Foto: Shutterstock Av fans, för fans: Allt du behöver veta om fanfiction
Inspiration

Av fans, för fans: Allt du behöver veta om fanfiction

Endast fantasin sätter gränserna för vad som är möjligt i fanfiction. Emily Hall berättar om fanfiction och läslust, hur man kommer igång och vad du som förälder behöver veta om fenomenet.

Av: Elsa Sjögren

Endast fantasin sätter gränserna för vad som är möjligt i fanfiction. Emily Hall berättar om fanfiction och läslust, hur man kommer igång och vad du som förälder behöver veta om fenomenet.

På en av världens största sajter för fanfiction finns idag över 10 miljoner registrerade användare och i den mest populära kategorin, Harry Potter, finns över 800 000 publicerade berättelser. Fanfiction är stort, riktigt stort. Fenomenet är ett sätt att svara på frågan ”vad hände sen?” och utforska andra slut, fortsättningar och varianter av dina favoritberättelser och låta fantasin flöda fritt.

Emily Hall är förlagsadministratör på Max Ström och har skrivit universitetsuppsatser, föreläst om och håller kurser i fanfiction. Hon upptäckte fanfiction som 11-åring genom den fankultur som omger Harry Potter.

– Det bästa med fanfiction är att det inte finns så höga trösklar och att du skriver om något du älskar för andra personer som älskar samma sak. Det är av fans för fans, säger hon.

Emily Hall

Emily Hall

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Emily beskriver fanfiction som ett sätt att skriva om, skriva tillbaka och skriva vidare. Det kan yttra sig som satir, en pastisch eller hommage till en berättelse. Hon tar upp Harry Potter som ett exempel.

— Du kanske alltid har undrat hur det egentligen var när Missnöjda Myrtle gick på Hogwarts själv. Då skriver man dels om lite av historien som finns, man skriver vidare och hittar på själv, och det blir också ett svar på det Rowling har skrivit.

Fanfiction kan även ge mycket i form av läs- och skrivlust. Ett barn som helst undviker att läsa vanliga böcker kanske istället kan fastna för fanfiction om sitt favoritspel.

— När vi pratar om fördelen med att läsa böcker och skriva egna noveller så pratar vi mycket om läs- och skrivförståelse. Man ökar sitt ordförråd, breddar sin förmåga att sympatisera och se saker från andra synvinklar. Det bästa med fanfiction ur ett främjande synsätt är att det ökar ens literacy. Ett begrepp som betyder både läs- och skrivförståelse men också förmågan att tolka texter och dra egna slutsatser, säger Emily.

Ett sätt att uppmuntra sitt barn att själv börja skriva fanfiction är att hjälpa hen att få kontakt med andra som skriver fanfiction. Ställ frågor om vilka serier, filmer och spel ditt barn älskar just nu och om de har tänkt på hur berättelsen skulle kunna fortsätta. Kärleken för just den filmen eller serien kan leda till att man upptäcker fanfiction, snarare än en kärlek för skrivandet i sig.

— Det fina med fanfiction är där händer det jag vill ska hända. Du får ta allt som är roligt och som du älskar med en historia och koncentrera dig på det. Jag kan stanna i en film jättelänge, även om den bara är två timmar lång.

Foto: Marianne Lindgren

Foto: Marianne Lindgren

Är all fanfiction porr?

Det finns gott om missuppfattningar när det kommer till fanfiction. Den kanske allra vanligaste är att allt är dåligt skrivet, att folk skriver fanfiction eftersom de inte kan skriva ”på riktigt”. En annan missuppfattning är att all fanfiction är porr, något som självklart kan kännas alarmerande för en förälder. Det finns många olika typer av berättelser där en del har vuxet innehåll, men många berättelser har inte det. Det gäller att lära sig att använda plattformarnas många olika taggar och ålderskategorier på rätt sätt.

— De olika hemsidorna är oftast extremt duktiga på att åldersbestämma och sätta varningar. Man brukar till exempel varna för om någon kommer att dö i en berättelse.

Det kan vara en god idé att du som förälder bekanta dig med fanfiction-sajterna och lär dig hur man sorterar bort verk som är skrivet för äldre läsare.

— Jag tror att det är som all annan media som barn konsumerar — delta i det dina barn tar del av snarare än övervaka.

Fanfiction och upphovsrätt

Att skriva om andra personers karaktärer och berättelser väcker oundvikligen frågor om upphovshovsrätt. Vad får man egentligen göra? Emily Hall menar att det viktigaste att tänka på är att du inte får tjäna pengar på din fanfiction.

—Det som skyddas av upphovsrätten är oftast namn. De författare som har skrivit fanfiction som de sedan har gett ut som böcker, till exempel Fifty Shades of Grey, har ändrat namnen. Men du som bara publicerar din fanfiction på nätet behöver inte tänka på det då det oftast faller under privat bruk. Det har aldrig varit något svenskt fall av fanfiction som har prövats i en rättsinstans.

För barn som drömmer om ett liv som författare finns det gott om fördelar med att börja i fanfiction-ändan. En faktor är all feedback man ger och får, något som är en stor del i fanfiction-communityt.

— Du lär dig att ge kritik, ta kritik och använda den feedbacken för att bli en bättre skribent, säger Emily och fortsätter:

—Du lär dig även att skriva i en persons röst. Oftast vill du att det ska låta som det gör i originalet, så du måste koncentrera dig på karaktärerna, hitta en röst och utvecklas därifrån.

Var läser och publicerar man fanfiction?

Det finns flera olika plattformar för att läsa och publicera fanfiction, men de allra största är:
FanFiction.net
Archive of Our Own
Wattpad

Boktips om fanfiction

Fangirl av Rainbow Rowell
Eliza och hennes monster av Francesca Zappia
Ship it av Britta Lundin