Tick tack! 7 barnböcker om tid
Böcker

Tick tack! 7 barnböcker om tid

För barn har tiden bara två lägen — den antingen rusar förbi eller sniglar sig fram. Ofta är den svår att förstå. Bokiño tipsar om sju böcker som tar upp detta fascinerande, krångliga ämne.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Illustration av Marta Altés ur Bara fem minuter

För barn har tiden bara två lägen — den antingen rusar förbi eller sniglar sig fram. Ofta är den svår att förstå. Bokiño tipsar om sju böcker som tar upp detta fascinerande, krångliga ämne.

Bok 1

När vi var ensamma i världen

Ulf Nilsson & Eva Eriksson

Tänk dig att lära dig klockan. Vilken koll på världen du får! Eller det tror i alla fall Storebror som kanske, kanske, har lärt sig klockan. Men när saker inte infaller när han tror att de ska, till exempel att pappa ska hämta, så tar han saker i egna händer. Han hämtar ut lillebror från förskolan och de går hem. Tillsammans är de i trädgården och försöker få tid att gå. De leker tv, fikar och Storebror kämpar för att ta hand om sin lillebror. Frågan är bara: Har han verkligen lärt sig klockan?

Bok 2

Bara fem minuter till

Marta Altés

Det här med tid är märkligt. För den som har tråkigt kan fem minuter kännas som en evighet, medan en timme flyger iväg när man är på kalas och har roligt. Varför är det så? Och varför säger pappa att det är lugn och skön pappa-tid, när det alldeles uppenbart är hög tid för lek? Den prisbelönta illustratören Marta Altés berättar om hur det kan vara när stora och små tänker olika om tid. Passar barn 3-6 år.

Bok 3

Momo eller kampen om tiden

Michael Ende

Flickan Momo har rymt från ett barnhem och flyttar in i en gammal teaterruin. Momo har en ovanlig talang och kan lyssna som ingen annan kan. När hon lyssnar på vad människor har att säga börjar de tänka själva och människorna runt teatern märker att livet blir lite lättare när de varit och pratat med henne. Men Momo och hennes vänner hotas av hemliga män klädda i grått som stjäl deras tid. Passar barn 9-12 år.

Bok 4

Tiden tar semester

Mattias Käck och Ida Björs

Tiden längtar efter en lång semester. Hon vill drömma sig bort och stanna länge på ett enda ställe. Vad händer när Tiden tar semester? Och vilka ska egentligen ta över när Tiden är bortrest? Tiden tar semester är en poetisk och vardagsnära skildring av tiden och livets tempo sett ur ett barns perspektiv. Passar barn 3-6 år.

Bok 5

Tidenboken

Pernilla Stalfelt

Har du funderat på kattklockor, tidsoptimister och lektid? På tidsresor, årstider och tidtagarur. Går det att stoppa tiden? Eller åtminstone fånga den i en liten burk? Varför sniglar den sig fram ibland och går alldeles för fort när man minst önskar det? Tidenboken tar med läsaren på en tidsresa i alla riktningar och hjälper oss att förstå och fundera. Passar barn 3-6 år.

Bok 6

Skoj med tid och klass 1b

Helena Bross och Christel Rönns

En fylla-i-bok med lekfulla övningar för barnet. Tillsammans med Klass 1b får ni upptäcka tiden på olika sätt — vilka årstider finns det? Vad heter månaderna och vad har de för nummer? När börjar skolan och när är det rast? Öva på klockan och rita i visarna! Passar barn 6-9 år.

Bok 7

Just nu har vi varandra

Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich

Kusinerna kommer om en timme, men just nu känns en timme som en evighet. Varför känns tiden så olika lång? Ibland är den segare än kola och ibland susar den förbi i rasande fart. I Just nu har vi varandra förvandlas tråkig väntan till ett fantasieggande samtal om tid och liv, bin och dinosaurier. Och plötsligt har en timme gått och det ringer på dörren.

Boken finns kanske att låna på bibliotek eller antikvariat. Passar barn 3-6 år.

En sida till? Fortsätt läs!