10 barnböcker om att vara snäll
Böcker

10 barnböcker om att vara snäll

Snällhet är underskattat - och lönar sig alltid i längden. Prata om det med barnen! Vi listar tio barnböcker som främjar snällhet.

Av: Moa Dahlgren
Fotograf: Filippa Widlund (illustratör) ur boken Den osynliga gästen

Snällhet är underskattat - och lönar sig alltid i längden. Prata om det med barnen! Vi listar tio barnböcker som främjar snällhet.

Bok 1

Sill och fräs gräver en grop

Moa Graaf

Katterna Sill och Fräs planterar en buske i trädgården när hunden kommer. Hunden vill också gräva och den gräver så ivrigt att den ramlar ner i råttans bo under jorden. Hur ska det gå?
Tillsammans med Sill och Fräs blir det ofta lite tokigt, men det blir alltid bra till slut.

Bok 2

Aj då, BoBo

Maya Jönsson

Bredvid Bobos hus finns ett träd som är perfekt för att bygga en koja. Aj då, Bobo är en bok med få ord, fina färger och roliga djurfigurer för de allra yngsta. Detta är den andra boken i serien om Bobo och hens vänner.

Bok 3

Pelle Svanslös. Våga vara snäll

Gösta Knutsson, Åsa Rönn, Michael Rönn och Ingrid Flygare

Vem är snällast om inte Pelle Svanslös? Trots Elaka Måns många försök att förstöra för Pelle lyckas han alltid komma undan. Och framförallt så är han alltid genomgod. I denna bok får vi läsa om när Måns försöker förstöra kalaset för Maja Gräddnos, han tänker lägga vantarna på tårtan.

Passar 3-6 år.

Bok 4

Mumintrollen och den osynliga gästen

Tove Jansson , Cecilia Davidsson och Filippa Widlund

I Mumindalen är alla trygga och här råder frid och fröjd. Men när Too-Ticki dyker upp med ett osynligt barn får muminfamiljen lära sig mer om respekt och vänlighet. Det osynliga barnet har blivit illa behandlad och det är först i Muminhuset, omringad av den snälla familjen som hon börjar känna sig trygg. Här får man lära sig hur otroligt viktigt det är med snällhet, och hur långt det kan räcka.

Passar 3-6 år.

Bok 5

Vara vänner

Marie Oskarsson och Hanna Bergendahl

I Vara Vänner ställs Jack inför ett dilemma: kan man ha två bästa kompisar? Edvin och Emilia är Jacks bästa kompisar, men har han plats för båda? Och hur gör han för att ingen av dem ska känna sig utanför? I serien Vänner4ever får man följa Jack och hans liv. Det är kompisar, skola och sport. Här får vi läsa om känslor och vänskap.

Passar 6-9 år.

Bok 6

Dela med dig, Sickan

Sofia Rådström

Sickan och pappa får en gäst, Ester. Men varför måste Ester ta Sickans grejer, som han vill ha för sig själv. Pappa tycker att Sickan ska vara snäll och dela med sig, men gör pappa det själv? En härlig rimbok med igenkänning för både barn och föräldrar. Här får vi lära oss att man måste dela med sig och vara snäll.

Passar 0-3 år.

 

Bok 7

Dom som bestämmer

Lisen Adbåge

På gården finns det ”dom som bestämmer” och dom som inte får vara med. Detta är en berättelse om de påhittiga men lite lågmälda barnen och deras förhållningssätt till ”dom som bestämmer”. Detta är en bok om makt integritet, emotionell trygghet och om möjligheten att säga nej, på sitt eget sätt.

Passar 3-6 år.

 

Bok 8

Julia gillar djur

Eva Eriksson och Lisa Moroni

I denna bok om Julia undersöker hon både små och stora djur. Hon vill så gärna klappa och krama djuren, men vill djuren det? Illustrationer, djurfakta och humor genomsyrar denna bok. Genom Julias utforskning får man lära sig att ha respekt för andra. Alla djur vill inte bli klappade och Julia måste förstå och respektera det. En mysig bok med mycket igenkänning.

Passar 0-3 år.

Bok 9

Rädda Rut

Lin Hallberg och Jonna Björnstierna

Serien om den magiska djuraffären utspelar sig i en liten stad med barn från olika miljöer. De är alla olika men de har en gemensam önskan, en egen vän och trygghet. Dessa böcker handlar om att hitta rätt kompis. I Rädda Rut ska expediten i den magiska djuraffären försöka hitta en pålitlig och trygg djurkompis till Rut. Hon vill så gärna leka med de andra barnen men jagar iväg henne från parken. Hon behöver en egen vän.

Passar 6-9 år.

Boken finns här.

Bok 10

Bamse: Boken om vargen

Jimmy Wallin

Vi känner alla till berättelserna om Bamse, världens starkaste (och kanske snällaste) björn. I berättelserna om Bamse får vi också träffa den elaka vargen, som jämt ska förstöra för alla andra. I denna bok får vargen lära sig något nytt. Bamse visar honom vad snällhet och godhet är. Denna bok tar upp frågor om förändring och illvilja men också om olika känslor. Låt bamse visa vad snällhet är.

Passar 3-6 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer