spännande fakta om dinosaurier är med andra ord exakt det som behövs härnäst. Här är våra bästa tips!

 

Bok 1

Varning för Köttgänget

Sarah Sheppard

Dinosaurier fascinerar, särskilt det skrämmande ”Köttgänget” med kända arter som Tyrannosaurus och nya upptäckter som Yutyrannus. ”NYA Varning för Köttgänget” är en reviderad utgåva av en älskad dinosaurieklassiker där vi lär oss mer om dinosauriers liv och den överraskande kopplingen till fåglar. Sarah Sheppard, prisbelönt faktaboksförfattare, kombinerar gedigen kunskap med humor.

Passar för 3-6 år

Bok 2

National Geographic: Dinosaurier

Kathleen Weidner Zoehfeld

Utforska dinosauriernas värld genom läsning! Denna faktabok, anpassad för nybörjarläsare, ger spännande insikter om dinosaurier med stödjande bilder. Komplexa ord förtydligas direkt i texten, vilket gör den idealisk för kunskapssugna unga bokslukare!

Översättare: Olivia Demant

Passar för 6-9 år

Bok 3

Min lilla pekbok: dinosaurier

Andy Rowland

Färgglad pekbok för de minsta dinosaurieälskarna. Massor att titta på, så väl dinosaurier som andra förhistoriska ting.

Översättare: Marie Helleday Ekwurzel

Passar 0-3 år.

Bok 4

Den otroliga boken om dinosaurier

Tom Jackson och Rudolf Farkas

Denna illustrerade bok guidar dig genom dinosauriernas fascinerande värld, från enorma Diplodocus till befjädrade Velociraptor. Möt gigantiska jägare som Tyrannosaurus rex och kvicka varelser som Oviraptor. Lär dig fängslande fakta, som vilken dinosaurie som hoppade högst eller vilken som hade tennisracketsstora klor. En skattkista av kunskap för dinosaurieälskare!

Översättare: Sara Jonasson

Passar 6-9 år

Bok 5

Dinosaurier överallt

Sarah Sheppard

Dyk in i en vanlig torsdag under kritaperioden, en gyllene era för dinosaurier men utmanande för små däggdjur. Medan dinosaurierna dominerar landskapet, campar ett gäng råttliknande djur för att överleva utan att bli ett mål eller trampas ner. Ständigt hotade av enorma dinosaurier och deras farliga efterlämningar, ställs frågan: kommer de att överleva dagen?

Passar 3-6 år.

Bok 6

Enkla och roliga fakta om dinosaurier

Julia Wiberg och Sanna Borell

Följ med på en resa till en tid då mäktiga dinosaurier härskade på jorden, och lär dig om de mest fascinerande arterna, från långhalsade växtätare till fantastiska flygödlor. ”Enkla och roliga fakta” är en ny bokserie, perfekt för nyfikna barn med dess färgrika illustrationer och engagerande texter. Boken är skapad av Julia Wiberg, känd från ”Djur med Julia” på SVT Barn.

Bok 7

Dinosauriegänget: ägget

Lars Mæhle och Lars Rudebjer

Morgonen bjuder på äventyr när Rasmus Rex och Tim Troodon beger sig ut för att hälsa på ett nytt ägg! Mellan träd och trassliga stigar väntar några överraskande dino-möten. Dinosauriegänget: Ägget, första delen i serien Dinosauriegänget bjuder på mysig läsning för de minsta, med en dos humor och spännande dinofakta i slutet. Perfekt för mysiga lässtunder tillsammans!

Översättare: Barbro Lagergren

Passar 3-6 år

 

 

Bok 8

Ivar träffar en tyrannosaurus

Lisa Bjärbo och Emma Göthner

Ivar har en låda kallad Dinolandet. Där finns alla hans dinosaurier. Men det ingen annan vet, det är att ibland på kvällen, så blir de levande. Den här kvällen när Ivar besöker Dinolandet blir det lite läskigt. Han träffar på en Tyrannosaurus! I slutet av boken finns också kort dinofakta för den som vill veta mer.

Läs mer