Illustration ur Det är jag som är trollet av Lotta Geffenblad 12 böcker om troll
3 till 6 år

12 böcker om troll

Lika delar fruktade som fascinerande! Givetvis talar vi om de mytomspunna trollen. Vi listar 12 böcker i vilka trollen skräms, gömmer sig eller kuckelurar i skogen.

Av: Ingrid Nilsson

Lika delar fruktade som fascinerande! Givetvis talar vi om de mytomspunna trollen. Vi listar 12 böcker i vilka trollen skräms, gömmer sig eller kuckelurar i skogen.

Bok 1

Frostaftons hemlighet : En berättelse i 24 kapitel

Stina Nilsson och Ludwig Sandbacka

Frostaftons hemlighet : En berättelse i 24 kapitel är en genomillustrerad och snöpudrad adventsbok, med ett nytt kapitel för varje dag fram till julafton. Det är dunkelt i Grottholm där trollen bor. Från den magiska kristallen strålar ljus och värme, men det avtar ju längre bort från kristallen man kommer. Det blir kallare och kallare, eländigare och eländigare. Någonstans här bor Belli med sin morfar. Belli är less på att hacka tänder och lyda urtrollen. När hon en dag finner en hemlig bok, inser hon att något inte stämmer i Grottholm. Finns det verkligen en ovanvärld? Finns en plats där en riktig sol lyser?

Passar 9-12 år.

Frostaftons hemlighet av Stina Nilsson och Ludwig Sandbacka

Bok 2

Nelly Rapp och trollpackan

Martin Widmark och Emil Maxén

Som alltid är Nelly Rapp och Valle redo att lösa mysterier, tackla monster och farligheter med hjälp av de ”tre L:en”: Lugn, Lärdom och List. De två monsteragenterna kallas in när brevbärare och poliser spårlöst försvinner runt ett uråldrigt hus i skogen. Ett mysterium är även varför så mycket möbler samlats där genom åren…Nelly Rapp och trollpackan är den tjugoförsta fristående boken om monsteragenterna.

Passar 6-9 år.

Nelly Rapp och trollpackan av Martin Widmark och Emil Maxén
Bok 3

Alba och landet bakom

Mårten Gisby och Henrik Johansson

I den lilla staden Värend bor Alba med sin farbror Odd. Framförallt tillbringar Alba sin tid på Björkagård, sedan hon blivit vän med Idun, vars faster Siri lär dem om naturmedicin, växter och djur, runor och gamla formler. Björkagård är inte som vilken gård som helst; djuren beter sig annorlunda, en liten filur stryker omkring och i jordkällaren ligger en sten med okända tecken. Dessutom utspelar sig mystiska intriger mellan människorna. Gården visar sig så småningom vara ingången till en annan värld – en som Alba vill utforska. I Landet Bortom måste Alba lära sig navigera bland älvor, tomtar, vikingar och trollstammar.

Passar 9-12 år.

Bok 4

Sagan om den underbara familjen Kanin och Farbror Elände

Jonna Björnstjerna

Ett sånt elände! I mamma Kanins morgontidning finns inte en enda rolig nyhet; kaniner med vissna morötter, smådjur som snubblar och grisar som sätter sig jämte stolen istället för på. För att muntra upp familjen föreslår mamma Kanin att de ska plocka blåbär till kvällens pannkaksbak. Men i skogen tycks saker och ting också gå åt pipsvängen. Lillasyster och Lillebror misstänker att någonting skumt gömmer sig där…Det blir en skogspromenad bland trehövdade troll och bedrövliga otursgubbar!

Passar 3-6 år.

Sagan om den underbara familjen Kanin och Farbror Elände av Jonna Björnstjerna
Bok 5

Bland tomtar och troll, årg 113

Hjalmar Bergman, Inger Edelfeldt, Bullas Jonas Jansson, Peter Madsen, Johanna Nilsson, Ylva Karlsson och Vilhelm Nordin

Högläsningspärlor! Bland tomtar och troll har i hela 113 år erbjudit spännande äventyr i sagovärlden. Denna upplaga innehåller förtrollande, nyskrivna berättelser av Ylva Karlsson, Johanna Nilsson, Bullas Jonas Jansson och Inger Edelfeldt. Dessutom återberättar Peter Madsen sagan om Askungen och klassiska genomillustrerade sagor av legenderna Einar Norelius och John Bauer förgyller boken.

Passar från 6 år.

Bok 6

Troll i järngruvan

Martin Olczak

I den fjärde och sista delen i serien Legenden om Jack ser det inte ljust ut för Jack. Han och familjen måste ta sig upp till järngruvan i Kiruna, eftersom trollens härskare Bergadrottningen, som ännu håller lillasystern Ebba fången, bor där. Som tur är finns den vresiga vätten Rurik, trollungen Nåni och andra mytomspunna gestalter att hjälpa dem längs vägen. Hur ska familjen lyckas befria Ebba och övervinna Bergadrottningen?

Passar 6-9 år.

Bok 7

Trollvinter

Tove Jansson

Från november till april sover mumintrollen vinterdvala. Åtminstone gör de det i de flesta fall – för en frusen dag vaknar Mumintrollet och kan omöjligt somna om. Visst känns det till en början läskigt och ensamt i det sovande huset, men strax utforskar han ett nytt och kallt vinterlandskap, fyllt av egendomliga varelser!

Passar 6-9 år.

Bok 8

Trollskogen - Trollungarnas magiska natt

Peter Madsen och Sissel Bøe

Fullmånen sprider sitt vita sken över mormors födelsedagskväll. Trollungarnas familj ska bege sig ut för att fira henne med en brakfest, när makalösa ting börjar hända! Någonting är inte som det stämmer med lilla Suck. Kan någon av alla skogens varelser hjälpa honom att tillfriskna?

Passar för 3-6 år.

 

Bok 9

Det är jag som är trollet

Jenny Bergman och Lotta Geffenblad

Vad händer när en flicka på väg till förskolan plötsligt förvandlas till ett jättetroll? Föräldrarna springer och gömmer sig, förskolekompisarna försvinner i ett nafs och flickan får flytta till skogs. I skogen får man göra precis just vad man själv känner för. Men frågan är vad trollet vill när en trollkarl en dag kommer och frågar: Vill du bli flicka igen? Detta är en bok om barnets frihetslängtan!

Passar för 3-6 år.

Det är jag som är trollet av Lotta Geffenblad och Jenny Bergman
Bok 10

Trollet i skogen

Anna Hansson

Ebbe och Ella tänker inte bara leta efter myror när de går på utflykt med klassen i skogen. De tänker också hålla utkik efter troll! Den lättlästa Trollet i skogen är den andra boken i serien om Ebbe.

Passar för 6-9 år.

Bok 11

Bergtrollens nya hem

Jan Lööf

Bergtrollens nya hem kom från början ut som Pixibok och har varit en av de mest populära i formatet, genom alla tider! I denna Ekorrserie-version har Jan Lööf restaurerat bilderna digitalt och skapat en stor bilderbok. Boken handlar om bergtrollen som lever ett simpelt liv i en grotta i bergen. Knutte, som är det minsta trollet, drömmer om en tillvaro i skogen där skogstrollen bor. Där leker de kurragömma och har det bra. Varför måste han och de andra bergtrollen egentligen bo i bergen? En dag bestämmer de sig för att flytta ner till skogen. Men hur ska det gå för dem? Är de verkligen välkomna där?

Passar för 3-6 år.

Bok 12

Sagan om trollet och gumman som inte kunde somna

Ewa Ivarsson och Åsa-Pia Andersson

Vad händer när ett troll möter en gumma? Och vad händer när en gumma inte kan somna på en hel vår? Gumman bor långt in i djupa skogen, där nästan ingen vågar sig in. Där kan nämligen både häxor och troll bo. Om ändå gumman kunde somna eller vore en häxa, som kunde trolla sig själv till sömns…

Passar 3-6 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!