Je t'aime! 6 barnböcker som får dig att älska Paris

Je t'aime! 6 barnböcker som får dig att älska Paris

Städernas stad, de förälskades stad, ljusets stad. Kärt barn har många namn. Här listar vi sex barnböcker som utspelar sig i vackra Paris.

Av: Linnéa Ivares

Städernas stad, de förälskades stad, ljusets stad. Kärt barn har många namn. Här listar vi sex barnböcker som utspelar sig i vackra Paris.

Bok 1

Tusen tips till en som är kär

Eva Susso

Mitt i Paris bor Rolf tillsammans med sin förmögna familj. Rolf är kär i Ofelia och tycker att hon ler lika vackert som Mona Lisa på den berömda tavlan. För att imponera på Ofelia bestämmer han sig för att måla av henne till skolans konstutställning. Då kanske hon blir förtjust i honom, tänker han. Problemet är bara att han inte är särskilt bra på att måla. Passar barn 6–9 år.

Bok 2

Boken om Mademoiselle Oiseau

Andrea De La Barre De Nanteuil

Mitt i Paris ligger avenue des Temps Perdus. Där, allra högst upp i ett vackert gammalt hus, bor Mademoiselle Oiseau. En dag råkar nioåriga Isabella av misstag trycka på våning sex istället för fem när hon kliver in i hissen. Innan hon hinner blinka dras hon in i Mademoiselle Oiseaus lägenhet – en värld av fjädrar och fnurridurr, långa pärlhalsband och klackskor, egensinniga katter, nyfikna fåglar och sidenklänningar i överflöd. Passar barn 6–9 år.

Bok 3

Vad händer om man vänder på Paris?

Viveca Lärn

En vår åker Tekla Tedin med sin pappa Tommy till Paris. Tommy är konstnär och vill se det berömda ljuset i staden, men det är istället Tekla som hittar en massa saker. Bland annat den sorgsne tavelförfalskaren Gustave och de fnissiga tvillingarna Lisbet och Majsan. Men vad händer om man vänder på Paris? Det blir Sirap och den rinner ut så klart!

Bok 4

Pappas långa ben

Nadine Brun-Cosme och Aurélie Guillerey

En bilderbok skriven av franska Nadine-Brun-Cosme. Det är pappas tur att hämta Mattis på förskolan idag och Mattis kan inte låta bli att oroa sig över att något ska gå fel. Tänk om bilen inte startar? Mattis räknar upp alla möjliga sätt som det kan gå fel men pappa hittar på den ena fantasifulla lösningen efter den andra. Boken utspelar sig förvisso inte i Paris, men i vackra Frankrike. Passar barn 3–6 år.

Bok 5

Ringaren i Notre-Dame

Victor Hugo

Ingen byggnad är så förknippad med Paris historia som katedralen Notre Dame, och ingen kan väl ha missat klassikern Ringaren i Notre Dame av Victor Hugo. Där får vi möta Quasimodo, den vanskapte klockringaren som uppfostrats innanför katedralens väggar av ärkediakon Claude Frollo. En dag ser han flickan Esmeralda dansa på torget utanför kyrkan och blir genast förälskad. Detta blir inledningen på ett drama som inte lämnar någon läsare oberörd. Den klassiska berättelsen har skrivit om till en förenklad version som passar ungdomar.

Den förenklade versionen kan eventuellt hittas på Bokbörsen.

Bok 6

Linnea i Målarens trädgård

Christina Björk

Linnea har varit i Paris! Och i målaren Claude Monets trädgård! Äntligen fick hon stå på den lilla japanska bron som finns med på så många tavlor. Och i Paris kunde Linnea se många tavlor i verkligheten. Nu vet hon precis varför Monet blev kallad ”impressionisten”. Passar barn 6–9 år.

En sida till? Fortsätt läs!