Illustration ur Resan till landet Längesen av Elsa Beskow 13 böcker om flygande drakar
3 till 6 år

13 böcker om flygande drakar

Över hela jordklotet vandrar sagor och myter om de flygande och ormliknande väsen vi döpt till drakar. Somliga är goda, andra är onda. Ibland flyger man dem och ibland flyger de ovanför en.
På vitt skilda vis skildras och illustreras drakarna i barnlitteraturen - alla är de lika förtrollande. Vi listar 13 böcker om drakar!

Av: Ingrid Nilsson

Över hela jordklotet vandrar sagor och myter om de flygande och ormliknande väsen vi döpt till drakar. Somliga är goda, andra är onda. Ibland flyger man dem och ibland flyger de ovanför en.
På vitt skilda vis skildras och illustreras drakarna i barnlitteraturen - alla är de lika förtrollande. Vi listar 13 böcker om drakar!

Bok 1

Drakar och demoner. Uppvaknandet

E. P. Uggla och Johan Egerkrans

Drakar och demoner. Uppvaknandet, bygger på den värld som skapats i rollspelet med samma namn, som var en stor favorit under tidigt 80-tal. Intresset för Drakar och demoner har fått ett uppsving med nylanseringen av spelet! Denna fantasypärla handlar om Tamea, dotter till en förmögen adelsman. Livet med dyra klänningar och smycken har dock aldrig varit någonting för henne. Fram tills den dag då brodern kallas in på ett hemligt uppdrag utanför stadsmuren, övade de svärdsteknik ihop dagarna i ända. Den sammanlänkande tatuering som de bägge syskonen fick när de föddes börjar snart bränna som eld. Tamea måste nu ta reda på varför tatueringen kallar på henne och var brodern är! Men världen utanför ringmuren är inte i närheten av lika civiliserad och städad som på borggården. Kanske måste hon slå följe med några för att klara sig ute i vildmarken…

Passar 9-12 år.

Drakar och demoner av E. P. Uggla och Johan Egerkrans
Bok 2

Resan till landet Längesen

Elsa Beskow

Resan till landet Längesen publicerades första gången för hundra år sedan – och nu ges den ut på nytt! Boken bjuder på ett klassiskt sagoäventyr med fantasystämning. En gammal trädstam förvandlas till en flygdrake. På dess rygg tas syskonen Kajsa och Kaj med till landet Längesen. Bakom en ondskefull drake finns en förtvivlad prinsessa, vars räddare i nöden riddaren, blivit inlåst i ett torn av ett troll. Syskonen måste rädda prinsessan och riddaren och dessutom hitta hem igen!

Passar 3-6 år.

Resan till landet längesen av Elsa Beskow
Bok 3

Fångarna på slottet

Jonna Björnstjerna

Varje år infaller slottets populära publikfest med tornerspel, men årets upplaga blir sannerligen någonting annat än publiken är van vid! Kungafamiljen har en slottsdrake och givet är väl det. Men nu har Sagoskogens drake börjat jaga efter hovfolket och ha sönder torn på slottet. Riddarna får därför i uppdrag att i direktsändning ta sig in i slottet och göra slut på den förödande draken! Lillebror Kanin med familj är på plats utanför slottet för att ta del av spektaklet. Och på två röda sekunder står Lillebror där med full mundering – sköld i tassen och sittandes på en liten, liten häst. Ingen tycks höra när han säger att han bara är en liten utklädd kanin…

Passar 3-6 år.

Fångarna på slottet av Jonna Björnstjerna
Bok 4

Kurran och pigan flyger drake

Lisa Moroni

Hösten har med sin starka vind blåst in över Kurran och Pigans skog och de vet precis hur man tar hösten med storm: De ska flyga drake! Draken vajar i vinden och flyger högre och högre upp. Plötsligt tappar Kurran greppet om snöret som Pigan snärjs in i och snart ser man Pigan försvinna iväg med draken på en dramatisk färd genom den höstfärgade skogen…Boken är en utmärkt högläsningsbok för stora som små!

Passar 3-6 år.

Kurran och Pigan flyger drake av Lisa Moroni
Bok 5

Drakens svärd

Magnus Ljunggren och Mats Vänehem

På Riddarskolan är stämningen förväntansfull! Ett tivoli är nämligen på väg till borgen. Det ryktas om att tivolit har en drake av sten med ett magiskt guldsvärd i klorna. Lyckas man dra svärdet ur drakens klor, får man önska sig tre saker! De tre vännerna Egon, Fiona och Urban fantiserar vilt om vad de skulle önska sig om de blir de lyckligt lottade som kniper svärdet ur drakens grepp. En äventyrlig kamp mot en levande drake? Eller varför inte en miljon diamanter? Kanske borde de tänka sig för innan de önskar sig någonting av ett magiskt draksvärd…Detta är den nittonde och fristående boken i den indragande serien Riddarskolan – som får barn som precis börjat läsa själva att vilja fortsätta!

Passar 6-9 år.

Drakens svärd av Magnus Ljunggren och Mats Vänehem
Bok 6

Bröderna Lejonhjärta

Astrid Lindgren

Skorpan är sjuk och ska dö. Hans bror Jonathan berättar om Nangijala – landet där alla sagor händer, dit man kommer när man dör. När huset bröderna bor i några dagar senare brinner ner, är det istället Jonathan som dör. Som utlovat ses bröderna i Nangijala, men i sagornas och lägereldarnas land är inte allt ljuvligt och underbart. Den ondskefulla Tengil har tagit makten och förslavat folket i Törnrosdalen, på andra sidan bergen. Dessutom förvarar han någonting i en håla i klipporna, nämligen urtidsdraken Katla…

Passar 6-9 år.

Bok 7

Mumintrollen och draken

Tove Jansson, Cecilia Davidsson och Cecilia Heikkilä

En dag i slutet på sommaren lyckas Mumintrollet fånga en drake – den sista draken i världen. Han bestämmer sig för att draken ska älska honom och ingen annan, och stoppar honom därför i en burk. Men drakar är som drakar är! Tack och lov finns Snusmumriken där för att trösta. Annars skulle nog Mumintrollets hjärta gå i tusen bitar.

Passar 3-6 år.

Mumintrollen och draken av Tove Jansson, Cecilia Davidsson och Cecilia Heikkilä
Bok 8

Bråkdrakarna flyttar in

Natalie Jane Prior och Simon Howe

Titta där! En drake! Där Jack och Ava bor flyger drakarna omkring på himlen. De har vassa tänder och är som vilket annat husdjur som helst, väldigt busiga. De måste uppfostras! Annars kan de bli farliga för människor…Syskonen blir mycket lyckliga när deras föräldrar berättar att familjen ska ta hand om två små drakar. Men att uppfostra drakarna Graun och Fafnine är inte det lättaste, trots att de är urgulliga. Syskonen blir kära i drakarna vid första ögonkastet, men redan första dagen blir det ett himla ståhej! Detta är den första delen i serien om bråkdrakarna.

Passar 6-9 år.

Översättare: Carina Jansson

Bok 9

Drakryttaren

Cornelia Funke

Var ligger den legendariska platsen där silverdrakar kan leva i frid och fröjd för all framtid? En ung modig drake vid namn Lung, hans trogne koboldvän Svavelfäll och en ensam pojke som heter Ben har förts samman som av ödet och ger sig tillsammans av på en magisk resa för att ta reda på detta. För att nå de högsta bergen världen har att erbjuda, flyger de över månbelysta landskap. Till hjälp har de en gammal drakes viskande minnen och en fyndig karta. De upptäcker att det finns ett mod djupt inne i dem och det är de tacksamma över när de senare möter ett isande kyligt monster från svunna tider. Detta monster vill ingenting annat än att utrota de sista drakarna på jorden, vilket gänget måste förhindra!

Passar 12-15 år.

Översättare: Gunilla Borén

Bok 10

Eragon

Christopher Paolini

En dag förändras den föräldralösa Eragons liv för all framtid. Vad han tror är en vacker blå sten, visar sig vara ett drakägg som gömmer en vänskap till draken Saphira – en vänskap starkare än någonting annat. Eragons liv hos morbrorn Garrow i den lilla byn på landsbygden byts ut mot någonting mycket farligare. Då byn attackeras av den onda kungen Galbatorix, skadas Garrow och Eragon ger sig av för att hämnas! Han och Saphira söker sig fram i en värld av maktgirighet och magi, där de kämpar mot Imperiets kung vars ondska tycks obarmhärtig. Som tur är finns ett uråldrigt svärd till hjälp och tack och lov får de rådgivning av en gammal sagoberättare vid namn Brom. Snart visar det sig att Brom har andra sidor än de först visste och Eragons äventyr går till historien! Detta är den första boken i den hyllade serien Arvtagaren.

Passar 9-12 år.

Översättare: Kristoffer Leandoer

Bok 11

Sagan om ljusbäraren

Ylva Hällen och Marcus-Gunnar Petersson

Ingen vill tala med Alba om hennes riktiga föräldrar och hon vet ingenting om dem. En dag hemma hos sina fosterföräldrar i Göteborg dyker en budbärare från ett annat land upp – Ylvania, där Alba föddes. Det är dags för Alba att återvända! Men i Ylvania är hon inte den tjej hon brukade vara, utan har magiska krafter och är den enda som kan rädda landet från den ondskefulla Master och hans monsterarmé. Om inte Alba, tillsammans med tre barn med magiska krafter som hon, lyckas hindra Master och monterarmén, kommer de fortsätta sprida sitt gift tills mänskligheten är utrotad. Blir man som människa smittad av giftet glömmer man nämligen vem man är och blir en demon. Kan det vara så att någon av de fyra barnen redan blivit smittad?

Passar 6-9 år.

Sagan om ljusbägaren av Ylva Hällen och Marcus-Gunnar Petersson
Bok 12

Tomas och järnmantel

Alastair Chisholm och Erik Deschamps

En gång i tiden levde människor och drakar sida vid sida. Tillsammans skapade de staden Riven, som dessvärre snart skulle drabbas av den fruktade drakstormen. Med stormen tvingades drakarna lämna människornas värld. Tomas tror inte sina ögon när en främling en dag tar honom till en hemlig stad där drakar fortfarande flyger omkring. Han som trodde drakar bara fanns i sagor och myter! Tomas förstår snart att han är utvald och har ett alldeles särskilt band till draken Järnmantel. Pojken och draken måste bygga upp en tillit till varandra för att lyckas bevisa att de kan rädda Tomas familj och hem från en livshotande situation, nämligen en rasande eldsvåda! Detta är första delen i serien Drakstorm.

Passar 6-9 år.

Översättare: Carina Gabrielsson Edling

Bok 13

Drakar

Johan Egerkrans

Japanska drakkvinnor, den luriga Ormen i Paradiset, Nidhögg som gnager på världsträdet Yggdrasil och ett gäng drakdödare är bara några av de väsen man får stifta bekantskap med i Johan Egerkrans Drakar. Sedan urminnes tider har drakar och legender om dessa funnits bland människofolket. Ormar och drakar har haft en självklar plats i vitt skilda kulturer och religioner, världen över. Frågan är vad som väcker intresset för dessa eldsprutande reptiler. Och var härstammar de egentligen från?

Passar 9-12 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.