8 barnböcker för alla som älskar spöken
9 till 12 år

8 barnböcker för alla som älskar spöken

Spöken, finns de eller finns de inte? I bokens värld kan vi med stor säkerhet slå fast att det är fullt av spöken. Oavsett ålder så finns det alltid en fascination för det övernaturliga. Här är en lista på några böcker som kan komma väl till hands när intresset väcks till liv.

Av: Sebastian Folcker

Spöken, finns de eller finns de inte? I bokens värld kan vi med stor säkerhet slå fast att det är fullt av spöken. Oavsett ålder så finns det alltid en fascination för det övernaturliga. Här är en lista på några böcker som kan komma väl till hands när intresset väcks till liv.

Bok 1

Handbok för spökjägare

LaxTon Ghost

Om det finns ett intresse för spöken är det perfekt att läsa om några som faktiskt jobbar med det. Spökjägarna Tony Martinsson och Niclas Laaksonen, som tillsammans är Laxton Ghost, har ägnat sitt liv åt att söka kontakt med spöken. De har medverkat i det prisade programmet ”Spökjakt” och har besökt de flesta hemsökta hem som finns i Sverige. I den här boken ger de tips för den som vill få kontakt med spöken, och berättar om upplevelser de har varit med om.

Passar för 9-12 år.

Bok 2

Salen

Nina Källmodin och Willem Källmodin

En hederlig, härlig skräckhistoria. Lo och hennes vänner hittar en oupptäckt dörr i skolan och får kontakt med ett spöke. Läskigt är det, men finns det något de kan hjälpa spöket med? Salen tilldelades andra pris i Bonnier Carlsens stora manustävling 2019.

Passar för 9–12 år.

Bok 3

Sagan om den underbara familjen Kanin och Spöktåget

Jonna Björnstjerna

I den här boken kryllar det av spöken! På vägen hem råkar Lillebror Kanin hoppa på Spöktåget där alla passagerare är döda sedan länge. De störtade ner i Det fruktansvärda avgrundsdjupet och varje kväll återupplever de sitt tragiska frånfälle. Men nu när Lillebror Kanin är medpassagerare kanske det finns en chans bryta förbannelsen.

Passar för 2-6 år.

Ur Familjen Kanin och spöktåget
Bok 4

Spökbyrån: Fallet med den rysliga skuggan

Kristina Ohlsson och Moa Wallin

Spöken är inte bara läskiga, de behöver ofta hjälp också. Tur då att detektiverna i Spökbyrån, Kalle och Elsa, finns till hands. I Frans Franssons lägenhet händer det märkliga grejer. Porslin krossas, märkliga skuggor dyker upp och lampor släcks. Någon försöker säga något. Men vad? Det är upp till Spökbyrån att lösa fallet.

Passar ålder 6–9 år.

Bok 5

Mystiska skolan: Spöktelefonen

Katarina Genar och Alexander Jansson

Den mystiska skolan är över hundra år gammal. Och en gång i tiden var telefonen i biblioteket sprillans ny. Men inte längre. Nu fungerar den inte ens. Men det sägs att spöken kan ringa i den. Det återstår att se… Gillar man den här boken finns det över tio fristående böcker till. Perfekt för den som vill lästräna.

Passar för 6–9 år.

Bok 6

Skräckslagen: Storasystern

Linda Segtnan

Heras familj ärver ett hus från en gammelmoster och de beslutar sig för att flytta dit. Känner du igen det hela? Många fantastiska spökhistorier börjar på det här viset, och Storasystern av Linda Segtnan är en av dem. Snabbt får Hera en ny vän – Jenny – men under nätterna hörs knackningar och gråt i huset. Det är något som inte står rätt till.

Bok 7

Agnes Cecilia: en sällsam historia

Maria Gripe

Nora får ofta en krypande känsla av att något inte står rätt till. En känsla av obehag. Hon hör fotsteg i våningen utan att se någon, får underliga telefonsamtal och när hon är ute med sin hund vill den hela tiden ta sig till ödehusets trädgård. Ett mysterium uppdagar sig och måste lösas. Och läsas – av läsaren. En sann klassiker!

Bok 8

Ödesryttarna: Spökhistorier från Jorvik

Helena Dahlgren

Helena Dahlgren är välkänd för sin kärlek till spökhistorier. Här har hon knåpat ihop flera stycken. De fyra ödesryttarna Anne, Linda, Alex och Lisa har gett sig ut på en långritt med sina magiska hästar. När de stannar för kvällen och gör upp en eld är det ett perfekt tillfälle att berätta spökhistorier för varandra. Men snart visar det sig att det inte är frid och fröjd där i skogen. Är det så att de själva är mitt i en spökhistoria?

En sida till? Fortsätt läs!