Igenkänning deluxe! Barnböcker som skildrar livet med småbarn
Böcker

Igenkänning deluxe! Barnböcker som skildrar livet med småbarn

Är ditt kök en konstant krigszon? Innehåller din väska minst ett blöjbyte, våtservetter och några smörgåsrån, oavsett vart du går? Då är du i gott sällskap! Här har vi samlat tio barnböcker som bjuder på hög igenkänning för alla med småbarn.

Av: Linnéa Ivares
Illustration från ”Julia äter allt” av Eva Eriksson och Lisa Moroni

Är ditt kök en konstant krigszon? Innehåller din väska minst ett blöjbyte, våtservetter och några smörgåsrån, oavsett vart du går? Då är du i gott sällskap! Här har vi samlat tio barnböcker som bjuder på hög igenkänning för alla med småbarn.

Bok 1

Det bästa jag vet

Beatrice Alemagna

Den lilla fladdermusflickan Pascaline är med mamma och handlar. Överallt ser hon saker som hon vill ha. Allt från snigelklubbor och tjusiga små trollslände-tofflor till neonfärgat lack till vingarna. Pascaline tjatar och suktar och klänger och dreglar på tills hon bara är som en hög på golvet. Då händer något som får henne att omvärdera vad som egentligen är viktigt i livet. En ny underbar bilderbok från Beatrice Alemagna med fantastiska illustrationer.

Läs även Aldrig i livet.

Bok 2

Här är Sickan

Sofia Rådström

En härligt knubbig samlingsvolym om Sofia Råströms charmiga huvudperson – Sickan – en stor favorit bland småbarnen! I boken in går: ”Kom nu, Sickan”, ”Dela med dig, Sickan” och ”Vänta, Sickan”.

Passar 0-3 år.

Inlaga från Här är Sickan av Sofia Rådström
Bok 3

Godmorgon alla tre på förskolan Ärtan

Maria Nilsson Thore

Maria Nilsson Thores fjortonde bok i serien om alla tre på förskolan Ärtan är full av igenkänning för småbarnsfamiljer. Här får vi hänga med när Valle, Idde och Ester äter frukost, klär på sig och busar på morgonen. Men en morgon kan se väldigt olika ut…

Passar 0-3 år.

Bok 4

Bebbe klär på

Mervi Lindman

Bebbe ska gå ut, men vänta, Bebbe behöver kläder först. Det tar en stund innan Bebbe kommer ut genom ytterdörren, för det finns ju så många sätt att klä på sig och så många olika kläder att prova.. Mervi Lindman böcker om Bebbe bjuder på vardagssituationer som både stora och små kan känna igen sig i.

Passar 0-3 år.

Bok 5

Vems säng?

Stina Wirsén

Stina Wirsén kan som ingen annan beskriva familjeliv för stora och små. Det är dags att gå till sängs. Alla ska sova. Men plötsligt blir Gnis hungrig. Knatt känner sig ensam, och den lilla Ludens blöja har läckt.. Och var ska stora blå Katten sova? Han får visst inte ens plats i sin egen säng.

Passar 3-6 år.

Bok 6

Nödig

Anne-Marie Körling och Louise Winblad

Nödig! Bråttom, springa toaletten. Nödig är en rolig och peppande bok om att gå på pottan med text av Anne-Marie Körling och illustrationer av Louise Winblad (hejhejvardag!).

Passar 0-3 år.

Bok 7

Julia äter allt

Eva Eriksson och Lisa Moroni

Under tiden mormor förbereder maten, smakar Julia på allt möjligt som hon hittar… Sedan är hon mätt! Eller? Författarna Eva Eriksson och Lisa Moroni har tillsammans skapat en serie varma och mysiga barnböcker om det lilla charmtrollet Julia.

Passar 0-3 år.

Bok 8

Knotan knappar

Per Bengtsson

Knotan älskar knappar. Bäst när de blinkar … Lycka när de låter! Per Bengtssons böcker om Knotan skildrar småbarnsvardagen tillsammans med upptäckarglada Knotan och tålmodiga pappa.

Passar 0-3 år.

Bok 9

Ligg still!

Nathalie Ruejas Jonson

Det är svårt att sova, särskilt när det en massa, snurr, hopp och lek i Inos kropp som bara måste ut. Det är först när föräldrarna, syskonen, katten och gosedjuret fyllt sängen som det blir trångt och lugnt, och äntligen möjligt att komma till ro. Natalie Ruejas Jonson har skrivit en berättelse om kvällspigghet, men också om trygghet och gemenskap i en familj.

Passar 3-6 år.

Bok 10

Bygga bygga berget

Eva Susso och Sanna Mander

I en färgsprakande bok av Eva Susso och Sanna Mander utforskar syskonen Kenji, Kingston och Nami samarbetetsglädje genom en lek med skor och leksaker. Kenji och Kingston bygger ett berg av skor och kuddar, och lillasyster Nami bidrar med fynd från sina upptäcktsfärder runt lägenheten. Spänningen stiger när ytterdörren plötsligt öppnas och berget rasar samman.

Passar 0-3 år.

En sida till? Fortsätt läs!