11 barnböcker om häxor och häxkonst
Böcker

11 barnböcker om häxor och häxkonst

Spådomskonst, magiska örter och baklängespromenader. Bokiño har samlat elva barnböcker om häxor som kommer att trollbinda hela familjen.

Av: Linnéa Ivares
Illustration från ”Nelly Rapp och häxornas natt” av Martin Widmark och Christina Alvner

Spådomskonst, magiska örter och baklängespromenader. Bokiño har samlat elva barnböcker om häxor som kommer att trollbinda hela familjen.

Bok 1

Silver & Stål. Häxhammaren

Johanna Strömqvist

I den andra, fristående boken om Silver & Stål är Lilly och Vincent tillbaka i en magiskt Stockholm. Lillys häxkrafter har vaknat – alldeles för tidigt – vilket är både omtumlande och farligt. Samtidigt hotas häxorna av en mystisk fiende som vill förgöra dem, och en skrämmande vålnad träder plötsligt fram genom speglar. Passar barn 9-12 år.

Bok 2

Nelly Rapp och häxornas natt

Martin Widmark och Christina Alvner

Nelly och Valle vet hur man tacklar monster och andra farligheter med hjälp av Lugn, Lärdom och List. I Nelly Rapp och häxornas natt möter de en mäktig häxmästare och måste använda sina nyfunna kunskaper om magiska örter – och deras drastiska effekter – för att stoppa grevens iskalla plan. Passar barn 6-9 år.

Bok 3

Påhittiga Häxanne

Ylva Hällen, Sara Edwardsson och Mattias Andersson

Häxannes livliga fantasi sätter fart på lekarna på förskolan Skräckkammaren, och de andra barnen tycker att den lilla häxan är så bra på att hitta på! Men när hennes fantasier och påhitt fortsätter utanför leken, ställs frågan om var gränsen går mellan bra fantasi och rena lögner? Ingen vill väl vara kompis med en ljugis? Passar barn 3-6 år.

Bok 4

Magi - den stora boken : från häxor och trollkarlar till besvärjelser och ritualer

Peter Bergting

Följ med genom en förtrollad port och träd in i en värld fylld med magi! Här finner du allt du kan önska dig – magiska brygder, trollstavar och stjärnstoft, mystiska djur, och hemliga ritualer. Läs om berömda häxor och trollkarlar, med fantastiska illustrationer av den välkände fantasytecknaren Peter Bergting. Passar barn 9-12 år.

Bok 5

Häxorna

Roald Dahl och Penélope Bagieu

Visste du att häxor finns på riktigt? De är bara svåra att upptäcka för de som inte känner till deras hemliga tecken. Och det värsta häxor vet är barn. Allra helst skulle de vilja utplåna alla barn från jordens yta. Den franska serieskaparen Pénélope Bagieu har med humor och glädje förvandlat Roald Dahls skräckinjagande berättelse till en underhållande seriebok. Passar barn 9-12 år.

Översättare: Elton Enström

Bok 6

Sagan om den underbara familjen Kanin och fru Skräck

Jonna Björnstjerna

Lillebror Kanin är på besök hos sin snälla farmor. Allt borde gå bra, men så går han vilse i skogen igen. Han räddas av den vänliga Fru Käck, som visar sig ha en skrämmande hemlighet. För bakom Fru Käcks gulliga yttre döljer sig en helt annan person: Fru Skräck! Passar barn 3-6 år.

Bok 7

I häxornas tid

Maj Bylock

Anneli springer rakt in i skogen. Nu är de här för att hämta henne! De som kallar henne häxa. Runt henne dånar forsen, men sakta förvandlas dånet till musik. Där ute i vattnet sitter någon… I häxornas tid bygger på ett verkligt rättsfall från 1600-talet där en 11-årig flicka ställdes inför rätta, under en tid då det kunde kosta en människa livet att bli utpekad som häxa. Passar barn 9-12 år.

Bok 8

Min lilla häxa

Sanna Mander

”Godnatt, Harry. Imorgon ska vi upp tidigt så inget fuffens nu”, säger mamma och släcker lampan. Harry är trött och redo att sova, men då hörs en liten röst. Harry är åtta år och snäll för det mesta. Men då och då blir livet krångligt på grund av hans lilla häxa. När häxan får tråkigt vill den gärna att Harry ska vara med på något bus. Ibland ställer den till det riktigt ordentligt, och då råkar Harry i knipa. Passar barn 3-6 år.

Bok 9

Narnia. Häxan och lejonet

C. S. Lewis

C.S. Lewis klassiska saga om det förtrollade landet Narnia finns i sju delar. I boken Häxan och lejonet följer vi syskonen Pevensie som hamnar i Narnia, där den ondskefulla Vita Häxan härskar och det är evig vinter.. Men det sägs att den dag då fyra av Adams och Evas söner och döttrar kommer till landet, då börjar våren och lejonet Aslan återvänder och befriar landet. Passar barn 9-12 år.

Översättare: Birgitta Hammar

Bok 10

Häxor går på bio

Ebba Forslind och Mari Ahokoivu

Åtta häxor och en biosalong är lika med – kaos! Kjolar trasslar in sig i stolarna, popcornen är inte tillräckligt saltade, filmen är inte rolig nog, och är det inte lite kyligt i salongen? Lika bra att tända en liten brasa, tycker häxorna, som struntar i alla som ber dem att sluta störa. Passar barn 3-6 år.

Bok 11

Elins hemligheter : en handbok i häxkonst

Tuvalisa Rangström och Anna Nilsdotter

Elins hemligheter är en praktisk handbok i häxkonst, som kan inspirera nybörjarhäxor som själva vill utöva magi. Genom hennes dagbok får vi läsa om häxbrygder, spådomskonst och baklängespromenader. Vi får dessutom följa Elin under dagar när världen runt omkring henne är extra magisk; Midvinter, Midsommar och fullmånekvällar.  Passar barn 9-12 år.

 

En sida till? Fortsätt läs!