Fina bokpresenter för dop och namngivning som håller livet ut
Böcker

Fina bokpresenter för dop och namngivning som håller livet ut

En vacker bok är en ständigt uppskattad doppresent. Från klassiker som Min barnkammarbok och Putte i blåbärsskogen till den nyare Hallå! En brokig samling – vi listar bokpresenterna som gör succé.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Shutterstock

En vacker bok är en ständigt uppskattad doppresent. Från klassiker som Min barnkammarbok och Putte i blåbärsskogen till den nyare Hallå! En brokig samling – vi listar bokpresenterna som gör succé.

Bok 1

Hallå! En brokig samling

Stina Wirsén

Hallå! En brokig samling är en komplett pekbokssamling med tidlösa pekböcker för bebisen. Vardaglig och modig bildkonst tillsammans med rytm och rörelse i både bild och text. Allt serverat med en stor dos lekfullhet, humor och virvlande bilder som passar de yngre såsom äldre.

Bok 2

Barnkammarboken: Mina första år

Samla minnen och bilder från barnets första år i livet. Här finns det plats att skriva in data som längd och vikt, ett släktträd som kan fyllas med släktens bilder och en massa annat från födelsedagar till vad som hände när du var liten.

Boken är illustrerad med fantastiska bilder av Stina Wirsén, Lisa Moroni, Matilda Ruta samt Ida Ahlgren.Uppslag ur Barnkammarboken: Mina första år

Bok 3

Julias sångbok

Eva Eriksson & Lisa Moroni

Julias sånger innehåller 12 av de mest välkända barnvisorna med texter och noter, som även finns på Spotify med hjälp av en QR-kod som finns i boken. Oemotståndliga, småbarnsnära och ljuvliga illustrationer som inspirerar till rörelse, skratt och sång. Sjung och lek tillsammans med charmiga Julia, mamma, mormor och hunden Soda!

Bok 4

Livets alla färger

Lisa Aisato

Sällan har en enda bok passat så bra till så många. Det här är den ultimata bokpresenten: livsvisdomar till barnen, igenkänning för den äldre och ljuv nostalgi för den som är gammal. Magiska illustrationer med korta, kärnfulla texter som säger allt om livet.

Lisa Aisato är en av Norges främsta bildskapare. Livets alla färger består av sex kapitel utifrån livets alla skeenden och är en vacker och hoppingivande bok där bilderna varsamt bär berättelsen och påminner oss om tidens – och livets – flyktighet.

Bok 5

Litenpoesi

Lotta Olsson & Charlotte Ramel

Liten-sviten är en hyllad småbarnsserie med rytmiska vardagsverser för de allra yngsta. Litenpoesi samlar de tidigare böckerna i en och samma bok. Titta, peka och lek tillsammans!

Bok 6

Mumindalens alfabet

Tove Jansson & Annika Sandelin

Att vakna arla i april
att andas vårluft, finnas till
att smeka armens sammetshud.
och höra vårens alla ljud
Allt är så nytt och underbart
när Snorkfröken har sovit klart.
Hon kammar pannlugg och sin svans
och binder snabbt en blåsippskrans

Barnboksförfattaren och poeten Annika Sandelin har i Mumindalens alfabet skrivit en dikt för varje bokstav. Det är en färgsprakande ABC-bok och en rundvandring i den magiska Mumindalen. Med dikterna får läsaren vända, vrida, smaka och känna på hur bokstäverna i vårt alfabet kan användas.

Bok 7

Kråksommar

Lars Lerin

En bilderbok som även föräldrarna kommer att älska. I Lars Lerins tredje barnbok tar vi oss till Lillolastugan. Här bor Margareta och hon ska till ladugården och mjölka korna som vanligt om morgonen när hon gör en upptäckt: hela gårdsplanen är täckt av nedfallna grenar och mitt i förödelsen ligger kråkkycklingen. Så ynkligt blek och tilltufsad.

Lars Lerin berättar i ord och akvarell om tre tanter, en liten kråkunge och om en ovanligt vänskaplig sommar i Lillolastugan.

Bok 8

Den silvriga barnkammarboken

2019 fyllde den klassiska Barnkammarboken 30 år, det firades med en jubileumsutgåva. Den här boken är fylld med visor, sånger och illustrationer för små barn från vaggan till dagisåldern.

Bok 9

Här är vi

Oliver Jeffers

Välkommen till vår planet som vi kallar för jorden. Internationellt bästsäljande bilderboksmakaren Oliver Jeffers skrev och illustrerade Här är vi till sin nyfödde son för att förklara hur allt funkar här på jorden. Resultatet är en magiskt illustrerad allåldersbok som passar lika bra som doppresent som för frågvisa fyraåringar, eller varför inte till studenten som ska ta sina första steg ut i världen?

Översättare: Marcus Olsson

Bok 10

Du. Dikter för nyfödingar

Stina Wirsén

Stina Wirsén har skapat en vacker och poetisk bok om det lilla och stora i livet. Finstämda dikter möter bilder som även går att sätta upp som affischer på väggen. En storslagen bok som går rakt in i hjärtat.

Bok 11

Mitt bland stjärnor

Lotta Olsson och Olof Landström

Mitt bland stjärnor är en helt magisk bok som rymmer livets märkvärdighet: från universums oändlighet till loppan i rävens svans.

Här är havet. Här är vinden.
Här är mjuka mammakinden.
Här är fågelpappans mask.
Här är sol och snö och slask.
Här är allt för första gången:
skrattet, gråten, fågelsången.
Här är dagen som ska gry.
Allas värld är alltid ny.

Lotta Olsson är prisbelönad poet och författare som skriver både för barn och vuxna. Mitt bland stjärnor är hennes första samarbete med Olof Landström som är en av Sveriges främsta barnboksillustratörer.

Bok 12

Mina första år

Elsa Beskow

En bok att samla och skriva ner minnen i. Föreviga barnets framsteg, utmaningar och roliga saker hen sagt i en bok illustrerad med Elsa Beskows välkända och älskade illustrationer.

Bok 13

Stora sagoboken om Pelle Kanin

Beatrix Potter

En fin samlingsvolym med fyra av Beatrix Potters klassiska berättelser: Sagan om Pelle Kanin, Sagan om Benjamin Kanin, Sagan om Herr Räv, och Sagan om Flopsys ungar. Sagorna passar bra för högläsning och bokens vackra formgivning gör den perfekt som doppresent.

Bok 14

Snart sover du

Haddy Njie och Lisa Aisato

En god natt-bok om årstiderna som sover och vaknar till liv. Texterna på vers kopplar barnens sömn till årstiderna som tillsammans med Lisa Aisatos vackra illustrationer skapar poesi i både ord och bild.

Bok 15

Puttes äventyr i blåbärsskogen

Elsa Beskow

En klassisk saga från en av våra främsta barnboksförfattare och illustratörer om Putte som ger sig ut i skogen för att plocka blåbär och äventyren han upplever.

En sida till? Fortsätt läs!