Bonusfamiljer i plast och på låtsas: 8 böcker om barn med skilda föräldrar
3 till 6 år

Bonusfamiljer i plast och på låtsas: 8 böcker om barn med skilda föräldrar

När ens föräldrar skiljer sig kan man få ett nytt rum, en ny väg till skolan eller till och med nya syskon. Men man kan också få många svårsmälta tankar, som om det var ens eget fel att familjen splittrades eller hur man ska palla med familjens nya medlemmar. Vi listar åtta böcker om barn vars föräldrar gjort slut.

Av: Ingrid Nilsson
Fotograf: Shutterstock

När ens föräldrar skiljer sig kan man få ett nytt rum, en ny väg till skolan eller till och med nya syskon. Men man kan också få många svårsmälta tankar, som om det var ens eget fel att familjen splittrades eller hur man ska palla med familjens nya medlemmar. Vi listar åtta böcker om barn vars föräldrar gjort slut.

Bok 1

Sonja och skilsmössan

Måns Gahrton och Johan Unenge

Sonjas föräldrar är skilda. Hon trivs hemma hos båda två, men på olika sätt. Det är inte bara boende hon byter varje vecka utan även mössa på huvudet. Pappan plockar fram en randig mössa ur gömmorna när hösten kommer, som mamman stickat till honom för tio år sedan. Mamman är inte lika förtjust i mössan, så när Sonja kommer till henne veckan efter köper de en mössa med tofs. Vilken mössa tycker egentligen Sonja mest om? Och spelar det ens någon roll? Denna bok handlar om att bo på två ställen och att räkna stegen mellan dem. Passar 3-6 år.

Sonja och skilsmössan av Måns Gahrton och Johan Unenge
Bok 2

Victor är silly

Daniel Sjölin & Eva Lindström

Humoristisk och egen historia om när mamma har träffat en ny kille, Victor. Det är något lurt med Victor. Han smyger (kanske) in och binder fast berättaren då och då, när han borde vara hemma med sina egna tre barn. Varför kan han inte bara hålla sig borta? När Victor kommer tillbaka binder barnen fast honom, men han har hela tiden nya krav på bekvämligheter. Och när han till slut är fast i kojan så ska hästen Normen föla. Då kan ju inte Victor vara fastbunden!

Passar 3–6 år.

Bok 3

Esters dagbok

Oda Valle

Esters föräldrar är skilda och det är helt okej. Allt flyter på fint, tills den dag mamma berättar att hennes kille Tor och dennes son Bo ska flytta in. Ester är helt inställd på att få ett marsvin, inte en bonusfamilj! Nu börjar en rad galna pranks för att jaga bort Bo från familjen. Det går inte riktigt som Ester har tänkt sig. Oda Valles illustrationer är komiska och träffande när de berättar om livet hos en mellanstadieelev som går igenom stora omställningar.

Bok 4

Vem stör?

Stina Wirsén

Kan man inte få ha sin pappa för sig själv? Titta på TV-program som båda två tycker om och hänga i soffan tillsammans. Lilla Hund tycker mycket om att vara med sin pappa, men pappan tycker också mycket om att vara med någon annan, nämligen en Nallegris som bakar bullar och håller på. Och det har ju inte Lilla Hund alls bett om…Passar 3-6 år.

Bok 5

Alla borde ha en Ruben

Katja Tydén och Klara Nordin Stensö

Mamma brukar säga att ”alla borde ha en Ruben”, men alla borde också ha en morbror som Rubens morbror Anders. Framförallt när ens föräldrar skilt sig och morbrodern bjuder på kanelbullar och pyntar på balkongen så att man kan ha sleepover. Det är nästan för bra för att vara sant. Och som ett brev på posten berättar Anders att han ska åka iväg på en jättelång resa. Typiskt! Dessutom tycker Ruben det verkar som att mamman har en hemlighet…Passar 6-9 år.

 

Bok 6

Pang poff Pavlo

Eva Staaf och Clara Dackenberg

När Pavlos föräldrar berättar att de ska skilja sig finns det inget slut på tårarna. Pavlos värld rämnar. Samtidigt som de steker pannkakor pratar Pavlo och bästa vännen Peg om det som händer och allt får konturer. Grubblerierna är många, som om det kan vara ett barns fel att föräldrarna vill skilja sig eller om man måste hålla något man lovat även om det gör en ledsen. I boken får man följa när Pavlo flyttar till de nya hemmen, parallellt med att man får ta del av Pavlos sju vänners berättelser om deras varannan-vecka-liv. Passar för 3-6 år.

Bok 7

Alice varannan vecka

Bo Holmberg

Varannan vecka sover Hjalmar på andra sidan väggen om Alice. Så nära, men ändå så långt bort. Deras föräldrar är ett par och då blev barnen plötsligt bonussyskon. Föräldrarnas relation verkar vara lite skakig och Hjalmar bävar inför att pappan ska bryta upp igen. Men i sanningens namn oroar han sig mest för att behöva leva utan Alice. Passar från 9 år.

Bok 8

Vilken vecka!? : när föräldrarna skiljer sig

Jennie Persson och Elin Lindell

Det finns lika många former av familjer som det finns familjer. Alla ser de olika ut! I denna bok får barnen själva uttala sig om sina föräldrars skilsmässor och hur det påverkat dem. En massa frågor reflekteras över – som vad som händer om den ene föräldern flyttar utomlands eller om den andre föräldern skiljer sig på nytt med den nye hen hittat. I denna kapitelbok finns även råd från exempelvis juristen och psykologen, samt en sida för intresserade föräldrar.

 

 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!