Malin och Alexander Karim skriver barnbok: ”Vill sätta mer färg på barnlitteraturen”
Inspiration

Malin och Alexander Karim skriver barnbok: ”Vill sätta mer färg på barnlitteraturen”

Att skriva en bok tillsammans med sin partner kan för många låta som en genväg till bråk och skilsmässa, men Malin och Alexander Karim beskriver arbetet som smärtfritt och roligt. Nu kommer deras barnbok Modigast i världen, en berättelse om att hitta styrkan inom sig själv.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Caroline Andersson

Att skriva en bok tillsammans med sin partner kan för många låta som en genväg till bråk och skilsmässa, men Malin och Alexander Karim beskriver arbetet som smärtfritt och roligt. Nu kommer deras barnbok Modigast i världen, en berättelse om att hitta styrkan inom sig själv.

Malin och Alexander Karim syns allt mer i diskussioner om föräldraskap och barn. Journalisten och skådespelaren är sedan i våras krönikörer på Aftonbladet Family, Malin är en av två som rattar Den ultimata föräldrapodden och på Instagram delar de ofta med sig av vardagen med tre barn — det roliga och lättsamma som det allvarliga. Nu är paret dessutom aktuella med sin första barnbok. Därför är vi otroligt glada över att de är Bokiños nya ambassadörer.

— Jag har alltid velat skriva en barnbok. Jag har alltid velat bli Astrid Lindgren, bokstavligt talat. När jag var på visning i hennes hem fick de slänga ut mig. För mig har det alltid varit en dröm, säger Malin.

Vill du ha fler barnbokstips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Malin och Alexander Karim har skrivit och Andrea Femerstrand har illustrerat boken Modigast i världen som handlar om tjejen Alba som är räddast i hela världen. När hon förlorar sin by måste hon resa tvärs över ön hon bor på för att få tag sin pappa. Hon måste ta sig genom en djungel, en öken och flera andra prövningar. Under resan tvingas hon hitta sitt mod.

— Jag hade en idé som jag lekte med och funderade på att göra till film, såklart. Men insåg att det skulle vara svårt att genomföra. Men jag tänkte att det är en perfekt barnbok. Alla pusselbitar föll på plats när jag pratade med Malin. Det arbetet började väldigt organiskt och enkelt. Även själva skrivandet av boken har varit enormt smärtfri, säger Alexander.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Malin Karim (@malinkarim)

Viktigt med representation i barnböcker

Något som har varit viktigt för både Alexander och Malin Karim är att huvudkaraktären Alba är en svart tjej.

— Det var något vi snackade om väldigt tidigt. Det finns människor av alla olika färger, men det var viktigt att det var en tjej som var väldigt, väldigt mörk. Ingen ung Halle Berry. För de är så otroligt underrepresenterade, säger Alexander och fortsätter:

— Vi vill sätta mer färg på barnlitteraturen. Man märker hur mycket konst och kultur påverkar barn. När man gör en teaterföreställning och det sitter svarta barn i publiken, det är en enorm gåva att se sig själv representerad på scen.

— Det var också viktigt att historien inte handlar om det. Den handlar om något helt annat, om rädsla och mod och att hitta sig själv. Men hon råkar se ut så. Den typen av barnböcker saknas också. Det finns böcker som pratar om utanförskap, att komma som flykting. Men det här är ett äventyr där hon råkar vara svart. Det tas inte upp i historien, det är inte en grej. Det är bara så hon ser ut, säger Malin.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Alexander Karim (@alexanderkarim)

Barnen gör egna böcker

Något som överraskade paret Karim är deras egna barns plötsliga intresse inte bara för att läsa, utan själva göra böcker.

— Barnen har varit nyfikna och ställt frågor om boken. Sedan har de också börjat skriva egna böcker. De skriver och så ska man häfta dem. Och det är bilder och foton som ska med. De har tagit ett annat intresse i det. Jag kan ju försöka tvinga mina barn att läsa. Men eftersom jag aldrig sitter med en bok i soffan… de gör ju som vi gör. Det blir väldigt tydligt nu när man har varit involverad i detta. De vill göra som mamma och pappa, skriva en bok, säger Alexander.

Deras två äldsta barn läser själva, men med fyraåringen läser de varje kväll vid läggdags. Det läses allt från Kajsa Kavat och Pettsson till Fru Skräck och Super-Charlie.

— Jag gillar Alfons, jag har skapat några bra röster där, säger Alexander.

— Jag får ibland inte läsa för vår yngsta för jag pratar skånska, då säger han ’du pratar hemsk-språk’, säger Malin.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Alexander Karim (@alexanderkarim)

“Böcker för mig är något magiskt och fantastiskt”

Böcker har alltid funnits i hemmet. Från tygböcker man hänger på barnvagnen till pekböcker och kapitelböcker.

— För mig har det alltid varit självklart att läsa för barnen. Det bara ingår.

Vad skulle ni säga till de föräldrar som känner mycket stress och ångest kring att få barnen att läsa?
— Gillar de det så gillar de det. Och gör de inte det finns det många andra sorters berättande idag. Lyssna på ljudbok, det kanske är roligare. Om barnet har något specifikt intresse, t.ex. bilar, köp en massa böcker om bilar och se om det kan väcka ett intresse för läsning, säger Malin.

— Ta det lugnt. Barns intressen växlar snabbt. Om man stressar tror jag de bara slår bakut, fortsätter Alexander.

Läs mer: Från ambulans till ubåt — 15 böcker för små fordonsfanatiker

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Malin Karim (@malinkarim)

”Jag bodde på biblioteket”

Malin har en lång kärleksrelation med böcker och läsning. Under uppväxten i Skåne slukade hon alla böcker som gick att få tag på. Och när barnböckerna tog slug gick hon på vuxenlitteraturen.

— Jag bodde på biblioteket. Min bästa vän var bibliotekarien. Jag läste allt som fanns, och skrev själv böcker. Må så vara att jag kopierade mycket av det jag läste. Jag läste även vuxenböcker tidigt eftersom barnböckerna tog slut.

För Alexander var läsandet inte riktigt lika självklart.

— Jag bodde på videobutiken men gick vilse en gång och hamnade på ett bibliotek. Jag tittade extremt mycket på film när jag var liten. Det var från den vägen som mitt intresse för att berätta historier kom. Som sedan ledde till manus som blev till böcker. När jag var liten läste jag mest det man blev tvingad till i skolan.

Malins kärlek till böcker är lika stark idag. Hon beskriver det som svårt att hitta ro under småbarnsåren, men att hon är likadan som när som var barn.

— Jag blir helt lyrisk av att gå in i en bokaffär. Bara att gå in i en Pocket shop, jag kan gå och kolla i en timma. Böcker för mig är något magiskt och fantastiskt.

Fakta

  • Vilka: Malin och Alexander Karim

  • Ålder: 41 och 43 år

  • Familj: Barnen Alba 11 år, Elias 10 år och Louie 4 år

  • Bor: På Kungsholmen i Stockholm

  • Gör: Malin är journalist och Alexander är skådespelare

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

En sida till? Fortsätt läs!