7 klassiska svenska barnböcker att läsa på nationaldagen
Böcker

7 klassiska svenska barnböcker att läsa på nationaldagen

Alla borde någon gång få chansen att att läsa en riktigt klassisk vacker svensk bilderbok med en barn. Pippi, Pettson och Jan Lööfs älskade figurer går aldrig ur tiden!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Lars Klinting

Alla borde någon gång få chansen att att läsa en riktigt klassisk vacker svensk bilderbok med en barn. Pippi, Pettson och Jan Lööfs älskade figurer går aldrig ur tiden!

Bok 1

Sagan om det röda äpplet

Jan Lööf

Det var en gång en man i en randig kostym som la ett äpple i fönstret för att det skulle mogna i solen. Men äpplet föll ner i huvudet på gamla mormor, som skrek till och skrämde katten som for upp i trädet … Det röda äpplet hinner verkligen ställa till en hel del innan denna klassiska bilderbok är slut!

Bok 2

Sagan om den lilla lilla gumman

Elsa Beskow

Elsa Beskows debutbok från 1890-talet håller än idag, något verkligt unikt. Hur många har inte läst om katten som sprang bort och aldrig kom hem igen (fast kanske ändå)?

Bok 3

Pippi Långstrump

Astrid Lindgren

Pippi Långstrump – finns det något starkare varumärke för Sverige? Ibland vet man inte ens om man faktiskt läst alla berättelser, de finns liksom självklara inom en ändå. Och att läsa Pippi för första gången med ett barn är magiskt!

Bok 4

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

Selma Lagerlöf

Den som vill ha nationalromantik hittar den i Selma Lagerlöfs klassiker om Nils som blir liten och flyger med gässen från landskap till landskap. Illustrerad av Lars Klinting på ett helt oförglömligt vis! Från att från början vara ett beställningsarbete, som skapats för skolan har Nils Holgersson blivit en klassiker i världsformat.

Bok 5

Nu ska vi sjunga

Annie Petersson

Alice Tegnér och Felix Körlings mest älskade visor, illustrerade av Elsa Beskow. Om du undrar vad din mormor och morfar sjöng som barn – här har du det! Nu ska vi sjunga kom ut första gången 1943, som sångbok för den svenska folkskolan på initiativ av Alice Tegnér och är ett resultat av barns egna önskemål om vilka sånger de tycker bäst om att sjunga. Lärare över hela Sverige hjälpte till med önskelistor.

Bok 6

Tomtebobarnen

Elsa Beskow

Elsa Beskows naturbilder har färgat den svenska folksjälen lika mycket som allemansrätten. Att läsa och älska hennes böcker är en konstupplevelse lika mycket som en resa bakåt i tiden. Och hur många har inte drömt om det läskiga trollet någon gång?!

Bok 7

Pannkakstårtan

Sven Nordqvist

Den allra första Pettson-boken kvalar väl in på listan över Sveriges barnboks-klassiker vid det här laget! Pettson ska baka pannkakstårta till Findus som har tre födelsedagar om året. Men först måste cykeldäcket lagas, nyckeln hittas, stegen hämtas och tjuren luras. Vi älskar verkligen denna underfundiga gubbe och hans djur.

Lär mer