Presenttips inför sommarlovet
Boktips

Presenttips inför sommarlovet

Oavsett om sommaren bjuder på sol och lata dagar på stranden eller regnar bort så är det alltid läge för läsning. Här har vi samlat några tips på aktuella titlar för olika åldrar inför sommarlovet 2024. Perfekta att ge bort i present!

Av: Madicken Stjernlöf
Foto: Pexels

Oavsett om sommaren bjuder på sol och lata dagar på stranden eller regnar bort så är det alltid läge för läsning. Här har vi samlat några tips på aktuella titlar för olika åldrar inför sommarlovet 2024. Perfekta att ge bort i present!

Barn 0-3 år

Bok 1

Här är Sickan

Sofia Rådström

En härlig bilderbokssamling med träffsäkra rim och hög igenkänning. Busiga och älskvärda Sickan blir snabbt favoriten för mysiga lässtunder. En perfekt present till de allra yngsta.

I boken ingår: ”Kom nu, Sickan”, ”Dela med dig, Sickan” och ”Vänta, Sickan”.

Bok 2

Bojan & Tussan kör ambulans

Johan Anderblad och Filippa Widlund

I sina drömmar kör Bojan omkring i sin leksaksambulans och hjälper en flicka som blåst av sin cykel. Det är en stormvind som har slagit till och på vägen mot sjukhuset stoppas Bojan och hans ambulans av ett träd som spärrar vägen. Hur ska de nu ta sig fram?

Serien om Bojan och Tussan, av Bolibompas Johan Anderblad och Filippa Widlund är roliga och spännande bilderböcker för små barn som tycker att fordon är det bästa som finns!

Barn 3-6 år

Bok 1

Min lillebror Sigge

Lin Hallberg och Margareta Nordqvist

Under en ovädersnatt föds den lilla shetlandsponnyn Sigge, och Sam blir storebror. Succéduon Lin Hallberg och Margareta Nordqvist ger oss en varm och poetisk bilderbok om att få ett syskon, sett ur en hästs perspektiv.

För 20 år sedan – år 2004, utkom den första kapitelboken om Sigge. Sedan dess har det blivit 20 kapitelböcker och Sigge har hunnit bli Sveriges mest älskade och populära shettis.

Bok 2

Det bästa jag vet

Beatrice Alemagna

Det bästa jag vet är en vacker, ömsint och humoristisk bilderbok av Beatrice Alemagna som handlar om allt det där man önskar sig och verkligen vill ha. Men också om vad som verkligen betyder nått i slutändan. Något som den lilla fladdermusflickan Pascaline bittert får erfara efter en tur med mamma till affären. Men vilket äventyr det blir!

Översättare: Johanna Strömqvist

Barn 6-9 år

Bok 1

Dimmornas gränd: Den vita fjädern

Katarina Genar och Signe Gabriel

Den vita fjädern är en lättläst och sagolikt illustrerad bok om kompisarna Paloma och Dante som bor i Dimmornas gränd. En dag blir de lockade in i en gammal övergiven teater av katten Kosmos. Det visar sig bli starten på ett magiskt äventyr och en resa genom tiden. Den vita fjädern är den första fristående delen i den spännande och gåtfulla serien om Dimmornas gränd. Perfekt för trollbindande sommarlovsläsning!

Bok 2

Beppe testar: Experiment med 4 element

Beppe Singer

En perfekt bok för att hålla nyfikna barn aktiverade med roliga experiment på lediga sommardagar. Här utlovas både spänning och hänförelse när författaren/kemisten/programledaren Beppe Singer uppmuntrar oss att utforska de fyra elementen; luft, jord, eld och vatten. Varje moment och vad som händer förklaras pedagogiskt. Med inspirerande foton av Åsa Liffner och förklarande illustrationer av Carina Länk är det här en önskebok med tips för roliga aktiviteter hemma!

Spana in fler av Beppes skojiga experimentböcker här.

Barn 9-12 år

Bok 1

Jag ljuger för bra

Sara Kadefors

Jag ljuger för bra utspelar sig i trakterna kring Göteborg i slutet av 70-talet. Maria är trött på det tråkiga radhusområdet där hon bor med mamma och lillebror. Hon drömmer om något större. När popstjärnan Lola flyttar in i det lyxiga huset bredvid sjön gör Malin allt hon kan för att komma närmare Lola och hennes spännande liv. Till slut har hon trasslat in sig i ett nät av lögner som riskerar att förstöra allt om hon blir avslöjad.

Författaren Sara Kadefors har etablerat sig hos unga läsare med böcker som Sandor slash Ida, Nyckelbarnen och böckerna om Billie.

Bok 2

True Crime: 10 vassa brottsbekämpare

Andreas Palmaer och Henrik Jonsson

Anders Palmaer är tillbaka med ytterligare en true crime-bok för barn som gillar spännande och lite läskig läsning. Här läser vi om 10 olika brott och får även veta hur och av vem de slutligen löstes. Böckerna illustreras på ett snyggt och stilfullt vis av Henrik Jonsson. Perfekt sommarlovsläsning för framtida detektiver och brottsplatsutredare!

Den första fristående boken i serien True Crime heter 10 grymma brottslingar och den hittar du här.

Barn 12-15 år

Bok 1

Kändiskaos

Kirsti Kristoffersen

Karoline och Mathias har en känslostormande sommarflört som tar slut när hösten kommer och båda måste återvända till varsitt liv långt ifrån varandra. När Mathias plötsligt blir superstjärna över en natt och åter tar kontakt med Karoline vet hon inte vad hon ska göra. Hans vardag kantas av fans, press och ständig uppmärksamhet. Går det ens att vara ihop med en superkändis? Hur gör man i så fall?

Kändiskaos är uppföljaren till den hyllade boken Kändiscrush där vi för första gången får möta Karoline och Mathias. Kändiscrush hittar du här.

Bok 2

Vi kommer ändå bara bli becknare

Rihab Garci

Det är sista året av grundskolan. Sista året tillsammans med klassen och det är nu det gäller för Samir, Sebbe och Selma. Det här är våren då allt kommer att avgöras. Inte bara i skolbänken. Det är mellan höghusen och dess innergårdar som livet i orten händer. Med ett träffsäkert språk och kärlek till ungdomarna skriver Rihab Garci om ett gäng niondeklassare i en Stockholmsförort som kämpar med livet, kärleken och osäkerheten.

Unga vuxna

Bok 1

Med knäppta händer på Pressbyråns kundtoalett

Annelie Adamsdotter

Rapp och humoristisk feelgoodläsning om Hilda som går sista terminen på gymnasiet. Hennes mamma är präst, och hennes pappa är diakon. Plötsligt får Hilda reda på att hon är gravid. Bokens dilemma är att hon inte vet vem pappan till hennes barn är, och att hon nu måste bestämma vem som är bäst lämpad. Genom att lufta sina bekymmer med Gud så får läsaren ta del av brutalt ärliga och frispråkiga böner om allt mellan himmel och jord. Det här är en bok med högt tempo från första sidan som är nästintill omöjlig att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa.

En sida till? Fortsätt läs!