Välkommen till Jan Lööfs universum
Böcker

Välkommen till Jan Lööfs universum

Maskiner, fordon och massa äventyr. Jan Lööf är en av våra mest älskade barnboksförfattare och bildkonstnärer – och hans underfundiga berättelser fortsätter att ges ut på nytt. Här är tio favoriter att bli nostalgisk över eller upptäcka i efterhand.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Stefan Tell

Maskiner, fordon och massa äventyr. Jan Lööf är en av våra mest älskade barnboksförfattare och bildkonstnärer – och hans underfundiga berättelser fortsätter att ges ut på nytt. Här är tio favoriter att bli nostalgisk över eller upptäcka i efterhand.

Bok 1

Sagan om det röda äpplet

Ibland är det tillsynes små incidenter som tillsammans och tillslut leder till större konsekvenser. Om det handlar Sagan om det röda äpplet – Jan Lööfs bok från 1974 som blivit något av en modern klassiker. I boken lägger en man i randig kostym ett äpple i ett fönster för att det ska mogna i solen. Men äpplet faller ner i huvudet på gamla morfar som skriker så högt att katten far upp i trädet. Sedan händer en massa saker, och man kan vara säker det där röda äpplet hinner att ställa till med en hel del i den lilla staden. Förra året kom en nyutgåva av boken som är i samma bilderboksformat som originalet. Passar 3-6 år.

Bok 2

Skrotnissee

Barnboksklassikern Skrot-Nisse gavs ut första gången 1976. Den handlar om Kalle som när hans föräldrar ska resa bort får bo hos skrothandlaren Nisse. I hans verkstad finns det en massa prylar och spännande saker på gång, och just den här veckan har Nisse bestämt sig för att bygga en hjulångare. Med den ska han ta en tur till Afrika och titta på de vilda djuren. Kalle och kompisen Kvarsten hjälper till att bygga och när den är klar ger de sig ut på en annorlunda resa. Den blir inte riktigt som Skrot-Nisse hade tänkt sig, men för Kalle är det ett riktigt äventyr. Utifrån boken gjordes sedan dockfilmen Skrotnissoch hans vänner. Den tog fem år att spela in och hade premiär i tv 1985. Passar 3-6 år.

Bok 3

Födelsedagspresenten

”Det var en gång en gammal kung …” Så börjar den populära pixiboken från 70-talet som i år kom ut som nyutgåva i form av en stor bilderbok. I Födelsedagspresenten får en fattig kung ideligen nattsömnen störd. I hans slott ränner tjuvarna omkring förgäves för att hitta något att stjäla. Men så kommer prinsessans kompis Bengt på att kungen behöver en vakthund, och de drar till Stora Drakön för att fånga en drake. Kungen får den i födelsedagspresent, och äntligen får han sova om nätterna. Passar 3-6 år.

Bok 4

Pelles ficklampa

Pelle ficklampa kom ut som pixibok på 70-talet, och liksom Födelsedagspresenten ges den nu ut som en stor bilderbok. Jan Lööf har gjort flera böcker om Pelle och i den här ska han gå till sin morbror Sven för att äta pannkakor. Ute är det mörkt och Pelle känner sig rädd. När han bestämmer sig för att ta en genväg tycker han att han ser ett troll! Men han har som tur är sin ficklampa och när han lyser med den är det visst bara några gamla tunnor och en kran. Till slut kommer han ändå fram till sin morbror. Passar 3-6 år.

Bok 5

Örnis bilar

Den här barnboksfavoriten är ett samarbete mellan Carl Johan De Geer, som skrivit texterna, och Jan Lööf som illustrerat. Lille Örni ligger och sover i sin säng när hans röda telefon ringer. Det är brandkåren som behöver hjälp! Med brandbilen, som han kör eftersom den som brukar göra det är sjuk, sladdar han in på Mariatorget där kiosken brinner. Allt går fint men när han sedan festar loss på vattenskadat godis från kiosken med de andra brandmännen på stationen, ringer telefonen igen. Nu är det istället bilmekanikern som behöver hans hjälp med att bärga krockade bilar på Hornsgatan. När Örni är tillbaka i sängen efter detta uppdrag ringer de igen. Men nej, nu sover han faktiskt och han kan inte göra flera saker på en gång.  Passar 3-6 år.

Bok 6

Jan Lööfs sagosamling

I den här fina samlingsvolymen hittar man flera av Jan Lööf mest älskade barnböcker. Bilderna är restaurerade så att de motsvarar hur de såg ut i original, och i boken finns bland annat  hans debut Morfar är en sjörövareTa fast Fabian och förstås Sagan om det röda äpplet. Journalisten Ika Johannesson som tidigare gjort intervjuboken 75 år av dumheter med Jan Lööf, har skrivit förordet till den här sagosamlingen. Passar 3-6 år.

Bok 7

Pelle hjälper en riddare

Är ditt barn fascinerad av fordon, läskiga djur och riddare? I så fall är Lööfs Pelle-böcker bra boktips. Det finns sju stycken och i denna har Pelle, efter att ha läst en bok om epoken, blivit väldigt intresserad av medeltiden. Snart har hans fantasi tagit med honom till ett slott där en skruttig gammal riddare behöver hans hjälp med att besegra en drake och befria en prinsessa. Passar 3-6 år.

Bok 8

Matildas katter

Jan Lööf har ibland kritiserats för att han utelämnat tjejer i sina barnböcker. Själv menar han att han inte propagerar för något och att det enbart beror på att han tycker att de är svåra att rita. I barnboken Matildas katter är däremot huvudpersonen en flicka. Hon har två katter, Nisse och Bosse. Men de är inte som vanliga katter – de är en tiger och ett lejon. Det händer att andra blir lite rädda för dem. Och det är inte helt lätt för Matilda när de är hungriga eller måste borsta tänderna. Passar 3-6 år.

Bok 9

ABC- boken

Från apa till ödla – i ABC-boken har Jan Lööf ritat allt från flygplan till musikinstrument. I de detaljrika bilderna finns det mycket att upptäcka och boken har bland annat blivit läst på många förskolor runt om i landet. Boken nominerades till Augustpriset när den kom ut 1999. Passar 3-6 år.

Bok 10

När Felix blev stor

Den här boken gavs ut 2015 när Jan Lööf fyllde 75 år. Karaktären Felix som tidigare funnits i hans serier har här blivit till huvudperson. Det är Felix själv som frågar sin tecknare om han inte kan få komma ut ur de små rutorna, men när han väl hamnar i sagoboken blir han mycket större än alla andra i bilderboken. Flickan Lisa tar med honom till Sagolandet där de bland annat blir indragna i ett datorspel där de ställs mot både musikrobotar och en Godzilla. Till slut får Felix nog – han vill tillbaka till seriernas värld. Passar 3-6 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!