7 barnböcker som håller minnet av förintelsen levande
Böcker

7 barnböcker som håller minnet av förintelsen levande

Ett sätt att hedra offren från Förintelsen är att läsa och prata om det som hände och på det viset föra historien vidare. Här är boktips för barn och deras vuxna - läs gärna tillsammans.

Illustration: Rebecka Lagercrantz ur "Två av allt"

Ett sätt att hedra offren från Förintelsen är att läsa och prata om det som hände och på det viset föra historien vidare. Här är boktips för barn och deras vuxna - läs gärna tillsammans.

Bok 1

Två av allt

Rose Lagercrantz och Rebecka Lagercrantz

I en transsylvansk stad finns två unga vänner, Eli och Luli. Eli springer för att undkomma de vampyrer hans bror varnat för, medan Luli springer vid hans sida. Deras oskiljaktighet tar ett abrupt slut när Luli och hennes syster emigrerar till Amerika i hopp om ett bättre liv, men deras löfte om brevväxling förblir ouppfyllt. Istället för brev möter Eli och hans familj – som är judar – den hårda verkligheten under andra världskriget.

Passar för 6-9 år.

Se gärna detta samtal med Rose Lagercrantz

Bok 2

Historien om Bodri

Hedi Fried och Stina Wirsén

Hédi, en flicka full av liv och kärlek till sin hund Bodri och sin bästa vän Marika njuter av frihet och lekfulla dagar i en liten stad. Deras okomplicerade liv förändras dock när de hör talas om Adolf Hitler, en mäktig och ondsint man som utvidgar sitt inflytande till fler länder. Trots försök från Hédis föräldrar att försäkra henne och hennes syster om att de inte behöver oroa sig eftersom de inte gjort något fel, kan Hédi se rädslan som tar grepp om både hennes pappa och mamma. Denna växande oro speglar de mörka tiderna som närmar sig för att förändra Hédis trygga värld.

Passar för 6-9 år.

Bok 3

Stjärntecknarna

Vanna Rosenberg och Cecilia Heikkilä

Gripande berättelse om barns mod och hopp mitt i krigets mörker. Boken tar läsaren till en orolig tid i Europa, där vi möter Dora och Franz, två barn som finner varandra på en tågperrong och vars vänskap blomstrar i en värld av fantasi och äventyr. De leker på en kall vind och utforskar stadens ruiner. Genom koder, kartor och djärva planer strävar de efter att sprida hopp i en tid då det verkar finnas så lite av det.

Passar för 9-12 år.

Bok 4

Mitt käraste gyllene barn

Christina Wahldén

En mörk natt 1942 flyr den sjuåriga judiska flickan Kaja Finkler från gettot i Warszawa, över en tegelmur, och lämnar sin familj bakom sig. I andra världskrigets skugga, där det är farligt att vara jude, återförenas hon för en kort tid med sin pappa och senare med sin mamma, men separation och tragedi följer snart. Kaja tvingas genomleva hemska upplevelser i olika koncentrationsläger, men överlever mirakulöst och anländer till Sverige vid krigets slut där hon återhämtar sig. Det är först efter sextio år av tystnad som Kaja väljer att dela sin gripande historia, en berättelse om överlevnad och återfödelse efter krigets skräck.

Passar för 9-12 år

Bok 5

Pojken i randig pyjamas

John Boyne

Berlin, 1942. Nioårige Bruno kommer hem och upptäcker att hans familj ska flytta på grund av hans pappas befordran till ett avlägset och isolerat hus. Där, avskuren från världen av ett långt staket och utan lekkamrater, blir Bruno nyfiken på de märkliga människorna på andra sidan staketet. Hans upptäckarfärd leder till en osannolik vänskap med en pojke i en helt annan situation, en vänskap som får tragiska konsekvenser.

Översättare: Anna Strandberg

Passar för 9-12 år.

Bok 6

Vi kommer snart hem igen

Jessica Bab Bonde och Peter Bergting

Seriebok kapad av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting som presenterar sex männniskors personliga vittnesmål om Förintelsen. En bok som ger en unik inblick i överlevandes erfarenheter – barndomen under kriget, förlusten av familjer, kampen för överlevnad, och deras liv efteråt. Boken tar upp svåra ämnen som undernäring, avbruten utbildning och familjer som rivs isär, samt berör de överlevandes första möten med Sverige och hur de fortsatte att leva trots de traumatiska upplevelserna.

Passar 9-12 år

Bok 7

Saras vingar

Lorenza Farina och Sonia M.L. Possentini

Italiensk bilderbok som utforskar vänskap och andra världskrigets mörka år genom ett gripande möte mellan en flicka och en rödhake. M.L. Possentinis känsliga illustrationer frammanar här en känsla av hopp och styrka i en tid präglad av mörker, avslutad med det hoppfulla suset av vingslag.

Översättare: Camilla Storskog

Passar 6-9 år

Boken finns inte längre att köpa men kan finnas på bibliotek och antikvariat.

Läs mer