Livets efterrätt: 8 barnböcker om far- och morföräldrar
Böcker

Livets efterrätt: 8 barnböcker om far- och morföräldrar

Att få barnbarn kan var en omtumlande upplevelse! Här är 8 underbara barnböcker om livet som mormor, morfar, farmor och farfar.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Ekaterina Shakharova / Unsplash

Att få barnbarn kan var en omtumlande upplevelse! Här är 8 underbara barnböcker om livet som mormor, morfar, farmor och farfar.

Mormor

Bok 1

Vems mormor

Stina Wirsén

Nalle tycker mycket om sin speciella mormor, en som bara tillhör henne. Men hennes kusin, som felaktigt kallar mormor för ”farmor”, verkar inte förstå det hela alls. Vems mormor? är en berättelse som med enkelhet och träffsäkerhet skildrar småbarns känslor och missförstånd.

Bok 2

Mormor vid havet

Moa Graaf

I boken möter vi en modig och äventyrslysten mormor som bor vid havets rand, där hon fördjupar sig i naturens under tillsammans med sitt barnbarn, bokens berättare. De delar ögonblick av nyfikenhet, mod och värme; vare sig det är på en båttur över det öppna havet, eller under en spontan dykning efter en förlorad klänning. Mormor vid havet är en hyllning till samhörighet över generationerna, en historia som fångar läsarens hjärta med sin poetiska ton och finstämda illustrationer.

Farmor

Bok 1

En dag med farmor: Snabbkalaset

Cecilia Torudd

I den hyllade barnbarnsböckerna av Cecilia Torudd möter vi en unik skildring av vardagen genom ögonen på både unga och gamla. I denna del får vi följa med när viljestarka Oskar och hans tålmodiga farmor går på bröllopsfest. Oskar tycker festen är en lekpark full äventyr i varje hörn, från att dansa till musiken till att utforska elsladdar. Farmor, å andra sidan, önskar att hon kunde njuta av festen en aning längre…

Bok 2

Lisbet och sambakungen

Ema Karinsdotter och Hanna Gustavsson

Lisbet och Sambakungen är en festlig och normbrytande högläsningsbok. I berättelsen får vi följa Lisbet och hennes extravagant unika farmor Sambakungen, samt deras piratkatt Sixten, genom vardagens äventyr och förberedelser inför Lisbets skolstart. Medan de försöker njuta av ”den sista sommaren i hela världen” brottas Lisbet med tanken på att det skulle vara skönt att ha någon som är mer lik henne själv. Det är en bok som med värme och humor utforskar frågan om rätten att få vara precis som man är, även om det är ”alldeles vanlig”.

Passar för 6-9 år

Morfar

Bok 1

Morfar är sjörövare

Jan Lööf

I denna älskade klassiker av Jan Lööf får vi följa en pojke och hans morfar på sjörövaräventyr. Trots mormors skeptiska inställning, drar de ut på havet när hon somnar, för att uppleva en svindlande färd tillsammans. Berättelsen, som först publicerades 1966, har charmat barn över hela världen med sina spännande och drömska illustrationer.

Passar från 3 år.

Bok 2

Solvaktaren

Maja Lunde och Lisa Aisato

I en mörk och regntung värld drar sig den unga Lilja ut på ett farligt äventyr, inspirerad av morfars visdom om solen som en gång sken över deras by. Trots förbudet beger hon sig in i skogen, där hon stöter på en helt ny värld och upptäcker inte bara morfars hemlighet, utan också modet att möta sina rädslor. I det storslagna läsäventyret för familjen utforskar Lilja kärlek, glädje och hoppet om en ny vår. En resa där rädsla omvandlas till mod och mörker till ljus.

Översättare: Barbro Lagergren

Passar från 6 år

Farfar

Bok 1

Farfars trädgård

Ebba Forslind

Dahlias farfar tvingas lämna sin älskade trädgård och flytta till ett grått äldreboende där han börjar glömma saker. I Ebba Forslinds gripande berättelse försöker Dahlia hitta ett sätt att låta farfar odla igen. Boken lyfter ett angeläget ämne som berör många barn och porträtterar den djupa vänskapen mellan barnbarn och farfar.

Passar för 3-6 år

Bok 2

Farfar på rymmen

David Walliams

Varje söndag njuter tolvåriga Jack av sin farfars fantastiska berättelser från andra världskriget, en tid då farfar var en modig pilot. Men allt förändras när farfar måste flytta till ett ålderdomshem. Jack, som förstår sin farfar bättre än någon annan, smider planer på en dramatisk räddningsaktion. Tillsammans ger de sig ut på ett spännande äventyr, med hemmets strikta föreståndarinna hack i häl.

Översättare: Klara Lindell

Passar från 9 år

Läs mer