12 barnböcker som tar med dig under vatten
Böcker

12 barnböcker som tar med dig under vatten

Ta på dig cyklop och dyk ner i en spännande värld under vattenytan. Vi har listat tolv barnböcker som tar med dig bland hajar, skeppsvrak och havsperuker.

Av: Linnéa Ivares
Fotograf: Illustration: Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket

Ta på dig cyklop och dyk ner i en spännande värld under vattenytan. Vi har listat tolv barnböcker som tar med dig bland hajar, skeppsvrak och havsperuker.

Bok 1

Frans fiskebok

Emil Maxén

I Frans fiskebok får du bland annat lära dig om olika fiskarter, om hur du knyter fiskeknutar och gör egna fiskedrag. Boken är fylld med fiskefakta, knep och knåp som bejakar de första stora ögonblicken för en nybörjarfiskare.

Bok 2

Havet är din bästa kompis

Lasse Åberg

I denna lekfulla barnbok berättar Lasse Åberg om livet under havsytan och betydelsen av att ta hand om våra hav. Havet är avgörande för allt liv på jorden, utan det finns det inget regn och inget syre. Det blir ökenhetta på dagen och iskyla på natten. Boken innehåller intressanta fakta och finurliga iakttagelser, berättat på ett unikt sätt som endast Lasse Åberg kan. Passar barn i åldrarna 6–9 år.

Bok 3

Pärlfiskaren

Karin Erlandsson

I Pärlfiskaren sveps vi med ner i djupet. Trots att Miranda saknar en arm är hon den bästa dykaren och pärlfiskaren – och hon vet att ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, kan bli hennes. Med sig på äventyret har hon en flicka vid namn Syrsa, som har en sällsynt förmåga som kan ge Miranda ett övertag i sitt sökande… Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 4

Mumintrollen och havsorkestern

Cecilia Davidsson, Alex Haridi och Tove Jansson

Tove Janssons älskade berättelser om Mumindalen har tolkats i nytt bilderboksformat. Alla familjer behöver komma bort ibland – det tycker åtminstone Muminpappan. Han tar hela muminfamiljen ombord på skutan Havsorkestern och ger sig ut på en resa de sent ska glömma… Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 5

Jorden runt. Hajar

Sarah Sheppard

Hajen. Det finns få djur som vi är så rädda för – trots att det är större risk att du dör av att få en kokosnöt i huvudet på väg ner till stranden, än att en haj biter dig när du hoppar i vattnet. Här får du en chans att lära känna hajarna bättre. Titta på kartor och få bra tips på hur man undviker det där dåliga mötet med en haj som vi drömmer mardrömmar om. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 6

Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket

Jørn Lier Horst och Hans Jørgen Sandnes

Ett rysligt oväder drar över staden och spolar upp skräp på stranden. När Tilde och Viktor städar efter stormen gör de underliga fynd: 17 gummistövlar och namnskylten till ett 100 år gammalt skepp. Med hjälp av kustbevakningen försöker de lösa havets gåtor, men sökandet leder till andra upptäckter … Kan det finnas ett skeppsvrak på havsbotten? Och vems är alla stövlar? Här lovas spänning från första till sista sidan. Passar barn i åldrarna 6–9 år.

Bok 7

Sagan om den nyfikna abborren

Elsa Beskow

Den lille abborren Kvick blir nyfiken på människorna som tant Rödspätta, farbror Braxen och farbror Gädda berättat, eller snarare varnat honom för. En dag när Kvick är alltför frimodig, blir han uppdragen på en krok av lille Thomas. Gäddan, Braxen och Rödspättan beger sig till en grodfe som kan trolla så att fiskarna kan få ben och andas luft. Väl förtrollade går de hem till Thomas och ber honom släppa ut lille Kvick. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 8

Nelly Rapp och sjöodjuret i Bergsjön

Martin Widmark och Christina Alvner

Nelly och hennes familj campar vid en ovanligt djup sjö. Det sägs att det finns ett sjöodjur där, men det är nog bara en storgädda, skrattar pappa som planerar att dra upp den. Nelly vet inte vad hon ska tro, men en sak vet hon med säkerhet: slussvaktarna Bror och Elsa beter sig konstigt. Det här måste undersökas! Passar barn i åldrarna 6–9 år.

Bok 9

Oliver och havsperukerna

Philip Reeve och Sarah McIntyre

Möt Oliver Crisp – en född äventyrare som ständigt har fått hänga med på föräldrarnas upptäcktsresor medan allt han egentligen vill är att få ett eget rum, skaffa kompisar och gå i skolan. Den här gången blir det ett hårresande och skruvat äventyr till havs, fullt av tävlingssugna öar med fantastiska havsperuker, retsamma havsapor, sarkastiskt sjögräs – och en elak tonårskille vid namn Stacey de Lacey, härförare på den gamla onda ön Håleskär.. Passar barn i åldrarna 6–9 år.

Bok 10

Den lilla sjöjungfrun

H.C. Andersen

En älskad klassiker. Den lilla sjöjungfrun är H. C. Andersens saga om en sjöjungfru som räddar livet på och förälskar sig i en prins när hans skepp förliser. Med hjälp av en häxa blir hon människa. Men det är bråttom att vinna prinsens hjärta, annars förvandlas hon till skum på havet. Och hennes röst har häxan tagit som betalning för tjänsten. Passar barn i åldrarna 6–9 år.

Bok 11

Isaks universum

Anna Ehring

Möt Isak. Han går i femman, gillar basket, att hänga i trädkojan och att simma. I simhallen har Isak sin plats i universum. Där är han som späckhuggaren, stark, smidig och viktlös. Där flyter han på rygg och låter tankarna snurra. Tills Blenda blickar ner på honom från bassängkanten. Blenda i klassen som har en jobbig hemlighet… Boken passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 12

Expedition Rädda revet

Christina Wahldén

Jorden har feber, temperaturen är för hög, och Stora barriärrevet och djuren som lever där drabbas hårt. Alices mamma försöker hitta lösningar, men läget är allvarligt. Ju mer Alice får veta, desto mer frågor dyker upp och hon inser att det inte finns några enkla svar. Är det till exempel rätt att flyga till andra sidan jorden för att forska om sköldpaddor? Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 13

Djupgraven

Camilla Sten och Viveca Sten

Djupgraven är första delen i Camilla och Viveca Stens rysarserie för slukaråldern. Övernaturligheter hämtade från nordisk folktro möter sjömansskrock och bäddar för sträckläsning. Människor försvinner spårlöst i havet, mörka skuggor böljar under vattenytan och övernaturliga väsen visar sig bland träden … Passar barn i åldrarna 9–12 år.

En sida till? Fortsätt läs!