Från Indien till Italien — res jorden runt med barnböcker

Från Indien till Italien — res jorden runt med barnböcker

Böcker besitter den fantastiska förmågan att transportera oss till nya platser och med genom böckernas magi kan vi upptäcka nya platser i världens alla hörn. Vi listar barnböcker skrivna av författare från runt om i världen som vidgar era perspektiv och tar er till olika platser.

Av: ELSA SJÖGREN

Böcker besitter den fantastiska förmågan att transportera oss till nya platser och med genom böckernas magi kan vi upptäcka nya platser i världens alla hörn. Vi listar barnböcker skrivna av författare från runt om i världen som vidgar era perspektiv och tar er till olika platser.

Bok 1

Sushi och kondoren

Eusebio Topooco

Bolivia. Indianpojken Sushi lever vid Titicacasjön i Bolivia. Hans far har fångat en kondorunge som växer sig stor, och en dag vill kondoren flyga sin väg. Sushi svingar sig upp på fågelns rygg och tillsammans upplever de dramatiska äventyr bland bergen.

Bok 2

Våra kemiska hjärtan

Krystal Sutherland

Australien. En berättelse om den första kärleken av Krystal Sutherland. Henry Page är en obotlig romantiker som ännu inte upplevt den stora kärleken. Men när Grace Town haltar in i hans liv, med käpp och för stora pojkkläder, vet han att det är påväg att ändras. Passar unga vuxna.

Bok 3

Wow vilket kalas!

Ana Maria MacHado och Hélène Moreau

Brasilien. En bok om en storslagen födelsedagsfest full av barn, föräldrar, husdjur, rappare och sambadansare. Med ett matbord som dignar av kokoskakor, pizza, mango, sushi, glass och andra läckerheter blir kalaset det roligaste och vildaste någonsin. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 4

Mumintrollen och havsorkestern

Tove Jansson

Finland. En ny Muminbok i bilderboksformat! Mumintrollets pappa tycker att alla familjer behöver komma bort ibland. Han tar sin muminfamilj ombord på den ståtliga skutan Havsorkestern, och ger sig ut på en resa de ska minnas för alltid. På det vidsträckta havet möter de en dront med ont i baken, en hemul med överdrivet ordningssinne och klippdassar i hundratal. Och en dag blåser det upp till en ofantlig storm. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 5

Pappas långa ben

Nadine Brun-Cosme och Aurélie Guillerey

Frankrike. Mattis pappa ska hämta på förskolan idag och Matti är orolig för att han inte kommer dyka upp. Tänk om den skruttiga bilen inte startar? Pappa hittar på den ena fantasifulla lösningen efter den andra i den här poetiska bilderboken. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 6

Djungelboken

Rudyard Kipling

Indien. Pojken Mowgli räddas från tigern Shere Khan. Han uppfostras enligt djungelns lag och lär sig djurens språk, att jaga och överleva i djungeln. Men Mowgli är trots allt människa och förr eller senare måste han återvända till byn han först kom från. En klassisk saga om djur, människor och djungeln. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 7

Stranden om natten

Elena Ferrante

Italien. En flicka glömmer sin docka Cecilia på stranden. Tillsammans med en elak badvakt och hans läskiga stora kratta tillbringar Cecilia natten i en hög med kvarglömda saker. Det är en ryslig natt som tar slut först i gryningen när hon räddas av en kattunge. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 8

En ocean av kärlek

Tahere Mafi

Iran. En ungdomsroman om rasism, utanförskap och oväntad kärlek av iransk-amerikanska Tahere Mafi. Det är 2002, ett år efter terrorattacken 9/11 och en orolig tid gör Shirin, en 16-årig muslimsk tjej som bär hijab. Elaka kommentarer, fysiskt våld och föraktfulla blickar är en del av hennes vardag. Som en försvarsmekanism reser hon murar runt sig själv och låter ingen komma henna riktigt nära. Tills den dag då hon träffar Ocean James. Passar unga vuxna.

Bok 9

Idag är allt

Nicola Yoon

Jamaica. Nicola Yoon skriver en hjärtskärande historia om Natasha och Daniel, två tonåringar som av en slump möts på en gata i New York. De har helt skilda problem. Natasha och hennes familj riskerar att bli utvisade till Jamaica, Daniel är den duktiga studenten som aldrig lyckas leva upp till föräldrarnas förväntningar. Deras är en oväntad och stark kärlek. Passar unga vuxna.

Bok 10

Att göra en kopia av Kenta

Shinsuke Yoshitake

Japan. Kenta är trött på att göra läxorna och städa sitt rum och gör en kopia av sig själv som kan göra alla de där tråkiga sakerna åt honom. Han köper en robot och börjar lära upp den att bli precis som han själv, något som får honom att fundera på vem han egentligen är. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 11

Boet

Kenneth Oppel och Jon Klassen

Kanada. Steve är orolig för sin nyfödda och sjuka lillebror som kämpar för sitt liv, för att föräldrarna inte ska orka med och för getingboet som hänger i trädet utanför sovrummet. En mystisk ”ängel” börjar byka upp i Steves drömmar och erbjuder sig att ”fixa” lillebrodern. Allt han behöver göra är att säga ja, men ja är ett farligt ord. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 12

En evighet i Tanger

Eyoum Nganguè och Faustin Titi

Kamerun. En grafisk roman om Gawa som efter en lång resa befinner sig i Tanger. Han tar sig runt till fots, med häst, i bil, genom främmande länder och brännande ökenlandskap. Det är även en skildring av flyktingarnas omänskliga situation och hur de hamnar i händerna på människosmugglare och i prostitution.

Bok 13

Äventyr i Bamako

Alpha Mandé Diarra och Marie-Florence Ehret

Mali. Parisaren Malik reser till Bamako i Mali för att vara med när hans farbror ställer upp i presidentvalet. Han får träffa kusinerna Sara och Rokia igen, men plötsligt försvinner Maliks nyfunna vän Dominique spårlöst. I skuggan av presidentvalet gör kusinerna allt i sin makt för att hitta Dominique innan det är för sent. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 14

Mitt år av längtan

Dasha Tolstikova

Ryssland. Illustratören Dasha Tolstikova växte upp i Sovjetunionen under 1990-talet. När mamman åker till USA för att studera ett år lämnas Dasha kvar i Moskva hos sina morföräldrar. Det blir ett år av politisk instabilitet, saknad efter mamman och vardagsliv med vänner och kärlek.

Bok 15

Tvillingarna Thornthwaites olycksaliga återkomst

Gareth P. Jones

Storbritannien. Tvillingarna Lorelli och Ovid Thornthwaite är 14 år gamla, föräldralösa och arvtagare till en enorm förmögenhet. De bor i ett till häften nedbrunnet slott tillsammans med sina märkliga tjänare. Efter åratal av mordförsök på varandra har tvillingarna äntligen slutit fred och försöker leva ett normalt och stillsamt liv. Men när olyckorna duggar allt tätare är frågan om tvillingarna har återgått till gamla vanor eller om någon utomstående försöker komma åt deras förmögenhet. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 16

Tack, Jackson

Jude och Niki Daly

Sydafrika. Åsnan Jackson är påväg till marknaden med ett lass grönsaker på ryggen. Halvvägs upp för backen vägrar han ta ett enda steg till, trots att bonden knuffar och drar. När bondens som kommer viskar han något i Jacksons öra som får honom att gå igen.

Bok 17

Jordbarn, himmelsbarn

Choi Sukhee

Sydkorea. En bok om kinesiskans vackra och fascinerande skrivtecken. Tillsammans med en liten flicka får vi uppleva himmel, och jord, måne och sol, himmel och berg. Allt med vackra och färgglada illustrationer. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 18

Det flygande tältet

Rania Issa

Syrien. En bok som ges ut i samarbete med ”Books for Syria”, ett projekt som delar ut böcker till barn på flykt. Kinanah lever i ett flyktingläger, en dag träffar han pojken Bashir. Med hjälp av sin fantasi hjälper han de andra barnen att se flyktinglägret som en magisk plats. Men de vuxna inser inte vilken glädje som Bashir sprider och en dag anklagar de honom för att ha stulit mat. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 19

Är du min bror?

Hsu-Kung Liu

Taiwan. Med ett sönderrivet foto som enda ledtråd har den brandgula hästen länge sökt efter sin försvunna bror. Brodern borde ha brandgul hud och svart hår, precis som han själv, men han möter ingen som passar in på beskrivningen. En dag möter han en brun häst som också har ett sönderrivet foto. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 20

Bröderna Grimms sagovärld

Bröderna Grimm

Tyskland. En vacker samling av bröderna Grimms bästa och mest älskade sagor. Läs de kända sagorna som Törnrosa, Rödluvan, Hans och Greta och Snövit samt de mer ovanliga som Den duktige lille skräddaren och Päronskaft. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 21

Kapten Kalsong

Dav Pilkey

USA. George och Harold är drygt tio år gamla och ritar en tecknad serie om den coola superhjälten Kapten Kalsong, utrustad med ”kalsongkraft” för att besegra skurkarna. Alla älskar serien förutom den elaka rektorn Mr Krupp. George och Harold hypnotiserar rektorn som förvandlas till deras egen superhjälte. Iförd endast vita kalsonger rusar han ut för att kämpa för sanning och rättvisa — utan några som helst krafter. Passar barn mellan 6-9 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!