ENGLA NORDSTRÖM Svenska hjältinnor är barnboken som hyllar svenska kvinnor

Svenska hjältinnor är barnboken som hyllar svenska kvinnor

Hur mycket vet du om Betty Pettersson, Ulrika Eleonora Stålhammar och Beda Hallberg? Svenska hjältinnor porträtterar 100 anmärkningsvärda och extraordinära svenska kvinnor från historien och samtiden. — Vi behöver starka förebilder, säger Anna Nordlund.

Av: Elsa Sjögren

Hur mycket vet du om Betty Pettersson, Ulrika Eleonora Stålhammar och Beda Hallberg? Svenska hjältinnor porträtterar 100 anmärkningsvärda och extraordinära svenska kvinnor från historien och samtiden. — Vi behöver starka förebilder, säger Anna Nordlund.

Få barn- och ungdomsböcker har på senare år haft lika stor genomslagskraft som Godnattsagor för rebelltjejer. Den amerikanska utgåvan blev den mest förbeställda boken genom tiderna, och 2018 fick boksuccén en uppföljare. Med godnattsagor för rebelltjejer som inspiration kommer nu Svenska hjältinnor — en bok om 100 svenska kvinnor, samtida och historiska, som har åstadkommit något speciellt, stått upp för sig själva och andra. En del välkända, en del mer okända. Även de fantastiska illustrationerna är gjorda av kvinnor, mer än 30 av Sveriges främsta kvinnliga illustratörer har bidragit till boken.

— Det finns så mycket intressant kvinnohistoria i Sverige som går många förbi, säger Anna Nordlund, litteraturvetare och en av författarna till boken.

Elsa Beskow. Illustration av Helena Frank

Elsa Beskow. Illustration av Helena Frank

Urvalsprocessen var tuff. Författarna Anna Nordlund och Colette van Luik märkte snabbt att utmaningen inte var att lyckas hitta 100 kvinnor som platsar i boken, utmaningen var snarare att behöva välja bort spännande namn.

— Tanken med boken är att inspirera och peppa. Man ska vilja veta mer, eller ge mer info om kvinnor man bara hört talats om, säger Colette van Luik, säger hon och fortsätter:

— Det var viktigt för oss att det inte blev en super-pk-bok där vi bara lyfter Florence Nightingale-typer. Vi vill kunna visa att kvinnor har varit upproriska och gjort en massa knäppa grejer. Cecilia Vasa t.ex., Gustavs Vasas dotter. Hon var prinsessa och pirat. Det är kanske ingen förebild, men hon var ball för att hon gick sin egen väg. Det tycker jag är roligt att berätta för unga idag.

“De har kämpat oförtröttligt och inte låtit den patriarkala världen stå i vägen när de inte ens fick rösta, gå en utbildning eller ha vissa yrken”
Cecilia Vasa. Illustration av Josephine Lawrence

Cecilia Vasa. Illustration av Josephine Lawrence

Det fanns några givna personer, kvinnor vars namn hela världen känner till. Men hur mycket vet du om Betty Pettersson, Ulrika Eleonora Stålhammar och Beda Hallberg?

— Det de har gemensamt är en otrolig vilja till förändring och inte ge upp. De har kämpat oförtröttligt och inte låtit den patriarkala världen stå i vägen när de inte ens fick rösta, gå en utbildning eller ha vissa yrken. Då hittar man vägar runt det. Det är häftigt med kämparandan, säger Colette van Luik.

De hoppas att boken läses av både unga och äldre, men Svenska hjältinnor är främst riktad till barn mellan 9 och 12 år.

— Vi behöver starka förebilder och vi som vuxna kvinnor vill också föra ett arv vidare och ge inspiration till nya generationer som växer upp. Jag tror att många barn och unga idag kan uppleva att vi lever i en dyster tid med inte alltför mycket framtidshopp. Då kan det vara viktigt att läsa om att det alltid har funnits svårigheter, att man kan hitta strategier för att ta sig igenom det. Att inte ge upp utan tro på förändring och tro på att man själv kan vara med och förändra, säger Anna Nordlund.

Greta Thunberg. Illustration av Julia Szulc

Greta Thunberg. Illustration av Julia Szulc

Med ett nyöppnat museum i Stockholm helt tillägnat kvinnohistoria stor uppmärksamhet kring 100-årsjubileet av den kvinnliga rösträtten ligger Svenska hjältinnor onekligen rätt i tiden. Båda författarna upplever att det finns ett ökat intresse för kvinnohistoria i landet.

— Jag tror att Godnattsagor för rebelltjejer verkligen har bidragit till det, för de har blivit en sån enorm succé. Nästan alla barn i Sverige känner till böckerna. Många lärare jag möter säger också att det har blivit ett ökat intresse. Det kan delvis bero på det, och på sättet som unga pratar och delar historier med varandra. Det är även lättare att hitta information idag än vad det var förr, när man bara hade skolböckerna, säger Colette van Luik.

“Vi har försökt att hela tiden fokusera på hur kvinnorna har tagit sig igenom förtrycket”
 Ulrika Eleonora Stålhammar. Illustration av Cajsa Wessberg

Ulrika Eleonora Stålhammar. Illustration av Cajsa Wessberg

Den unga målgruppen bidrog även till en hel del utmaningar under arbetet med boken. Det är inte bara lyckliga framgångsberättelser, flera kvinnors liv har genom historien kantats av förtryck och våld. En kvinnas berättelse som de slet mycket med är Fadimes.

— Det var jättesvårt och många tunga suckar. Vi vill inte att man ska känna sig helt nertryckt i skorna efter en berättelse, men vi kan inte heller försköna det. Vi fick hela tiden backa och tänka ’vilka skriver vi för? Hur mycket pallar en nioåring att höra?’ Men vi kan inte linda in det för mycket heller. Det var en fin balansgång. Vi försökte förmedla kraften och styrkan och vad hennes liv betydde. Att hon förändrade hela vårt tänk kring hedersrelaterat våld och blev starten för en viktig debatt i Sverige, säger Colette van Luik.

— Vi har försökt att hela tiden fokusera på hur kvinnorna har tagit sig igenom förtrycket och utvecklat strateger för att hantera svårigheter, säger Anna Nordlund om arbetet.

Fadime Sahindal. Illustration av Miriam Ivanoff

Fadime Sahindal. Illustration av Miriam Ivanoff

De hoppas kunna lämna läsarna med en känsla av inspiration och nyfikenhet att utforska världen runt omkring oss. Att inse att alla människor bär på en gnista och kan förändra.

— Se runt omkring dig, vad kan det finnas för hjältinnor i din närhet? Varje läsare kan ta reda på mycket om de kvinnor som finns i ens närmaste omgivning. Det är vi lite dåliga på. Var nyfikenheten på din mamma, mormor och farmor. Hur såg deras liv ur? Vilka utmaningar mötte de? säger Anna Nordlund.

”Vi kan alla vara hjältinnor någon gång – i något sammanhang. Skriv ner din berättelse om din egen hjältinna och låt andra läsa den. När berättelser delas kan de förändra världen.”
Ur förordet till Svenska hjältinnor

Svenska hjältinnor

Svenska hjältinnor

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!