Foto: Shutterstock 9 böcker där musiken visar vägen
Böcker

9 böcker där musiken visar vägen

Vilka instrument finns i en symfoniorkester? Hur lyckas man som band? Och hur kan man använda sin röst? Musik är ett tema som ofta men i vitt skilda former förekommer i böcker. Vi listar 9 barnböcker där tonerna tar plats!

Av: Ingrid Nilsson

Vilka instrument finns i en symfoniorkester? Hur lyckas man som band? Och hur kan man använda sin röst? Musik är ett tema som ofta men i vitt skilda former förekommer i böcker. Vi listar 9 barnböcker där tonerna tar plats!

Bok 1

Dagbok för alla mina fans: Fullt ös

Jeff Kinney

I Fullt ös, som ingår i serien Dagbok för alla mina fans, försöker Greg hjälpa sin brorsas band, som inte har en enda spelning i kalendern, att överleva. Resan till erkännande och kändisskap visar sig vara allt annat än enkel. Böjs i blajan, som bandet heter, gör allt för att nå ut till folk – de trycker upp klistermärken och kalendrar, publicerar videoklipp och planerar att kasta ut en jätteblöja från en skyskrapa. Greg släpar bajamajor och instrument och stjäl till och med en robot-apas trumpinnar, i hopp om att hjälpa bandet att lyckas. Och efter allt slit får de äntligen en spelning! Men är rock’n’roll-livet med sina oglammiga sidor, verkligen så fett som Greg föreställt sig?

Passar 6-9 år.

Översättare: Thomas Grundberg

Fullt ös av Jeff Kinney
Bok 2

Min förändring sjunger

Amanda Gorman och Loren Long

Lyssna till förändringens sång! Amanda Gorman känns igen från sin dikt ”The Hill We Climb”, som hon läste på president Joe Bidens installation år 2021. Min förändring sjunger är ingen ytterligare dikt utan en bilderbok, där hon tillsammans med illustratören Loren Long skrivit fram en barnens lovsång till förändring. I boken ljuder en hoppfull melodi av drömmar om en värld med olikheter, tolerans och förlåtelse!

Passar 3-6 år.

Översättare: Farhiya Feysal Yusuf

Min förändring sjunger av Amanda Gorman och Loren Long
Bok 3

Musikmysteriet

Martin Widmark och Helena Willis

Nästa turnéstopp: Valleby! Allt är frid och fröjd när folket i Valleby samlas för att se det berömda dansbandet Errols. Men nästa dag är alla biljettpengar borta! Vem kan ha stulit dem? Som vanligt finns det många misstänkta: café-Sara som är betuttad i bandets sångare, den kaxiga trummisen Nadja Ra-Kadam och den engelske basisten, som Maja tror sig ha stött på förut…Följ med detektiverna på ett mysterium kantat av buggande, trumsolon och familjehemligheter!

Passar 6-9 år.

Musikmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis
Bok 4

Knut och Klas på knytkalas

Malte Persson & Moa Hoff

Knut och Klas är två råttor som älskar att spela jazz. En dag blir de inbjudna till ett knytkalas. Knut sätter genast igång och fixar rätt efter rätt efter rätt. Tänk om han tar med sig för lite? För Klas går det lite trögare. Hans bas lockar hela tiden. Som tur är behövs det festlig musik på knytkalas också, inte bara mat. Knut och Klas på knytkalas är skriven på härlig rim som faktiskt känns lite jazzig, och med härliga illustrationer av Moa Hoff.

Bok 5

Livet enligt Rosa och en kille som heter Ville

Måns Gahrton och Johan Unenge

En dag ska Rosa bli en känd sångerska och låtskrivare. Det är åtminstone vad hon drömmer om! Rosas familj består av Rosa, hennes mamma, storasystern Blenda, och så hennes pappa som bor på Gotland med sin nya familj. Mycket förändras när kompisen Jessika sviker Rosa, som slutar spela trombon och börjar lira gitarr och skriva låtar istället. Dessutom lär hon känna Pamela, som tränar bågskytte och inte tycks bry sig om alla killar som är efter henne. Och så finns ju Ville, som meckar med gamla cyklar och bor i samma trappuppgång som Rosa. De är bästa kompisar och kan aldrig, aldrig blir något mer…

Passar 9-12 år.

Bok 6

Så funkar en orkester

Mary Auld och Elisa Paganelli

I denna bok följer man dirigenten Simon, vars passion är vacker musik. En dag tar han ett beslut – han ska starta en symfoniorkester! Så funkar en orkester är en hänförande introduktion till klassisk musik, som hela familjen kan finna nöje i. Boken är ett samarbete mellan tre parter: Konserthuset Stockholm, London Symphony Orchestra och Kungliga filharmonikerna. Symfoniorkesterns musik finns dessutom att ladda ner via en gratiskod i boken.

Översättare: Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Sjöstrand Svenn

Bok 7

Singers melodi

Vanna Rosenberg och Cecilia Heikkilä

Mitt i natten, då havsytan liknar en spegel i månljuset, förs ett litet sjölejon bort från sin familj. Ett nytt liv påbörjas tillsammans med ett resande cirkussällskap, som efter att ha hört sjölejonets ljuva stämma, döper honom till Singer. Det blir en lycklig uppväxt bland trollerikaninerna, skäggiga damen och alla andra nya familjemedlemmar. Men någonting saknas Singer. Någonting som gör sig mer påmint för var dag som går. Och en dag står Singers apelsinlådesäng plötsligt tom…

Passar 6-9 år.

Singers melodi av Vanna Rosenberg och Cecilia Heikkilä
Bok 8

Små människor, stora drömmar. David Bowie

Maria Isabel Sanchez Vegara

I Små människor, stora drömmar. David Bowie avbildas det liv David Bowie levde. Man får följa uppväxten i det tidiga 50-talets förortsLondon, där han drömde om att skapa via musik, konst, dans och måleri. Och det gjorde han också, tidigt! Man får se tillblivandet av Bowies egen stil och artistiska språk, vägen till den stilikon han var och uppstartandet av flertalet band – för att inte glömma genomslaget som soloartist. Bowies musik ekar än idag!

Passar 3-6 år.

Översättare: Elsie Formgren och Sten Sundström

Bok 9

Drillar och draköron : Boken om instrumenten

Lennart Hellsing och Ane Gustavsson

Vilka instrument ingår i en symfoniorkester? Bland annat fagotter, klarinetter, trumpeter, flöjter och fioler! Och hur låter de? Kan det vara så att kontrabasen brummar som en björn och att oboen har förmågan att få en kobra att dansa i Samarkand? Lyssna och läs, så finns svaren där!

Passar 3-6 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.