7 böcker om smarta tjejer
Boktips

7 böcker om smarta tjejer

Bokiño tipsar om böcker som handlar om snälla och smart tjejer. Det handlar inte bara om att vara bäst på matte i skolan, man kan vara smart på andra sätt med. Titta bara på Lotta!

Av: Clara Wallin
Fotograf: Shutterstock

Bokiño tipsar om böcker som handlar om snälla och smart tjejer. Det handlar inte bara om att vara bäst på matte i skolan, man kan vara smart på andra sätt med. Titta bara på Lotta!

Bok 1

Schackmatt

Ali Hazelwood

Mallory Greenleaf har lovat sig själv att aldrig någonsin spela schack igen. Spelet som krossade hennes familj för fyra år sedan. Nu har hon gått ut high school och tackat nej till flera olika stipendier för att istället försörja sin mamma och hennes två systrar. Nu jobbar Mallory som bilmekaniker. Om två veckor ska hennes bästa vän Easton flytta för att gå på college. Och när han frågar om hon kan vara med på en välgörenhetsturnering i schack kan hon inte säga nej. Ingen i familjen kommer få veta.

Översättare: Jan Risheden

Passar från 15 år.

 

Bok 2

Godnattsagor för rebelltjejer

Elena Favilli och Francesca Cavallo

Godnattsagor för rebelltjejer är en bok fylld till bredden med 100 kvinnliga förebilder. Kvinnor som förekommit något speciellt, författare, dansare, rappare, forskare och kockar. Läs och inspireras. 

Översättare: Hans-Jacob Nilsson och Åsa Jonason

Passar för barn mellan 9-12 år.

Bok 3

Atena - Barndom i fara

Elin Ek

Athena brinner för att förändra världen och driver Rädda-Jorden-Klubben tillsammans med sina kompisar.

Det är snart halloween, Athena och hennes vänner får reda på att Ormparken som de lekt i sedan de var små ska rivas. Istället ska det byggas parkeringsplatser. Rädda-Jorden-Klubben behöver snabbt göra upp med en plan för att rädda lekparken.

Passar för barn mellan 9-12 år.

Bok 4

Lev som du vill : tio svenska kvinnor visar vägen

Birgitta Ohlsson

Låt dig inspireras av 10 fascinerande och engagerande porträtt av svenska starka kvinnor. Författaren Birgitta Ohlsson vill med sin bok uppmana läsarna att våga leva livet på det sätt de själv vill. 

Passar för barn mellan 6-9 år.

Bok 5

Dinosauriemysteriet

Martin Widmark och Helena Willis

Det har kommit två paleontologer med ett T-rex skelett till staden Valleby. Plötsligt försvinner ett dinosaurieben… Tur att de smarta detektiverna Lasse och Maja är på plats. Vem kan den skyldige vara?

Passar för barn mellan 6-9 år.

 

Bok 6

Visst kan Lotta cykla

Astrid Lindgren och Ilon Wikland

Lotta är en smart och envis liten flicka som hittar lösningar på de allra klurigaste problem.

När Lotta fyller fem år önskar hon sig en riktig cykel. Men det får hon inte, Lotta blir så arg att hon tar tant Bergs damcykel. Den är förstås alldeles för stor och det blir katastrof. Till slut kommer pappa med med en begagnad tvåhjuling till Lotta.

Passar för barn mellan 3-6 år.

Bok 7

Nelly Rapp och Skogsfrun

Martin Widmark och Emil Maxén

Nelly Rapp är en ung monsteragent som i boken Nelly Rapp och Skogsfrun löser ett brott på farbror Hannibals tomt. Någon har stulit stenarna som markerar gränsen för hans mark.

En rolig och lättläst bok för nybörjarläsaren.

En sida till? Fortsätt läs!