Getty Images 10 böcker om resor på rälsen
Böcker

10 böcker om resor på rälsen

Somliga tåg transporterar värdefulla ting. Andra tåg måste tvärnita för att en älg fastnat i spåret. Ofta tar tåg en till platser man inte förväntat sig eller inte visste fanns. Vi listar 10 böcker om resor på rälsen.

Av: Ingrid Nilsson

Somliga tåg transporterar värdefulla ting. Andra tåg måste tvärnita för att en älg fastnat i spåret. Ofta tar tåg en till platser man inte förväntat sig eller inte visste fanns. Vi listar 10 böcker om resor på rälsen.

Bok 1

Tågmysteriet

Martin Widmark och Helena Willis

Ett tåg kommer lastat med…en pengasäck! I pengasäcken ligger fyra miljoner i gamla sedlar som ska kasseras. När någon plötsligt drar i nödbromsen upptäcks att pengasäcken är stulen. Ombord tåget finns polismästaren, Lasse och Maja samt en hel drös med misstänktakonduktören, servitrisen och lokföraren. Vilken tur att våra favoritdetektiver har huvudena skaft när polismästaren slumrar till och boven måste tas fast. Passar från 6 år. 

Bok 2

Sommarvänner

Gabi Frödén

Det är sommarlov och Lou vill helst vara kvar hos vännerna i stan. Men det är inte hon som bestämmer. Hon och pappa ska åka tåg till kuststaden där farfar bor, och redan i tågkupén upptäcker Lou att det är ganska roligt att resa – det finns ju en restaurangvagn att smyga omkring i och massa folk att spana . Sommaren fortsätter i samma spännande anda, för i grannhuset finns Tage som också tycker om att hoppa hoppborg och gräva floder i gräsmattan. Passar 3-6 år. 

 

 

Bok 3

De största tågäventyren

Sam Sedgman

Med otroliga tåg som Eurostar, Orientexpressen och Ofotbanen kan man resa över stepper och savanner, genom skogar och bergskedjor. I denna bok korsar man kontinenterna och hänger med de allra största tågäventyren! Passar 9-12 år. 

Översättare: Linn Steinman

Bok 4

Nattexpressen

Karin Erlandsson och Peter Bergting

Varje år när december står för dörren flyttar Danja och hennes familj in hos mormorn som bor i ett gammalt stationshus. En natt åker ett tåg som kallas för Nattexpressen förbi det övergivna tågspåret utanför huset. Danja tas med en magisk, svindlande färd där den vanliga ordningen upphör. Mormor är försvunnen och hur ska Danja veta vem hon kan lita ? Boken är en adventsbok med 24 kapitel. Passar 9-12 år. 

Bok 5

Bojan och tåget

Johan Anderblad och Filippa Widlund

När Bojan ska sova berättar mamma Bibbi fartfyllda sagor från sitt eget liv. Bibbi som älskar motorer har inte bara kört bilar och mopeder, utan även tåg eftersom hon varit lokförare. Hon kan allt om hur man kör, gasar och följer reglerna rälsen. Hon vet till och med hur man bromsar i tid för att inte köra älgar som fastnat spåret. Passar 3-6 år. 

Bok 6

Titta in i tåg

Emily Bone och Colin King

Långa, snabba och flashiga till det yttre. Men hur ser egentligen tågen ut insidan? I denna bok lär man sig om hur tågen fungerar. Hur drivs de nu och hur drevs de förr? Det blir en historisk resa från de första ångloken till de moderna magnetdrivna tåg som finns idag. Passar 3-6 år. 

Översättare: Marie Helleday Ekwurtzel

Bok 7

Pelle träffar en lokförare

Jan Lööf

När Pelle ska städa rummet fastnar han redan vid tågrälsen, för där börjar en liten lokförarapa tala med honom. Apans lok har krockat med en noshörning och Pelle får komma till undsättning och laga loket. Som tack för hjälpen får Pelle hänga med en åktur. Men han måste vara tillbaka innan mamma kommer hem! Passar 3-6 år. 

Bok 8

Spöktåget Silverpilen

Anna Hansson och Valentin Schönbeck

Ska det åkas tunnelbana? får man akta sig att man inte kliver spöktåget Silverpilen. För om man en gång stiger kommer man kanske aldrig tillbaka. Det är i alla fall vad som sägs…Detta är den tredje boken i serien Mystiska myter. Passar 9-12 år. 

Bok 9

Fallet med den stora tågolyckan

Kristina Ohlsson och Moa Wallin

Dimdalens tågstation har varit stängd i hundra år, men idag ska den öppnas nytt! Det är åtminstone vad invånarna i Dimdalen tror…men ett spöke sätter stopp för firandet. Som tur är finns Elsa och Kalle från Spökbyrån plats när spöket saboterar och tågen inte kan åka. Nu måste de lösa gåtan om vem spöket är och varför tågen inte får stanna i Dimdalen. Passar för 6-9 år.

 

Bok 10

Sagan om den underbara familjen Kanin och Spöktåget

Jonna Björnstjerna

När Lillebror kanin är torsdagsmöte i den lokala tågklubben skvallras det om ett spöktåg i Sagoskogen. Trots detta råkar han placera sina små tassar i ett av spöktågets vagnar när han ska åka hem efter mötet, och det går inte att kliva av. Spöktåget åker samma hisnande resa som varje kväll mot ett avgrundsstup i sällskap av skelett, hålögda spöken, huvudlösa grisar och andra obehagliga filurer. Ska resenärerna någonsin hoppa av tåget och ska Lillebror Kanin komma hem tillslut? Passar 3-6 år. 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!