Vänner med päls – 7 böcker där djuren är våra kompisar
Böcker

Vänner med päls – 7 böcker där djuren är våra kompisar

Vem har inte drömt om att ha ett riktigt häftigt husdjur? Eller åtminstone vara kompis med ett djur på något vis. I barnböckernas värld blir det verklighet. Här listar vi sju böcker med fin vänskap mellan djur och människa.

Illustratör: Felicia Fortes

Vem har inte drömt om att ha ett riktigt häftigt husdjur? Eller åtminstone vara kompis med ett djur på något vis. I barnböckernas värld blir det verklighet. Här listar vi sju böcker med fin vänskap mellan djur och människa.

Bok 1

Addis afro

Jali Madi Susso & Felicia Fortes

Addi hatar att ha mössa på sig, han tycker att hans fina afro ska få vara ute i det fria. Ute i backen lockas skogens djur av hans hår. Är det päls? Det ser varmt och skönt ut i alla fall. Ett efter ett hoppar djuren in i håret. Det blir trångt med en räv, en uggla, en hermelin, en bäver och en älg inne i håret. Som tur har Addi en idé som kan hjälpa de frusna djuren.

Passar 3-6 år.

Bok 2

Murtagh

Christopher Paolini

Okej, det här är inte i klassisk bemärkelse ett djur. Men det är ett sagodjur! Ett sagodjur som är förbundet med drakryttaren Murtagh. Både Murtagh och draken Törne bär mentala ärr efter allt de varit med om i böckerna i Arvtagar-serien. Nu reser de runt i Alagaësia för att sätta stopp för en ond häxa och hennes sekt. De ställs inför utmaningar de aldrig kunde ana, men tack vare kärleken de två har för varandra kan de kanske övervinna dem.

Murtagh är en fortsättning på Arvtagar-serien, men kan läsas fristående.

Passar 12 år och uppåt.

Bok 3

Ödesryttarna - Jorvik kallar

Helena Dahlgren

Det här är första delen i den första Ödesryttar-trilogin, som bygger på det populära dataspelet Star Stable. Lisa flyttar tillsammans med sin pappa till den magiska ön Jorvik. Mamman har dött i en ridolycka och Lisa tänker att hon aldrig mer ska komma i närheten av en häst. När hon träffar den magiska hästen Starshine förändras det. Samtidigt upptäcker Lisa, och hennes nyfunna vänner Alex, Linda och Anne, att de är de fyra ödesryttarna som måste beskydda ön från onda krafter.

Passar 9–12 år.

Bok 4

Kattpromenaden

Sara Lundberg

I den här bilderbokspärlan får vi följa med en katt och dess ägare på två promenader. Under den första promenaden är det människan som bestämmer, och det går sådär. Under den andra promenaden är det katten som styr och färden tar dem in i skogen. Det blir rörigt, smutsigt och de går vilse. Vad människan då upptäcker är att ibland måste man gå vilse för att se något nytt. Till exempel en underbar stjärnhimmel.

Passar 3–6 år.

Bok 5

Min osynliga mormor

Maria Löfgren

När Eddi kommer hem till mormor så är hon inte där. Mormor har gömt sig på alla möjliga platser i hennes otroliga hus där det finns hundratals saker att titta på från hennes spännande liv. Som tur är har Eddi hjälp av Lill-ankan. Tillsammans letar de igenom rummen efter mormor som kan skymtas på varje uppslag. Det kan också hennes tama kameleonter som smälter in i miljöerna omkring dem. Det är en rolig bok som läsarna kan sitta och titta i under en lång tid.

Passar 2–6 år.

Bok 6

En noshörning som husdjur

Julia Groth

Ett litet barn önskar sig inget hellre än ett riktigt häftigt husdjur. Allra helst en noshörning, men det går inte säger mamma och pappa. De är för tunga. En tiger då? De är för läskiga. En giraff. Nej, det är för lågt i tak. En flamingo. Nej, lillebror är allergisk. Ska det lilla barnet någonsin få ett husdjur, eller har föräldrarna motargument till alla djur som finns?

Passar 2–6 år.

Bok 7

Mamma Mu simmar

Jujja Wieslander & Sven Nordqvist

Mamma Mu bor på en gård där även flickan Lina bor. Ibland hittar de på olika upptåg tillsammans. Till exempel drar de och badar. I Mamma Mu simmar lyckas Mamma Mu ta ett simmärke, närmare bestämt guldfisken. Väl hemma stoltserar hon med sitt märke för Kråkan. Istället för att bli glad blir Kråkan nedstämd. Hur ska han någonsin kunna få ett märke, han som är rädd för vatten? Då kommer Lina på en bra idé som kan muntra upp Kråkan!

Passar 3–6 år.

En sida till? Fortsätt läs!