Foto: Shutterstock Använd mutor! Och 8 andra knep för att lära ditt barn att läsa
Inspiration

Använd mutor! Och 8 andra knep för att lära ditt barn att läsa

Skapa mysiga lässtunder, öva på rim och ramsor och läs boken växelvis. Författaren och börja läsa-mästaren Helena Bross ger åtta tips för hur du hjälper ditt barn att knäcka läskoden.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Shutterstock

Skapa mysiga lässtunder, öva på rim och ramsor och läs boken växelvis. Författaren och börja läsa-mästaren Helena Bross ger åtta tips för hur du hjälper ditt barn att knäcka läskoden.

Tiden då ditt barn försiktigt börjar utforska läsandet och alfabetet kan vara båda spännande och utmanande, och ofta både och. Skolan har självklart ett ansvar för att ditt barn ska lära sig att läsa men det finns mycket du som förälder kan göra för att stötta och inspirera.

Helena Bross är författare och lågstadielärare som i många år har jobbat med barn och läskunnighet. Hon menar att föräldrarna har stort ett inflytande.

— Barn och läsning börjar alltid med att en vuxen leder in barnet i intresset för berättande och bilderböcker. Sen kan förskolan hjälpa till, men föräldrarna har ett oerhört stort inflytande. Att du läser själv och visar att det är värdefullt är också viktigt. Det är en kultur som man kan ha hemma och bjuda in barnen till, finns den inte hemma är det svårare för barnen att hitta dit.

“En stor process i den här lilla hjärnan när man ska lära sig att läsa”

Läs mer: 5 böcker för barn som älskar historia

Många barn blir själva intresserade av att knäcka läskoden, andra behöver mer pepp och hjälp. En del barn har dyslexi, uppskattningsvis drygt 5-8 procent av befolkningen. Tänk på att det finns en ärftlig komponent i dyslexi, så om du vet att det finns i familjen bör du vara extra uppmärksam om barnet inte tycker att det är roligt med läsning och bokstäver. Om barnet fortfarande har svårt att läsa och visar ett stort motstånd i första och andra klass kan det vara bra att prata med skolan.

— Många barn visar sig ha dyslexi men det upptäcks för sent. Det finns många förtvivlade föräldrar som har pratat med skolan men upplevt att de inte fått gehör. Då tycker jag att man ska man vända sig till Dyslexiförbundet för att få råd. Vänta inte, säger Helena.

“Barn som har ett läsmotstånd läser inte om det inte är värt ansträngningen”

Barn som halkar efter i läskunnigheten beter sig ofta undvikande och förlorar mycket värdefull tid.

— Det första som händer är att självförtroendet får sig en knäck. Tycker man inte att det är roligt att läsa försöker man undvika det. Samtidigt vill klasskompisarna som knäckt koden läsa massor.

Missa inte! 10 ABC-böcker som lär ditt barn om alfabetet

9 tips för att hjälpa ditt barn att knäcka läskoden

1. Skapa mysiga lässtunder

Skapa lugna stunder redan när barnet är litet där ni tillsammans pekar, tittar på bilder och läser ur böcker.

— Det är mycket som konkurrerar om barnets uppmärksamhet. Då behövs tystnad och avskildhet för att de ska kunna rikta uppmärksamheten mot berättelsen, och så småningom mot bokstäverna. Det är en stor process i den här lilla hjärnan när man ska lära sig att läsa.

2. Tala om hur bokstäverna låter

Har ditt barn börjat ljuda ut bokstäverna? Tänk på att alltid tala om hur bokstaven låter. Bokstaven S är inte bara S, den är sssss.

— Barn behöver ha uppnått en viss språklig mognad och kunna urskilja de olika ljuden i ett ord. Innan man kan göra den distinktionen i huvudet har man ingen nytta av bokstäverna. Det kan man träna genom rim och ramsor, då blir barnen uppmärksamma på att ord kan låta lika men inte betyda samma sak.

3. Undvik tjat

Det är kanske lättare sagt än gjort, men försök att undvika tjat när det kommer till läsningen. Hjälp barnet att ta sig framåt i en bok genom att turas om att läsa en sida var.

— De behöver en vuxen vid sin sida som hjälper när det går trögt.

4. Be en bibliotekarie om tips

Gå till biblioteket och be personalen om hjälp att hitta passande böcker. Barnet kan berätta vad hen tycker är spännande och få boktips från en expert.

— Ibland är det viktigt att hitta rätt böcker. Barn som har ett läsmotstånd läser inte om det inte är värt ansträngningen.

5. Håll igång under loven

Läsförmågan dalar under det långa sommarlovet. Och precis som med allt annat behöver barn öva mycket för att lära sig att läsa, håll igång läsförmågan med ett gäng sommarböcker.

6. Avancera till svårare böcker

När barnet behöver komma upp ett snäpp i svårighetsgrad i den egna läsningen kan du som förälder vara med och leda in barnet i nya böcker.

— Börja med att läsa högt. När historien blivit riktigt spännande låter du sedan barnet fortsätta själv.

7. Fortsätt med högläsningen

Fortsätt att läsa kvällssaga även efter att ditt barn lärt sig läsa. Välj gärna spännande äventyrsberättelser som barnet ännu inte klarar av att läsa själv.

8. Använd mutor och belöningar

Jo, ibland får det vara okej att använda mutor och belöningar för att få ditt barn att läsa. Ge till exempel en liten belöning för varje bok hen läser.

9. Läs själv

Barn har en tendens att ta efter vad vi vuxna gör. Om du själv läser och visar att det är roligt är chansen större att även ditt barn vill läsa.

5 tips på lättlästa böcker

1. Billy badar av Margareta Nordqvist

Billy badar

Lätt läsning i versaler om den busiga hästen Billy. Billy är på besök på Pelles gård, han tycker om att rymma och ge sig ut på egna utflykter. Men det blir kanske lite väl spännande när Billy rymmer till sjön för att svalka sig och stora åskmoln tornar upp sig på himlen.

Boken finns här.

2. Leka kull av Helena Bross och Kadri Ilves

Leka kull

 

En fristående del i serien om Omar och Axel. Lättläst och med kort text i versaler skapas här vardagsdramatik när barnen leker pusskull och Omar försöker klura ut hur Nelly ska förstå att han tycker om henne.

Boken finns här.

3. Vattenlandet av Petrus Dahlin och Johanna Kristiansson

Vattenlandet

 

Både lättläst och lagom läskigt. Tindra och Selma ska äntligen få besöka vattenlandet som alla klasskompisar pratar om. Tjejerna är dock lite nervösa eftersom det går ett rykte om att en vattenrutschkana leder en till en hemlig, livsfarlig bassäng.

Boken finns här.

4. Hjälp! Rädda Husse av Jo Salmson och Lovisa Lesse

Hjälp! Rädda Husse

 

En lättläst bokserie om vardagsdrama hemma och i skolmiljö. När Samir skulle ta ut sin lillasysters kanin Husse en vända smet den, och nu kan han inte hitta den. Hela klassen engagerar sig i letandet efter kaninen och försöker locka fram den med maskrosblad, fällor och morötter.

Boken finns här.

5. Ensamma i stan av Helena Bross och Christel Rönns

Ensamma i stan

 

Klass 1b ska gå på museum och se en utställning om dinosaurier. Alla är väldigt spända och Vicke och Lova går sist i ledet. De stannar till för att kolla på skyltfönster, och plötsligt är resten av klassen borta.

Boken finns här.

6. Hilmas hamstrar av Jenny Alm Dahlgren och Ingrid Flygare

Använd mutor! Och 8 andra knep för att lära ditt barn att läsa

Hilmas två hamstrar fick flytta isär när hennes föräldrar skildes – fastän Hilma vet att dvärghamstrar inte mår bra ensamma.  Nya serien Djurgänget handlar om husdjur och kompisar och har färgbilder på varje sida. Perfekt för husdjursälskaren som vill träna på att läsa själv!

En sida till? Fortsätt läs!