Redaktionens boktips i #boktober
3 till 6 år

Redaktionens boktips i #boktober

Oktober = #boktober och läsmånad! Vi på Bokiñoredaktionen har samlat ihop våra allra bästa boktips.

Av: Clara Wallin
Illustratör: Olivia Chin Mueller

Oktober = #boktober och läsmånad! Vi på Bokiñoredaktionen har samlat ihop våra allra bästa boktips.

Bok 1

Alla borde ha en Ruben

Katja Tydén och Klara Nordin Stensö

En vardagsnära och fin berättelse om Ruben som försöker vänja sig vid varannan vecka-livet efter att hans föräldrar har skilt sig. Det är en bra inblick i huvudet på ett barn som går igenom något jobbigt, samtidigt som det inte är jobbigt att läsa. Det är främst kärleksfullt och förstående. En bok jag tänker på mycket, långt efter att jag läst den.

Passar barn 6-9 år.

//Sebastian Flocker, Kanalansvarig

Bok 2

Det allra viktigaste

Hannah Arnesen

Det är inte ofta jag gråter till böcker, men när jag läste slutet i den här boken gick jag på stan och svalde tårarna gång på gång. Leyla och Soraya går sista terminen på mellanstadiet. Snart väntar “vuxenlivet” på högstadiet. Men innan dess lyckas de genom magi att förvandla sig till vuxna. Äntligen kanske de vuxna vill lyssna på dem? Om det bara vore så enkelt. Det här är en så fin skildring av vänskap och av att växa upp i otakt. Igenkänning både för de som är i den åldern, och för alla som någon gång varit det.

Passar barn 9-12 år.

//Sebastian Flocker, Kanalansvarig

Bok 3

Kära hälsningar från döden

Ulf Nilsson och Stina Wirsén

Otroligt sorglig, finstämd och så vacker bok om döden och hur den kan tänkas se ut. Ulf Nilsson gick bort för ett tag sedan, och det här är hans sista bok som ges ut postumt med otroliga illustrationer av Stina Wirsén. Kanske den vackraste bok jag läst, över huvud taget, någonsin.

Passar barn 6-9 år.

//Johanna Stenius, Kanalansvarig

Bok 4

Hundmannen och loppornas herre

Dav Pilkey

Dav Pilkey är mästaren av träffsäker humor som får även de mest ovilliga läsare att kasta sig över en bok. Den bästa serien någonsin är Kapten Kalsong, och ur den serien är ”Hundmannen” sprungen. Underbar seriebok som nu dessutom innefattar en SUPERKATT. Nej det kan inte bli bättre!

Passar barn 6-9 år.

//Johanna Stenius, Kanalansvarig

Bok 5

Var är min syster?

Sven Nordqvist

En fantastisk resa av författaren som kanske främst förknippas med gubben Pettson och Mamma Mu. Lillebror har tappat bort storasyster och ger sig ut och letar i en luftballong av ett upp- och nedvänt päron. En fantasifylld färd genom påhittiga landskap. Har hittills aldrig mött ett barn som inte älskat den här!

Passar barn 3-6 år

// Molly Nilsson, Digital analys och annonsering

Bok 6

Stopp! Min kropp!

Hanna Thermaenius och Åsa Karsin

En oerhört viktig men ändå lekfull bok som introducerar de små barnen till ämnen som samtycke, integritet och att våga säga nej. Och även hur viktigt det är att respektera någon annans nej eller stopp. Boken är framtagen av Rädda barnen och har kort och tydlig text och tydliga illustrationer. En bok som alla föräldrar borde läsa och diskutera tillsammans med sina barn

Passar barn 3-6 år.

// Molly Nilsson, Digital analys och annonsering

Bok 7

Hur mår dim?

Maria Nilsson Thore

En otroligt vacker bilderbok där vi får återbesöka Dim och Lummers pyttelilla värld. Utöver dem trollbindande illustrationerna, är det en otroligt fin berättelse om att behöva ro om sina tankar och hitta ett lugn i en värld full av ständigt brus.

Passar barn 3-6 år

//Felicia Kvarfordt, Formgivare och innehållsproducent

Hur mår Dim? av Maria Nilsson Thore
Bok 8

Frostaftons hemlighet

Stina Nilsson och Ludwig Sandbacka

Det sprillans färska adventsboken är lika magisk som en ser ut och perfekt om man som jag inte kan få nog av magiska berättelser i vinterskrud. I denna bok får vi besöka trollen i Grottholm, där en magisk kristall ger trollen ljus och värme, men är det sant att det finns en sol som lyser och ger värme ovanjord? Spara boken och läs ett kapitel om dagen i december (värsta bästa julkalendern!!) eller tjuvstarta redan nu för den otålige julfantasten.

Passar barn 9-12 år.

//Felicia Kvarfordt, Formgivare och innehållsproducent

Bok 9

Den sista utposten

Cecilia Heikkilä

En alldeles underbar bilderbok för både vuxna och barn som väcker tankar kring vad vi gör med världen och vikten av att värna om naturen. En liten björnunge ger sig iväg på en resa med sin morfar för att hitta den sista utposten – världens sista vilda plats. Men mycket har hänt sedan morfars tid. Finns den kvar?

Passar barn 3-6 år.

//Linnéa Ivares, Formgivare och innehållsproducent

Bok 10

Osynliga Boo

Ylva Hällen, Sara Edwardsson och Mattias Andersson

Ett måste för alla som gillar böckerna om Den underbara familjen kanin. I den första boken om barnen på förskolan Skräckkammaren får vi följa spökflickan Boo som blir bortglömd eftersom hon är osynlig. Det är mysig läsning som belyser hur viktigt det är att låta alla vara med och att även de mer tysta och tillbakadragna blir sedda.

Passar barn 3-6 år

//Linnéa Ivares, Formgivare och innehållsproducent

Bok 11

Den sjungande barnkammarboken

En sjungande bok med de allra mest klassiska barnsångerna. Sjung tillsammans och bläddra bland de härliga illustrationerna. 

Passar barn 3-6 år.

//Clara Wallin, Praktikant

Bok 12

Bara rumpor på kryssning

Annika Leone och Bettina Johansson

Böckerna i serien “Bara rumpor” är så härliga. Författarna brinner för att skildra normala kroppar som de faktiskt ser ut, det märks i både text och bild. Det i kombination med roliga berättelser som lockar till skratt gör böckerna helt fantastiska.

Passar barn 3-6 år.

//Clara Wallin, Praktikant

Bok 13

Så sover staden

Oskar Kroon och Josefin Sundqvist

En bilderbok som utspelar sig stunden innan staden ska sova – när pappor läser böcker för sina barn, djuren står och fryser på stadens zoo, någon har tappat sin vante och månen lyser starkt ovanför. Illustrationerna ser ut att vara i silkespapper och är alldeles sådär vackra och sövande på samma gång!

Passar barn 3-6 år.

//Ingrid Nilsson, Praktikant

Bok 14

Hemma hos Harald Henriksson

Uje Brandelius och Clara Dackenberg

En bilderbok med två parallella handlingar, en i text och en i bild. Ett barn och en mamma ska till Harald Henriksson, men de verkar ha lite olika uppfattning om vad som ska ske där. För medan barnet leker med Harald Henriksson i lugnan ro, släpar mamman upp en dammsugare för trappan.

Passar barn 3-6 år.

//Ingrid Nilsson, Praktikant

En sida till? Fortsätt läs!