9 barnböcker om att flytta
Böcker

9 barnböcker om att flytta

När det är dags att packa väskorna och säga farväl till gamla vänner och platser, kan böcker vara en tröstande följeslagare för barn. Bokiño har samlat nio berättelser som utforskar de känslor och äventyr som följer med att flytta.

Av: Linnéa Ivares
Illustration från ”Olle flyttar” Berit Åberg och Mati Lepp

När det är dags att packa väskorna och säga farväl till gamla vänner och platser, kan böcker vara en tröstande följeslagare för barn. Bokiño har samlat nio berättelser som utforskar de känslor och äventyr som följer med att flytta.

Bok 1

Familjen Amarant flyttar in

Elin Ruuth och Johanna Magoria

På Neo Anderssons gata finns ett övergivet hus som inte liknar något annat. En dag dyker några spektakulära personer, som kallar sig Tjänstefolket, upp och meddelar att Amarant-ätten, med pappa Aster, storebror Poppel, lilla Hassel och tvillingarna Mistel och Tistel, flyttar in på tisdag tillsammans med sin tama krokodil. Och snart blir det uppenbart för Neo att somliga familjer är mer särskilda än andra.

Passar 6-9 år.

 

Bok 2

Hitta hem

Melinda Jacobs, Marie Oskarsson och Cara Knuutinen

Åttaåriga Bella måste bo hos en annan familj eftersom hennes mamma inte kan ta hand om henne längre. Det spelar ingen roll att Bella tycker att hon kan ta hand om dem båda, hon måste åka ändå. Föräldrarna i det nya familjehemmet är jättesnälla och allt är egentligen perfekt, men Bella saknar sin mamma… Hitta hem är en varm och vardagsnära skildring av hur det kan vara att bli familjehemsplacerad som barn.

Passar 6-9 år.

Bok 3

Måsen

Hanna Albrektson

Måsen bor i en stad där det är trångt och grått, men inspireras av en svala att flyga mot sydligare breddgrader. Att flytta kan vara läskigt, det okända vet vi ju ingenting om, men under resan upptäcker måsen att det också kan vara bra att börja om på nytt.

Passar 0-3 år.

Bok 4

Ny i klassen

Helena Bross och Christel Rönns

Frank ska flytta till en ny skola och känner sig orolig. Han är rädd för att ingen vill leka med honom på rasten och att det blir svårt i den nya klassen. Tänk om de har en jättesvår mattebok! Eller om hans nya fröken är en elak häxa! Ny i klassen är en vardagsnära bok om hur det kan vara att byta skola och komma till en ny klass.

Passar 6-9 år.

Bok 5

Juno och Jillis flyttar

Anna Bjelkholm och Mia Olofsson

Juno och hennes familj ska flytta. Allt ska packas ner och följa med till nya huset. Kuddar, leksaker och sängen ska visst med, men inte badkaret. Vem skall bada i det nu, när Jillis inte kan? Och vad händer med kompisarna på förskolan? Juno och Jillis flyttar är en berättelse om att flytta och hur det kan kännas för de yngre familjemedlemmarna.

Passar 3-6 år.

Bok 6

Maryam och mormorsmålet

Minoo Shams och Katarina Strömgård

Maryam och hennes familj flyttar till Sverige precis innan skolterminen börjar. Kvar i Iran är mormor, som hon saknar så att det gör ont i hjärtat. Maryam vill inte vara här och vägrar att prata svenska. Men i skolan får hon snabbt en riktig vän i Ida. En vän som kan skratta på samma språk som Maryam!

Passar 6-9 år.

Bok 7

Olle flyttar

Berit Åberg och Mati Lepp

I Olle flyttar följer vi Olle som har blandade känslor inför familjens flytt till ett större hus – och ett alldeles eget rum. Det uppstår lätt många känslor kring en flytt och kanske är de dessutom extra starka när man är liten och tycker att det är mysigt att bo där man alltid har bott, i samma rum som storebrorsan.

Boken finns inte längre att köpa men finns på bibliotek och antikvariat.

Bok 8

Hoppa högt, Vilde!

Jenny Bicho och Andrea Femerstrand

Allt är så orättvist! Vildes mamma har bestämt att de ska flytta och Vilde kan inte förstå hur hon kan vara så dum. Men plötsligt får syn på två tjejer som rider käpphäst och en affisch om att Stallklubben anordnar käpphästträning. Åh, vad hon vill gå – och så lycklig hon blir när mamma säger ja. Tjejerna ska också dit, men även Leya från klassen. Hur blir det nu? Kan de vara vänner alla fyra? Och varför kommer polisen Magnus och hälsar på så ofta?

Passar 6-9 år.

Bok 9

Bo här och bo där

Eva Uddling och Gunilla Kvarnström

Fia är fem år och hennes föräldrar är skilda. Pappa har ingen egen lägenhet, utan hyr i andra hand på korta kontrakt. Han och Fia måste flytta runt hela tiden. Fia vill forma en egen tillvaro, men hon rycks alltid upp igen. Fia är arg – hon vill inte flytta mer!

Passar 3-6 år.

En sida till? Fortsätt läs!