10 barnböcker du garanterat läste om du är ett 80-talsbarn
Böcker

10 barnböcker du garanterat läste om du är ett 80-talsbarn

Maria Gripe dominerade, Ronja Rövardotter såg dagens ljus och alla fick läsa Momo — eller kampen om tiden. Minns du barnböckerna från 80-talet?

Av: Elsa Sjögren

Maria Gripe dominerade, Ronja Rövardotter såg dagens ljus och alla fick läsa Momo — eller kampen om tiden. Minns du barnböckerna från 80-talet?

Bok 1

Tordyveln flyger i skymningen

Maria Gripe

Jonas, Annika och David hittar en bunt gamla brev skickade till en Emelie som levde på 1700-talet. I breven står det bland annat om en 3000 år gammal egyptisk staty i Ringaryd, där de bor. Barnen försöker hitta statyn och upplever allt mer märkliga och mystiska saker.
Dagens motsvarighet: Spökflickan av Katarina Genar.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Bok 1

Den oändliga historien

Michael Ende

Bastian är elva år och blir mobbad i skolan. Hans mamma har dött och pappan är deprimerad. En dag hittar bastian boken Den oändliga historien i ett antikvariat. Han läser om landet Fantásien som hotas av undergång. Barnkejsarinnan ger pojken Atreju i uppdrag att rädda riket och hitta ett botemedel för hennes mystiska sjukdom. Ju mer Bastian läser, ju mer får han känslan av att han är en del av berättelsen.
Dagens motsvarighet: Törnspökets hemlighet av Tone Almhjell.

Bok 2

Godnatt Mister Tom

Michelle Magorian

Under andra världskriget evakueras Willie Beech från London till den engelska landsbygden. Han hamnar hos den gamla enstöringen Tom Oakley i byn Little Weirwold. För första gången i sitt liv möter Willie vänlighet. Han får äta sig mätt, han får kläder och får sova i en egen säng. Men plötsligt en dag hämtar hans mamma hem honom. När det går flera veckor utan att Mister Tom får något livstecken från Willie ger han sig ut för att leta efter honom.
Dagens motsvarighet: En sån där vidrig bok där mamman dör av Sonya Sones.

Bok 3

Momo — eller kampen om tiden

Michael Ende

Flickan Momo har rymt från ett barnhem och flyttar in i en gammal teaterruin. Momo har en ovanlig talang och kan lyssna som ingen annan kan. När hon lyssnar på vad människor har att säga börjar de tänka själva och människorna runt teatern märker att livet blir lite lättare när de varit och pratat med Momo. Men Momo och hennes vänner hotas av hemliga män klädda i grått som stjäl deras tid.
Dagens motsvarighet: Dit ljuset inte når av Annika Thor.

Bok 4

Mamman och den vilda bebin

Barbro Lindgren

Böckerna om den vilda bebin är fortsatt älskade av barn, men det var 1980 som den första boken publicerades. En bok för de minsta om en förskräckligt vild bebi som vill göra allt farligt och aldrig lyssnar på mammans tjat.
Dagens motsvarighet: Måste du! av Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore.

Bok 5

Ludde-böckerna

Ulf Löfgren

Ulf Löfgrens älskade böcker om kaninen Ludde gavs ut första gången 1984. Ludde skildrar roliga detaljer ur vardagen och har bland annat syftet att hjälpa till att utveckla barnens egen fantasiförmåga.
Dagens motsvarighet: Julia på stan av Eva Eriksson och Lisa Moroni.

Bok 6

Tummen-böckerna

Inger och Lasse Sandberg

Ett vanligt tumavtryck får ben, armar, ögon, mun och näsa. Vips så är Tummen redo för äventyr. Tillsammans med karaktärerna Lilla Anna, Lilla Spöket Laban och Långa Farbron är Tummen en av Inger och Lasse Sandbergs mest populära skapelser.
Dagens motsvarighet: Vips i trädet av Oskar Jonsson.

Bok 7

Ronja Rövardotter

Astrid Lindgren

En älskad klassiker av Astrid Lindgren som gavs ut 1981. Ronja är dotter till en rövarhövding och är både rebellisk och handlingskraftig. Hon blir i hemlighet vän med Birk, sonen till pappa Mattis rival. Tillsammans gör de uppror mot sina familjer och rymmer till en grotta i skogen.
Dagens motsvarighet: Nelly Rapp och Näckens hemlighet av Martin Widmark och Christina Alvner.

Bok 8

Skrot-Nisse

Jan Lööf

Bilderboken av Jan Lööf som sedan blev en populär tv-serie. Kalles föräldrar ska åka på semester och Kalle får under tiden bo hos farbror Nisse, som äger en skrotgård. Nisse har planer på att bygga en hjulångare och resa till Afrika. Tillsammans med gubben Kvarnsten, en märklig man som påstår sig vara trollkarl, beger sig Kalle och Nisse ut på äventyr.
Dagens motsvarighet: När Felix blev stor av Jan Lööf.

Bok 9

Dårfinkar och dönickar

Ulf Stark

Simone är 12 år gammal. När mamman flyttar ihop med sin nya kille och Simones hund försvinner i flytten klipper hon av sig håret i protest. Första dagen i den nya skolan tror alla att Simone är en kille och heter Simon. Simone finner sig i situationen men blir snart intrasslad i en karusell av lögner. I skolan är hon mitt i ett triangeldrama, hemma har hon fullt upp med jakten på sin försvunna hund och en morfar som kommit för att dö.
Dagens motsvarighet: Isaks universum av Anna Ehring. 

En sida till? Fortsätt läs!