Beppe Singer:
Inspiration

Beppe Singer: "Det finns massor av sätt att skapa dålig stämning"

Sluta ge lärare goda råd – ge dem dåliga istället! Förhoppningsvis är det några som förstår vad de egentligen håller på med och resultatet blir elever som mår bättre i skolan. Det menar författaren, programledaren och föreläsaren Beppe Singer.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Johanna Stenius

Sluta ge lärare goda råd – ge dem dåliga istället! Förhoppningsvis är det några som förstår vad de egentligen håller på med och resultatet blir elever som mår bättre i skolan. Det menar författaren, programledaren och föreläsaren Beppe Singer.

Sluta att ge lärare goda råd – ge dem dåliga istället! Förhoppningsvis är det några som förstår vad de egentligen håller på med och resultatet blir elever som mår bättre i skolan.

Beppe Singer författare och älskad föreläsare som brinner för barnen och deras entusiasm att lära sig saker framför allt. Just nu är han aktuell med ännu en experimentbok: Beppe testar – den stora expermentboken, vill skaka om lärare som glömt bort varför de blivit just lärare. Därför har han valt att börja i den negativa änden och under sina föreläsningar som är mycket uppskattade bland lärare lista tio saker som garanterat förstör lektioner, skoldagar och elevers glädje och liv – allt för att få lärare att se sig själv i vitögat. Han vägrar erbjuda verktyg eller ”goda råd”. Det finns massor av sätt att skapa dålig stämning i klassrummet!

Ett (dåligt) råd han brukar ge sina åhörare är till exempel att tro att man som lärare klarar allting själv.

– Jag upptäckte snabbt när jag själv började jobba som lärare att det finns en stolthet bland kollegerna. Så fort en lärare går in i ett klassrum är det den personens universum som gäller. Man vill inte erkänna för sig själv och sina kollegor och elever att man kanske inte vet man pratar om, och det är ett ypperligt sätt att skapa dålig stämning!

Dagens skola är extremt föränderlig och många lärare tappar bort sig själva i ett sammelsurium av reformer, dokumentationskrav och olika statliga satsningar.

– När jag pratar med lärarna skalar jag bort allt det igen. Jag vill inte visa en ny modell de kan använda sig av utan tittar dem djupt i ögonen och hjälper komma ihåg varför de valde att jobba som lärare.

Det är inte en positiv insikt för alla som satt sig tillbakalutade för att sänka garden och bara lyssna en stund, lugnade av löftet att de inte kommer att få några färdiga verktyg med sig att jobba med.

– Varje gång jag är ute och berättar om hur man snabbast möjligt kan få sparken som lärare ser jag människor få en ögonöppnare. Jag ser vuxna som jobbar i den mest råa skolmiljö bryta ihop. För när man skalar bort allt man gömmer sig bakom och tittar in på hur man verkligen beter sig kan det kännas väldigt mycket, berättar Beppe Singer.

Men i det kan man bygga upp något nytt. Sig själv och sin lust och vilja att göra gott för andra människor.
­– De kommer fram och säger att ”det här är precis vad jag behöver, nu förstår jag att jag måste ha en timeout”. Då har vi ett klassrum fullt med barn som kanske slipper en bitter människa, och det är mitt främsta mål.

Fakta

 • Vem:

  Benjamin ”Beppe” Singer

 • Född:

  1977.

 • Familj:

  Gift med Sara. Tillsammans har de barnen Stella och Vincent-

 • Bor:

  I Aspudden utanför Stockholm.

 • Gör:

  Författare, föreläsare, programledare för Hjärnkontoret på SVT samt före detta lärare. Bland annat.

 • Aktuell:
Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!