9 fantastiska filmer baserade på barn- och ungdomsböcker
Böcker

9 fantastiska filmer baserade på barn- och ungdomsböcker

Faktum är att många av de största filmsuccéerna är baserade på minst lika fantastiska barnböcker. Vi listar några favoriter bland filmatiseringarna - och några vi längtar efter...

Av: ELSA SJÖGREN
Fotograf: HBO, UR "LOOKING FOR ALASKA

Faktum är att många av de största filmsuccéerna är baserade på minst lika fantastiska barnböcker. Vi listar några favoriter bland filmatiseringarna - och några vi längtar efter...

Bok 1

Kapten Kalsong

Dav Pilkey

Den animerade filmen om Kapten Kalsong är baserad på Dav Pilkeys älskade bokserie med samma namn. Filmen handlar om de två busungarna George och Harold som skapar en tecknad serie om en superhjälte i kalsonger. När de sedan lyckas hypnotisera skolans rektor till att tro att han är självaste Kapten Kalsong är det upplagt för ett skruvat humoräventyr för hela familjen.

 

 

Bok 2

Hungerspelen

Suzanne Collins

Filmerna baserade på Suzanne Collins dystopiska tonårstrilogi har gjort succé världen över — och med god anledning. Berättelsen om Katniss Everdeen och hennes kamp för frihet från den förtryckande diktatorn Snow är underhållande som få. Filmerna är påkostade och bombastiska, perfekt underhållning en fredagkväll.

Bok 3

Den oändliga historien

Michael Ende

Det här är 80-talsnostalgi när den är som bäst. Den klassiska och prisbelönta boken blev film 1984 och är full av på gränsen till läskiga dockor och ostadiga specialeffekter. Och vi älskar den fortfarande!

via GIPHY

Bok 4

För eller senare exploderar jag

John Green

Få filmer får oss att bli tårögda bara av att höra ordet ”okej”, men filmatiseringen av John GreensFörr eller senare exploderar jaglyckas med just det. En otroligt rörande berättelse om den cancersjuka tonåringen Hazel och hur hennes liv förändras när hon möter Augustus.

via GIPHY

Bok 5

Harry Potter

J.K. Rowling

Böckerna och filmerna som har format en hel generation läsare. Precis som i böckerna anpassas filmerna allt eftersom till äldre tittare. Medan de första filmerna är mysigare barnfilmer är de senare läskigare och gjorda för äldre barn och tonåringar — men de är alla magiska.

via GIPHY

Bok 6

Bröderna Lejonhjärta

Astrid Lindgren & Ilon Wikland

Precis som böckerna är egentligen alla Astrid Lindgren-filmer klassiker, men den här skribentens hjärta bultar lite extra för just Bröderna Lejonhjärta. Stora frågor om livet, döden, mod och rädslor ryms i den här poetiska och vackra berättelsen.

Bok 7

Paddington

Michael Bond & Peggy Fortnum

Filmerna om Paddington, en björn från Peru som älskar smörgåsar med marmelad, är bland det gulligaste som finns att se. Den lilla björnen reser över havet och hamnar på en tågstation i London, där han räddas av och får ett nytt hem hos familjen Brown. Superbrittiskt, supermysigt.

via GIPHY

Bok 8

LasseMajas detektivbyrå

Martin Widmark & Helena Willis

Alla barnens favoritbokserie har självklart blivit flera framgångsrika filmer (och en julkalender). Filmerna genomsyras av samma charm som gör böckerna så fantastiska, med deckarduon Lasse och Maja som löser brott i Valleby.

Bok 9

Narnia

C.S. Lewis

C.S. Lewis klassiska saga om det förtrollade landet Narnia är lika magiska i filmform. Tre filmer gjordes under början av 2000-talet till filmer, och i oktober 2018 meddelade Netflix att de planerar att göra nya filmer och tv-serier om Narnia. Vi riktigt längtar efter att åter igen ramla genom en garderob och in i det magiska Narnia.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!