… och tre som vi verkligen saknar
När ska de här ges ut igen? Det finns en marknad, vi lovar!
Minns du vilka böcker du älskade som barn? Visste du att många av dem fortfarande finns att köpa? Det är sant! Nostalgifrossa i bokhandeln med vår guide.
Minns du vilka böcker du älskade som barn? Visste du att många av dem fortfarande finns att köpa? Det är sant! Nostalgifrossa i bokhandeln med vår guide.
Den första boken om barnhemsbarnet Gulla kom till när författaren Martha Sandwall-Bergström 1945 vann första pris i en barnbokspristävling som Bonniers utlyst. Bokserien bygger på upplevelser som författaren hade i sin barndoms fattiga Småland, och flickhjälten Gulla är lika cool idag som då.
Det finns inte många, men några finns fortfarande för den som är snabb – exemplar av de fem första Fem-böckerna som gavs ut 2004 när Enid Blytons klassiska äventyrsböcker om om Julian, Dick, George, Anne och hunden Tim, fyllde 50.
Femårige Ola älskar sin mjukismullvad Joppe och vill ha med honom överallt. Joppe som hela tiden försvinner … så jobbigt! Han fastnar i hissar, åker i väg med sopbilar, tappas… ja, det mesta. Och så måste han räddas igen – död eller levande!
Extra bra med denna utgåva är att två kronor per såld bok går till BRIS.
In i klädskåpet och ut i en annan värld – böckerna om Narnia upphör aldrig att fascinera unga läsare och tur är väl det. Syskonen Pevensie, det stolta lejonet Aslan, faunen Herr Tumnus och många andra är alltid lika aktuella.
Agnes Cecilia – en sällsam historia, Hugo och Josefin, Skuggan över stenbänken … Betydelsen av Maria Gripes författarskap går inte att mäta. Och än mer fantastiskt är att många av hennes böcker finns att köpa än idag och är flitigt utlånade på biblioteket.
Åtta små vita kaniner och en nionde som är prickig. Han känner sig ensam och utstött – tills han hittar en annan kaninfamilj som är helt prickig förutom en enda liten vit. Pricken är en älskad och viktig klassiker som förmedlar en viktig tanke om allas lika värde. Underbar!
En riktig högläsningsklassiker som trots sitt lite ålderdomliga språk fortfarande är lika spännande. Hur ska det gå för Dina och Dorinda som förvandlats till känguruer? Och hur ska det gå för major Rytter, fängslad i ett främmande land?
En sagoskrift på vers om tre nissungar som bor i en hatt med sin mamma. Då mamman går sin väg, vill barnen hjälpa till och tvätta kläder i gryta på spisen. I varannan mening saknas det sista ordet, så att barn som lyssnar kan själva fylla i rimmet och låta fantasin skina.
En nästan kultförklarad klassiker om att växa upp och lära sig lita på sig själv. Tioåriga Mary Lennox är bortskämd och besvärlig när hon skickas till England efter att ha förlorat sina föräldrar i en koleraepidemi. Men mär hon lär känna en kusin som hon inte visste fanns och finner nyckeln till en trädgård som varit låst i tio år förändras allt. Trädgården öppnar en förtrollad värld …
Ebba och Philip. Ebba och Mårten. Dirik och Yrla. Yrla och.. ja, vem? Som vi älskade den omöjliga och hjärtslitande kärleken i TV-serien Ebba och Didrik. I böckerna som slagits ihop till en samlingsvolym får vi följa de två syskonen. Skolan, familjetrassel och kompisar vävs in i deras berättelser på ett insiktsfullt och underbart medkännande sätt.
Ingen satte bild på 1970-talet so Gunilla Hansson. Hennes färgglada illustrationer är ren lycka! Vi minns med värm Skratta lagom åt farmor, Godnatt har jag sagt och den alltid lika spännande Per, Ida och Minimum. Att nu ska här bli andra bullar nu åter finns i handeln är inget annat än ren nostalgi-lycka!
När ska de här ges ut igen? Det finns en marknad, vi lovar!
Jessica & Elizabeth Wakefield i Sweet Valley, vi älskar er! Många tusentals barn i Sverige läste under 1990-talet böckerna om tvillingarna som var så olika: Jessica den utåtriktade och Elizabeth den lugna. Det fanns hur många böcker som helst i serien , som är skapad av Francine Pascal – men böckerna är skrivna av olika författare.
Den som en gång läst om familjen Ingalunda, Nannanda och På stubben på Rad-i-radhusgatan glömmer det aldrig. Så underhållande Är Gunnel Lindes klassiker från 1971 om de enkelspåriga familjerna som bara kan göra allt på ett enda sätt. Men tillsammans klarar de det mesta! Olof Landströms illustrationer är oslagbara. Vad väntar ni på, ge ut ge ut!
Det är färgglatt, analoga kameror och pappersfoton i denna glad utklädningsbok om familjen som ska ta en bild till farmor. Högläsning när den är som allra bäst, och vi tror att dagens föräldrar dessutom skulle älska nostalgin!
Efter tio år är Christina Herrström tillbaka med en ny bok för alla som älskade Ebba & Didrik och Glappet. I Tionde våningen har hon utgått från sin egen historia. Och texten är det första hon skrev efter några mycket tunga händelser.