Från Indien till Italien — res jorden runt med barnböcker
Foto: Amy Humphries/Unsplash Från Indien till Italien — res jorden runt med barnböcker
3 till 6 år

Från Indien till Italien — res jorden runt med barnböcker

Res jorden runt — utan att lämna ditt hem. Vi listar barnböcker skrivna av författare från världens olika hörn som vidgar era perspektiv.

Av: Elsa Sjögren

Res jorden runt — utan att lämna ditt hem. Vi listar barnböcker skrivna av författare från världens olika hörn som vidgar era perspektiv.

Australien

Våra kemiska hjärtan

Våra kemiska hjärtan av Krystal Sutherland

En berättelse om den första kärleken av australienska Krystal Sutherland. Henry Page är en obotlig romantiker som ännu inte upplevt den stora kärleken. Men när Grace Town haltar in i hans liv, med käpp och för stora pojkkläder, vet han att det är påväg att ändras. Passar unga vuxna.

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Bolivia

Sushi och kondoren

Sushi och kondoren av Eusebio Topooco

Indianpojken Sushi lever vid Titicacasjön i Bolivia. Hans far har fångat en kondorunge som växer sig stor, och en dag vill kondoren flyga sin väg. Sushi svingar sig upp på fågelns rygg och tillsammans upplever de dramatiska äventyr bland bergen.

Boken finns här.

Läs mer: Faktaböckerna som gör dig och ditt barn supersmarta

Brasilien

wow vilket kalas

Wow vilket kalas! av Ana Maria Marchado och Hélène Moreau

En bok om en storslagen födelsedagsfest full av barn, föräldrar, husdjur, rappare och sambadansare. Med ett matbord som dignar av kokoskakor, pizza, mango, sushi, glass och andra läckerheter blir kalaset det roligaste och vildaste någonsin. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

Finland

Bokomslag för Sagor från Mumindalen

Sagor från Mumindalen av Tove Jansson m.fl.

En sagosamling med tre berättelser om Mumintrollen och deras äventyr i Mumindalen. Vi får bland annat läsa om hur Muminfamiljen först kom till Mumindalen, när de efter en seglingsutflykt står öga mot öga med ett hundratal hattifnattar och vad som händer när en borttappad hatt hittas i Muminhuset. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

Frankrike

Pappas långa ben

Pappas långa ben av Nadine-Brun-Cosme och Aurélie Guillerey

Mattis pappa ska hämta på förskolan idag och Matti är orolig för att han inte kommer dyka upp. Tänk om den skruttiga bilen inte startar? Pappa hittar på den ena fantasifulla lösningen efter den andra i den här poetiska bilderboken. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

Indien

Djungelboken

Djungelboken av Rudyard Kipling

Pojken Mowgli räddas från tigern Shere Khan. Han uppfostras enligt djungelns lag och lär sig djurens språk, att jaga och överleva i djungeln. Men Mowgli är trots allt människa och förr eller senare måste han återvända till byn han först kom från. En klassisk saga om djur, människor och djungeln. Passar barn mellan 9-12 år.

Boken finns här.

Läs mer: Din snabbguide till alla PAX-böcker

Italien

Stranden om natten

Stranden om natten av Elena Ferrante

En flicka glömmer sin docka Cecilia på stranden. Tillsammans med en elak badvakt och hans läskiga stora kratta tillbringar Cecilia natten i en hög med kvarglömda saker. Det är en ryslig natt som tar slut först i gryningen när hon räddas av en kattunge. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

Iran

en ocean av kärlek

En ocean av kärlek av Tahere Mafi

En ungdomsroman om rasism, utanförskap och oväntad kärlek av iransk-amerikanska Tahere Mafi. Det är 2002, ett år efter terrorattacken 9/11 och en orolig tid gör Shirin, en 16-årig muslimsk tjej som bär hijab. Elaka kommentarer, fysiskt våld och föraktfulla blickar är en del av hennes vardag. Som en försvarsmekanism reser hon murar runt sig själv och låter ingen komma henna riktigt nära. Tills den dag då hon träffar Ocean James. Passar unga vuxna.

Boken finns här.

Jamaica

Idag är allt

Idag är allt av Nicola Yoon

Jamaicanska Nicola Yoon skriver en hjärtskärande historia om Natasha och Daniel, två tonåringar som av en slump möts på en gata i New York. De har helt skilda problem. Natasha och hennes familj riskerar att bli utvisade till Jamaica, Daniel är den duktiga studenten som aldrig lyckas leva upp till föräldrarnas förväntningar. Deras är en oväntad och stark kärlek. Passar unga vuxna.

Boken finns här.

Japan

Att göra en kopia av Kenta

Att göra en kopia av Kenta av Shinsuke Yoshitake

Kenta är trött på att göra läxorna och städa sitt rum och gör en kopia av sig själv som kan göra alla de där tråkiga sakerna åt honom. Han köper en robot och börjar lära upp den att bli precis som han själv, något som får honom att fundera på vem han egentligen är. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

Kanada

Boet

Boet av Kenneth Oppel och Jon Klassen

Steve är orolig för sin nyfödda och sjuka lillebror som kämpar för sitt liv, för att föräldrarna inte ska orka med och för getingboet som hänger i trädet utanför sovrummet. En mystisk ”ängel” börjar byka upp i Steves drömmar och erbjuder sig att ”fixa” lillebrodern. Allt han behöver göra är att säga ja, men ja är ett farligt ord. Passar barn mellan 9-12 år.

Boken finns här.

Kamerun

En evighet i Tanger

En evighet i Tanger av Eyoum Nganguè och Faustin Titi

En grafisk roman om Gawa som efter en lång resa befinner sig i Tanger. Han tar sig runt till fots, med häst, i bil, genom främmande länder och brännande ökenlandskap. Det är även en skildring av flyktingarnas omänskliga situation och hur de hamnar i händerna på människosmugglare och i prostitution.

Boken finns här.

Mali

Äventyr i Bamako

Äventyr i Bamako av Alpha Mandé Diarra och Marie-Florence Ehret

Parisaren Malik reser till Bamako i Mali för att vara med när hans farbror ställer upp i presidentvalet. Han får träffa kusinerna Sara och Rokia igen, men plötsligt försvinner Maliks nyfunna vän Dominique spårlöst. I skuggan av presidentvalet gör kusinerna allt i sin makt för att hitta Dominique innan det är för sent. Passar barn mellan 9-12 år.

Boken finns här.

Ryssland

Mitt år av längtan

Mitt år av längtan av Dasha Tolstikova

Illustratören Dasha Tolstikova växte upp i Sovjetunionen under 1990-talet. När mamman åker till USA för att studera ett år lämnas Dasha kvar i Moskva hos sina morföräldrar. Det blir ett år av politisk instabilitet, saknad efter mamman och vardagsliv med vänner och kärlek.

Boken finns här.

Storbritannien

Tvillingarna Thornthwaites olycksaliga återkomst av Gareth P. Jones

Tvillingarna Lorelli och Ovid Thornthwaite är 14 år gamla, föräldralösa och arvtagare till en enorm förmögenhet. De bor i ett till häften nedbrunnet slott tillsammans med sina märkliga tjänare. Efter åratal av mordförsök på varandra har tvillingarna äntligen slutit fred och försöker leva ett normalt och stillsamt liv. Men när olyckorna duggar allt tätare är frågan om tvillingarna har återgått till gamla vanor eller om någon utomstående försöker komma åt deras förmögenhet. Passar barn mellan 9-12 år.

Boken finns här.

Sydafrika

Tack, Jackson

Tack, Jackson av Niki Daly

Åsnan Jackson är påväg till marknaden med ett lass grönsaker på ryggen. Halvvägs upp för backen vägrar han ta ett enda steg till, trots att bonden knuffar och drar. När bondens som kommer viskar han något i Jacksons öra som får honom att gå igen.

Boken finns här.

Sydkorea

Jordbarn, himmelsbarn

Jordbarn, himmelsbarn av Choi Sukhee

En bok om kinesiskans vackra och fascinerande skrivtecken. Tillsammans med en liten flicka får vi uppleva himmel, och jord, måne och sol, himmel och berg. Allt med vackra och färgglada illustrationer. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

Syrien

Det flygande tältet

Det flygande tältet av Rania Issa och Sawsan Nourallah

En bok som ges ut i samarbete med ”Books for Syria”, ett projekt som delar ut böcker till barn på flykt. Kinanah lever i ett flyktingläger, en dag träffar han pojken Bashir. Med hjälp av sin fantasi hjälper han de andra barnen att se flyktinglägret som en magisk plats. Men de vuxna inser inte vilken glädje som Bashir sprider och en dag anklagar de honom för att ha stulit mat. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

Taiwan

Är du min bror?

Är du min bror? av Hsu-Kung Liu

Med ett sönderrivet foto som enda ledtråd har den brandgula hästen länge sökt efter sin försvunna bror. Brodern borde ha brandgul hud och svart hår, precis som han själv, men han möter ingen som passar in på beskrivningen. En dag möter han en brun häst som också har ett sönderrivet foto. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

Tyskland

Bröderna Grimms sagovärld

Bröderna Grimms sagovärld

En vacker samling av bröderna Grimms bästa och mest älskade sagor. Läs de kända sagorna som Törnrosa, Rödluvan, Hans och Greta och Snövit samt de mer ovanliga som Den duktige lille skräddaren och Päronskaft. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

USA

kapten kalsong

Kapten Kalsong av Dav Pilkey

George och Harold är drygt tio år gamla och ritar en tecknad serie om den coola superhjälten Kapten Kalsong, utrustad med ”kalsongkraft” för att besegra skurkarna. Alla älskar serien förutom den elaka rektorn Mr Krupp. George och Harold hypnotiserar rektorn som förvandlas till deras egen superhjälte. Iförd endast vita kalsonger rusar han ut för att kämpa för sanning och rättvisa — utan några som helst krafter. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!