Illustration ur Hur mår Dim? 5 böcker som bjuder in oss i de minstas värld
Listor

5 böcker som bjuder in oss i de minstas värld

Det är något kittlande med att tänka på hur stor världen är och hur många små varelser som lever i den. Vissa kan vi inte ens se. Här listar vi några böcker som fokuserar på de minsta invånarna i vår stora värld.

Av: Madicken Stjernlöf
Illustratör: Maria Nilsson Thore

Det är något kittlande med att tänka på hur stor världen är och hur många små varelser som lever i den. Vissa kan vi inte ens se. Här listar vi några böcker som fokuserar på de minsta invånarna i vår stora värld.

Bok 1

Hur mår Dim?

Maria Nilsson Thore

Dim verkar inte må bra. Han vill bara få tänka i lugn och ro. Inte ens Lummer kan trösta och Dim ger sig iväg på jakt efter en plats där han kan få vara ifred. Men överallt är luften varm och kvav och full av grävlingskrafs och ettrigt insektssurr. Maria Nilsson Thore bjuder på bilderboksmagi när hon åter tar oss tillbaka till Dims och Lummers pyttelilla värld djupt inne i skogen. Läs också den första boken om Dim och Lummer: Vem ser Dim?

Passar 3-6 år.

Bok 2

Yumi & Tomu: I Lilleputtarnas land

Yumi, Tomu, Maria Frensborg och Gustaf Lord

Ett nytt spännande bokäventyr från YouTube-stjärnorna Yumi & Tomu. I den här boken blir vännerna förminskade och utmaningen blir att kämpa sig genom Pandaihuset och upp på bordet där det magiska förstoringsglaset finns. Men det visar sig inte bli helt enkelt. Först måste de ta sig förbi både vildsinta silverfiskar, åkturer i avloppsbrunnar och megastora geléhallon.

Passar 6-9 år.

Bok 3

Spero

Åsa Asptjärn, Gertrud Larsson och Andrea Femerstrand

Spero bor med sin mamma och 408 småsyskon under barken i en rödgran. En dag huggs deras hem ned och tas in som julgran hos en familj med människojättar! Nu måste Spero försöka rädda sin familj innan de dör av uttorkning. Men vart ska de ens ta vägen? Det är verkligen inte lätt att vara riktigt liten.

Passar 6-9 år.

Bok 4

Kurran & Pigan flyger drake

Lisa Moroni

Ett sagolikt bilderboksäventyr i Kurran-serien som tar oss med på en hisnande resa genom skogen med en drake som inte vill släppa taget. Det är ljuvlig högläsning för stora och små, om vikten av att aldrig ge upp och lättnaden över att det inte alltid behöver vara så hemskt som man tror.

Passar 3-6 år.

 

Bok 5

Nils Karlsson Pyssling flyttar in

Astrid Lindgren och Ilon Wikland

Astrid Lindgrens klassiker om Nils Karlsson Pyssling har tjusat barn i generationer, och gör så fortfarande. Bertil tror att han är helt ensam hemma men en dag så hör han små trummande steg under sängen. I råtthålet mot golvet bor det visst inte bara en råtta, utan en pojke lika stor som en tumme. ”Killevippen!” Och snart är de lika små båda två.

Passar 3-6 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!