28 normkritiska böcker för barn och unga

28 normkritiska böcker för barn och unga

Barnlitteraturen har en viktig roll när det gäller att bryta normer. Och barn- och ungdomsböcker med HBTQI-personer och normbrytande relationer är allt vanligare. Vi har läst — och gjort en guide till de bästa.

Av: Bokiño
Fotograf: Shutterstock

Barnlitteraturen har en viktig roll när det gäller att bryta normer. Och barn- och ungdomsböcker med HBTQI-personer och normbrytande relationer är allt vanligare. Vi har läst — och gjort en guide till de bästa.

Bok 1

Jag älskar Manne

Pija Lindenbaum

Om stark kärlek till en kompis. Känslorna svallar under ett triangeldrama som utspelar sig i sandlådan, där tre killar kämpar om varandras uppmärksamhet.

Bok 2

Titta havet!

Åsa Mendel-Hartvig och Maija Hurme

Småbarnsbok om ett barn med två mammor. Det är sommar vid havet! Vår, sommar, höst och vinter följer vi fyra olika barn som på egen hand upptäcker naturen.

Bok 3

Lill-Zlatan och morbror raring

Pija Lindenbaum

Lill-Zlatan älskar att vara med sin morbror raring. De fikar, går och simmar och gör roliga saker. Men en dag sitter någon i morbrors kök. Han heter Steve och kommer från nåt Trelleborg. Lill-Zlatan tycker att han kan åka tillbaka till det där Trelleborg. Men Steve vill inte flytta på sig i första taget. Lill-Zlatan är svartsjuk!

Bok 4

Kroppens ABC

Lina Boozon Ekberg, Eva Emmelin, Linda Madsen och Alaya Vindelman

Från A som i armsvett och B som i bröst, över K som i kärlek, M som i mens och Q som i queer, till R som i rumpa och Ö som i öron. En bok om sånt som kroppen har, gör och känner! Det finns kroppar i massor av olika former, färger och åldrar, ändå är många saker likadana för oss alla.

Bok 5

Familjeboken

Edward Summanen och Johanna Arpainen

Familjer kan se ut nästan hur som helst och barn kan bli till på många olika sätt. Familjeboken handlar om många olika former av familjebildningar och vidgar begreppet familj. Boken tar upp hur ett barn blir till, insemination, sex, adoption, provrörsbefruktning samt såväl samkönade som olikkönade föräldrakonstellationer.

Bok 6

Orden var är ni?

Klara Persson

Orden var är ni? är en berättelse om kärlek. Om Solvej som tycker om Vanten men som inte vet hur hon ska säga det till henne. När hon öppnar munnen är det som om orden fastnat där inuti eller som om dom har försvunnit. Hur berättar man egentligen för någon hur mycket man tycker om den?

Bok 7

Lisbet och sambakungen

Emma Karinsdotter

Lisbet bor med sin farmor  i ett vanligt hus på en vanlig gata. Farmor älskar geléhallon, glassagne, hemliga agentuppdrag och att tantsnuska med sin gamla flickvän, agenten Agatha Fox. Lisbet älskar att rita.  För det mesta har hon hur kul som helst med farmor. Men ibland blir farmor lite för mycket. Då skulle det vara skönt med någon som var lite mer som hon själv. Parallellt med de galna upptågen ställs en allvarligare fråga: Har man rätt att få vara som man vill – även om man helst vill vara alldeles vanlig?

Bok 8

Prinsessan som inte tyckte om prinsar

Alice Brière-Haquet och Lionel Larchevêque

En dag har prinsessan som lever i ett trevligt och fredligt kungadöme lyckats vispa ihop en alldeles fantastisk majonäs. Då är det dags för henne att välja en man. Kungen bjuder alla prinsar i närheten, men ingen passar. Då bjuder han prinsarna som bor längre bort men de vill hon inte heller ha. Så fortsätter det, och till sist ber kungen fen att komma, för nu krävs ett mirakel. Och då händer det äntligen något!

Bok 9

Brorsan är kung!

Jenny Jägerfeld

Måns bor egentligen i Stockholm, där är allt ganska trist och jobbigt. Men nu är han i Malmö över sommaren.  En av de första dagarna träffar han på Mikkel som utmanar Måns på skateboard. Från och med den dagen börjar de hänga och Måns har aldrig haft så roligt med någon annan. Sommaren i Malmö verkar bli den bästa i hans liv. Men vad händer när ens nyvunna vän inte tycker att man varit ärlig med vem man är?

Bok 10

Skarven

Sara Lövestam

Johanna som alla kallar Johan. Ludde som längtar efter mysterier. Olivia som aldrig får göra något för sina föräldrar. Tillsammans åker de till Skarvön, där de sett en mystisk man röra sig omkring, för att göra efterforskningar. Plötsligt befinner de sig i centrum för en riktig mordgåta.

Bok 11

George

Alex Gino

När folk ser George så tror de att de ser en pojke. Men George vet att hon inte är en pojke. Hon vet att hon är en flicka. Och när hennes lärare uppmanar alla elever att vara med i en skolpjäs, så vill George spela rollen som Charlotte mer än något annat. Skolan låter henne inte ens försöka eftersom hon är en pojke. Tillsammans med sin bästis hittar hon på en lösning som gör att hon inte bara får spela rollen som Charlotte utan också får berätta vem hon själv är.

Bok 12

Dennis hemlighet

David Walliams

Dennis bor i ett trist hus på en trist gata i en trist stad. Hans liv består inte av så många glädjeämnen, förutom att han är bäst i fotbollslaget. Men så upptäcker han att någonting spirar inom honom en längtan, en passion, en dröm! Och när han väl vågar följa den drömmen, så kommer hans liv aldrig någonsin att blir detsamma igen.

Bok 13

Om det regnar i Ahvaz

Nioosha Shams

Nioosha Shams romandebut handlar om Ava som går i trean på gymnasiet och har legat med varenda bicurious tjej i hela skolan. Hon tror inte på kärlek, hon tror på vännerna Mira och Hugo och på att de tre tillsammans bildar Sveriges Starkaste Trio. Hon tror på sin regndyrkande farsa, på att leva lyckligt för alltid. Ava tror inte på kärleken, inte förrän hon träffar Nadja: bomben, solen, skogsbranden – med det efterhängsna exet. Och då tror hon plötsligt på allt.

Bok 14

Pojkarna

Jessica Schiefauer

På dagarna utstår Kim tillsammans med sina tjejkompisar Bella och Momo killarnas kränkningar, men på nätterna dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar. Kim kan inte få nog av friheten i en annan kropp och blir som pojke också kär i Tony. Tillsammans upplever de både spänning och attraktion, men som tjej är inte Kim intressant för Tony.

Bok 15

Vänd rätt upp

Emelie Novotny

Det är sommaren efter studenten. Jobbet som hästskötare i ett toppstall är allt hon kan önska sig, ändå är det svårt att säga att man hellre stannar hemma när kompisarna drar till London och Lund. Men så får Ylva ansvar att träna ett föl och sköta stallet när ägaren reser till tävlingarna i Falsterbo. Och så blir hon kär.

Bok 16

Will Grayson, Will Grayson

John Green och David Levithan

Det är en kylig kväll i Chicago när Will Grayson träffar… Will Grayson. Livet blir sig aldrig mer likt efter det. De är två tonårskillar som rör sig i helt olika miljöer när de båda inser att livet håller på att ta en ny riktning. Den ene Will Grayson är en ganska vanlig kille som försöker gå under radarn, vilket kan vara svårt om man som han är kompis med Tiny Cooper som är jättestor och jättegay. Den andre Will Grayson är deprimerad och vill antingen skjuta sig själv eller alla andra.

Bok 17

Golden boy

Abigail Tarttelin

Max Walker fyller 16 och det bubblar mellan tjejerna och killarna i skolan. Men Max håller sig utanför, går aldrig längre än kyssar och avslutar relationer innan de blir för seriösa. Han har nämligen en hemlighet som ingen någonsin får veta. Han är född intersex, alltså både kille och tjej. Eller varken eller.

Bok 18

Janne min vän

Peter Pohl

Den 31 augusti 1954 kl 18.32 ändrades allting. Då dök den rödhårige och fräknige Janne upp från det okända, och med sin häpnadsväckande cykel prejade han sig in bland grabbarna i gänget på Söders höjder. Janne blev Krilles vän, en högst ovanlig vän som ständigt lämnade nya frågetecken efter sig. Och Krilles liv blev två liv – ett i den traditionstyngda skolan, och ett med Janne. Janne, min vän är Peter Pohls succédebut från 1985.

Bok 19

Du, bara

Anna Ahlund

En romantisk och hjärteknipande historia om sextonåriga John som blir kär i den två år äldre Frank. Frank är oturligt nog redan är tingad av Johns storasyster Caroline. Och Caroline är van att få som hon vill. John är van att backa, men det tänker han inte göra nu. Dessutom har Frank en egen vilja. Och ett krossat hjärta i bagaget, vilket krånglar till saker.

Bok 20

Hata Gustavsberg

Agnes Lindström

Mirre bor i Gustavsberg. Ett straff, enligt henne. Inget händer någonsin. Ingen kamp förs, ingen överraskar. Förrän Mirre kommer ut som gay, till sin egen och familjens stora förvåning.

Bok 21

Allt jag inte sa

Yrsa Walldén

Tänk att flytta till en helt ny stad utan att känna en enda människa. Tänk att börja på högskola och plugga manusskrivande för tv och film. Och tänk att möta Dena, ditt livs kärlek, som verkar känna precis som du men som har en pojkvän. Tänk att hantera allt detta, ett nytt hem, nya vänner, ett nytt du, när allt du kan tänka på är en överväldigande kärlek som tar över hela din kropp.

Bok 22

Jag, en

David Levithan

Tänk dig att varje morgon vakna upp i en ny kropp, i ett nytt liv. Vara en person för en dag, och sedan någon annan. Så ser livet ut för En. Hen vet inte varför, bara att det alltid varit så. Och En anpassar sig, ända tills hen möter Rhiannon och blir förälskad. Den morgonen har En vaknat upp som Justin, Rhiannons pojkvän, men vad händer imorgon, när En är någon helt annan? Samma person, med samma känslor, i en främmande människas kropp. Kan kärleken verkligen övervinna allt?

Bok 23

Down under

Johan Ehn

1987. Jim är nitton år och reser ensam till Nya Zeeland, och försöker bygga upp en tillvaro. Men minnena av det kaos han lämnat förföljer honom. En dag  vill familjen inte att han bor hos dem längre, eftersom de har förstått att han är homosexuell. Nu börjar en omtumlande inre och yttre resa, och till slut vågar Jim äntligen se tillbaka på allt som lett honom till andra sidan jorden, down under.

Bok 24

Som eld

Sara Lövestam

Helt magisk roman om att vara sig själv och om den första riktigt stora kärleken. Lollo kan inte förklara varför hon gick just hit. Eller varför hon inte gick härifrån. När Anna överraskade henne kunde hon ha sagt ”ursäkta” och gått. Hon kunde ha sagt nej till att ge henne bensintanken, och nej till att gå ned i båten. Hon känner fortfarande Annas hand om sin handled, hennes hukande kroppsställning när hon visade hur man drog snöret. Hon doftade som eld.

Bok 25

Norra Latin

Sara Bergmark Elfgren

En övernaturlig spänningsberättelse. Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever olika liv. Tamar har lämnat både familj och vänner och flyttat till en ny stad. Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och har en självklar position på skolan. Men den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan när skolan var pojkläroverk, har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin?

Bok 26

Livets outgrundliga mysterier

Benjamin Sáenz Alire

Aristotle Mendoza är femton år och arg på allt. Hans bror sitter i fängelse, hans pappa är traumatiserad av kriget och han har inga vänner. En het sommardag träffar han Dante vid den lokala poolen. Dante som läser dikter, målar, gråter, har intellektuella föräldrar och älskar att gå barfota. Deras vänskap är osannolik men omedelbar och tillsammans utforskar de livets outgrundliga mysterier hur man ska lära sig att acceptera sin familj som den är, vad det innebär att växa upp, varför man känner som man gör och, framför allt, hur man ska veta vem man egentligen älskar.

Bok 27

Om jag var din tjej

Meredith Russo

Amanda Hardys uppväxt har varit allt annat än enkel. Hon har mobbats av sina klasskamrater och hon har hatat sig själv och kroppen hon fötts i. Varför? För att Amanda föddes som Andrew. Efter att ha fått könsbekräftande behandling flyttar hon till sin pappa i en liten stad i den amerikanska Södern. Här vet ingen vem hon är, eller vem hon brukade vara, och hon kan börja om på nytt.

Bok 28

I mitt namn: en bok om att vara trans

Moa-Lina Olbers Croall

En faktabok som bygger på intervjuer med transpersoner – alltifrån ungdomar på högstadiet och gymnasiet till förebilder som skådespelerskor och rektorer. Boken innehåller även fakta om trans och tips till den som är transperson.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!