14 böcker om barn med olika funktionsnedsättningar

14 böcker om barn med olika funktionsnedsättningar

Alla har vi en funktionsförmåga, men den kan vara olika för olika personer. Här samlar vi 14 böcker om barn med olika funktionsnedsättningar.

Av: Redaktionen

Alla har vi en funktionsförmåga, men den kan vara olika för olika personer. Här samlar vi 14 böcker om barn med olika funktionsnedsättningar.

Bok 1

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Trots att hon bara har en arm är Miranda den skickligaste pärlfiskaren av alla. Hon vet att ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, kan bli hennes och tillsammans med en flicka som heter Syrsa ger hon sig ut ett äventyr där faror lurar överallt. Under resans gång bevisar Miranda att nästan ingenting är omöjligt – inte ens om en har en funktionsvariation. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 2

Detta är mitt liv av Rose Lagercrantz

En bok om utanförskap och autism av Rose Lagercrantz. Om att vara fjorton år och aldrig känna sig som de andra. Men också en bok om alla dem som säger att de vill inkludera, men ändå inte gör det. Vartenda år längtar Sophia efter att få åka på kollo. Hennes högsta dröm är att vara med de andra kollobarnen, men det är inte alltid så lätt. På sin födelsedag bestämmer hon sig plötsligt för att bryta sig ut ur utanförskapet genom att hålla ett tal för de andra om sitt liv. Passar barn i åldrarna 12–15 år.

Bok 3

Percy Jackson: Född till hjälte av Rick Riordan

Percy är en 12-åring med dyslexi och ADHD – och har lite problem med sin verklighetsuppfattning. Så när det dyker upp monster i hans liv vet han inte vad han ska tro. Det visar sig att de grekiska gudarna fortfarande tar aktiv del i människornas liv, och en av dem är Percys pappa. Som barn till en gud är man född till hjälte och behöver vara annorlunda. Ett fantastiskt actionäventyr i gudarnas fotspår! Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 4

I huvudet på Colin Fischer av Ashley Edward Miller och Zack Stentz

Colin Fischer gillar inte beröring eller färgen blå. Han använder sig av kort för att tolka ansiktsuttryck. Colin är 14 år och har Aspergers syndrom. Han har ett helt fantastiskt minne och slutledningsförmåga. En dag hittas en pistol i skolmatsalen, och Colin är den enda som kan lösa fallet. Colin blir skolans egna Sherlock Holmes i denna ungdomsroman.

Bok 5

Läs med Lucia av Carin Wirsén och Stina Wirsén

Fartfyllda Lucia vill ut på bokstavsjakt i staden. Längs gatorna möter hon massor av bokstäver på både skyltar och bilar. Men hur ska man veta vad det står? Hemma hos kompisen Omar finns också bokstäver. Kanske kan Lucia och Omar hitta sina egna? Kan de sätta ihop sina namn av bokstäver? Kan du? En sprallig berättelse full av läslust! Carin Wirséns finurliga texter rimmar perfekt med Stina Wirséns brokiga bilder. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 6

Aron Tiger bestiger berg av Ebba Ómarsson och Aron Anderson

Äventyraren och föreläsaren Aron Anderson har skrivit en inspirationsbok om att se möjligheter i livet med eller utan funktionshinder. Aron Tiger ska klättra upp för höga berget bakom skolan. Några skrattar och tror inte att Aron kan ta sig upp där med sin rullstol. Men snart vinkar Aron från bergstoppen tillsammans med kompisen Anja bredvid sig. ”Tro på dig själv” är budskapet med denna kloka handbok för små äventyrare. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 7

En dag i prinsessan Victorias liv av Petter Lidbeck

Victoria, familjens prinsessa, berättar om en helt vanlig dag i sitt liv. Dagen då fröken Jeanette var ledsen, dagen med plånboken i badhuset och dagen då hon letade rätt på sin mammas borttappade förstånd. En varm och rolig berättelse om en flicka med Downs syndrom av Petter Lidbeck. Passar barn i åldrarna 6–9 år.

Bok 8

Tala är guld : de sa allt till varann utom det allra viktigaste av Cammie McGovern

John Greens Förr eller senare exploderar jag möter Rainbow Rowells Eleanor & Park. Amy som är född med cerebral pares kan varken gå utan rollator, prata utan en voice box, eller kontrollera sina ansiktsuttryck. Matthew är svårt plågad av tvångssyndrom, med upprepade tankemönster, neurotiska ritualer och förlamande rädsla. I ett desperat behov av att bryta sin isolering och nå ut till världen kastas de två tonåringarna in i varandras liv och visar sig vara mer lika än någon kunnat ana, minst dem själva. Passar unga vuxna.

Bok 9

Färgernas ljud av Jimmy Liao

En blind flicka beger sig ut på en ensam vandring i en stor stad. Hon söker sig trevande nerför trapporna till närmsta tunnelbanestation. Och därifrån börjar hon planlöst åka genom det underjordiska systemet av tunnlar. Hon stiger av där hon får lust och fortsätter gång på gång i nya riktningar. Genom minnen och olika sinnesintryck på vägen, skapar hon egensinniga inre bilder av världen. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 10

Lita på Dunder av Inger Frimansson

Lita på Dunder är den femte boken om Kona-klubben. Här får ridläraren Susanna veta att det lilla stoet Miranda kommit ut från hagen och gått ner sig genom isen i sjön. Något har skrämt hästarna. Går det att rädda Miranda innan det är försent? Samtidigt får Kona-klubben ännu en ny medlem. Karen. Hon vill inget hellre än att börja rida, men hennes pappa säger nej. Det är för farligt. För hur ska en häst förstå att den måste vara försiktig med en tjej som sitter i rullstol? Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 11

Tove Va-Va av Tove Lagerqvist

Toves mamma och pappa brukar kalla henne för Tove Va-va, eftersom hon nästan aldrig lyssnar och alltid säger: Va? Men det är stor skillnad på att lyssna dåligt och att höra dåligt! Till slut får Tove kolla hörseln och det visar sig att hon behöver hörapparat. Författaren Tove Lagerqvist är själv hörselskadad och i boken delar hon med sig av sina egna upplevelser kring hur hennes hörselskada upptäcktes. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 12

Vi är en av Sarah Crossan

Sextonåriga Grace och Tippy är sammanvuxna tvillingar, förenade vid höften. De delar bokstavligt talat allt. De är två individer med egna känslor, rädslor och hemligheter, men ändå en. När familjen inte längre har råd med privatundervisning måste tvillingarna för första gången börja i en vanlig skola. Korridorerna är fyllda av nyfikna blickar, elaka viskningar och rykten. Men för första gången kan de skaffa riktiga vänner, och kanske till och med snudda vid något som tidigare varit otänkbart – den stora kärleken. Men så tvingas Grace erkänna att hon inte mår bra och plötsligt står tvillingarna inför ett omöjligt val. Berättelse är framförd i en berättarstil som gjort författaren uppmärksammad världen över. Passar barn i åldrarna 12–15 år.

Bok 13

London Eye-mysterietav Siobhan Dowd

Ted och Kat ser hur deras kusin Salim går ombord på London Eye. De ser hur gondolen lyfter från marken och hur den sedan landar igen. Dörrarna öppnas och människor strömmar ut, men var är Salim? Ingen förstår vad som har hänt. Ted, vars hjärna har ett unikt operativsystem, och hans äldre syster Kat följer upp ett spår av ledtrådar som tar dem genom London, medan klockan tickar farligt snabbt… London Eye-mysteriet handlar om en kille med asperger som löser ett mysterium. Passar barn i åldrarna 12–15 år.

Bok 14

Superdövis av Cece Bell

Att börja en ny skola är läskigt, men ännu läskigare med en enorm hörapparat fastspänd runt bröstkorgen! I Ceces förra klass vara alla döva. Här är det annorlunda.  Men så gör Cece en fantastisk upptäckt. Hörapparaten gör att hon kan höra vad lärarna gör utanför klassrummet. I korridorerna, i lärarrummet men också på toaletten. Denna upptäckt är nästan som en superkraft – som n får henne att känna sig mindre ensam och annorlunda.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!