4 böcker som gör ditt barn till överlevnadsexpert
Böcker

4 böcker som gör ditt barn till överlevnadsexpert

Klara sig ensam i djungeln eller göra upp eld i svenska skogen? Här är boktips för alla barn som vill lära sig att klara sig i det vilda.

Fotograf: Shutterstock

Klara sig ensam i djungeln eller göra upp eld i svenska skogen? Här är boktips för alla barn som vill lära sig att klara sig i det vilda.

Bok 1

Giftigt och farligt i naturen

Celia Svedhem & Filippa Widlund

Visst, naturen är verkligen fantastisk. Men det finns också en mängd farliga saker som väntar en om man ger sig ut. Vilka bär kan man äta? Vad händer om en älg dyker upp, arg som ett bi, eller älg? Vilka växter är supergiftiga? Vi vill inte avskräcka dig från att uppleva naturen, men det kan vara bra att läsa den här boken först för att ha koll på eventuella komplikationer som förhoppningsvis inte dyker upp på turen. Det här är en bok för hela familjen där alla känner sig smartare efter att ha läst den. Och underhållna. Och tryggare.

Bok 2

Beppe tipsar! Smarta saker ute och inne

Beppe Singer och Kalle Landegren

Beppe bjuder på kunskap och inspiration i sin handbok för livet! Med egentillverkade kompasser, solur, vattenreningstips och naturtecken, samt fiffiga vardagshacks med saker du redan har hemma, lär han ut praktiska färdigheter och visar smarta lösningar. Dessutom delar han receptet på världens snabbaste muffins och annat läckert med bara två ingredienser.

Bok 3

Bli en zombieöverlevnadsexpert

Herman Geijer , Claes Tovetjärn och Elin Jonsson

Med kunskap och praktiska färdigheter blir vår beredskap inför oförutsedda händelser starkare, vilket boken Bli en zombieöverlevnadsexpert med sina lekfulla övningar, minnesregler och överlevnadstips för inomhus- och utomhusmiljöer understryker. Bland annat får läsaren lära sig STOP, en grundläggande regel för att hantera krissituationer (Stanna, Tänk, Observera, Planera). Vid en kris är det inte materiella ting, utan vår hjärna som spelar huvudrollen. Bokens inslag av zombie-fakta ger en roligare och mindre hotfull vinkel.

Bok 4

B.L.ÖH - Barnens Lilla Överlevnadshandbok

Jan-Erik Ullström och Gabrielle Nilsson

Vi vuxna har mycket att lära oss för att kunna guida barn i överlevnadsfärdigheter. Detta ledde till skapandet av ”Barnens Lilla Överlevnadshandbok” – en inlärningsresa utformad för att svara på dessa frågor. Boken tar oss med på ett fascinerande äventyr genom vår storslagna natur, där vi följer Maja och Charlie när de lär sig grunderna för överlevnad, från att hitta vatten och riktning till att bygga skydd och göra upp eld. Med en lättsam och sammanhållande anda uppmuntrar boken till lärande om överlevnad, till och med att äta myror, på det mest underhållande sättet.

Läs mer