20 barnböcker som får fantasin att skena
Böcker

20 barnböcker som får fantasin att skena

Läs om perukbärande öar, flygande piratskepp och lådor som leder till andra världar. Vi listar 20 böcker som utmanar din och ditt barns fantasi.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Maurice Sendak / Ur Till vildingarnas land

Läs om perukbärande öar, flygande piratskepp och lådor som leder till andra världar. Vi listar 20 böcker som utmanar din och ditt barns fantasi.

Bok 1

Rymdpiloterna och svarta hålets fångar

Magnus Ljunggren och Johanna Kristiansson

Den skruvande och roliga uppföljaren till Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan! Rymdpiloterna Max, Kim och Sam vill titta på det mystiska svarta hål som har öppnats nära rymdstationen. Det här med att allting blir tvärtom i svarta hål låter ju så spännande! När de ser de söta enhörningarna som har fastnat i det svarta hålet kan de såklart inte låta bli att släppa ut dem. Men när enhörningarna kommer ut förvandlas de till sin motsats – och nu är tre ondskefulla dödsmördare lösa i rymden.

Passar barn 6-9 år.

Bok 2

Pappas långa ben

Nadine Brun-Cosme och Aurélie Guillerey

Det är pappas tur att hämta Mattis på förskolan idag och Mattis kan inte låta bli att oroa sig över att något ska gå fel. Tänk om bilen inte startar? Mattis räknar upp alla möjliga sätt som det kan gå fel men pappa hittar på den ena fantasifulla lösningen efter den andra. Passar barn mellan 3-6 år.

Pappas långa ben
Bok 3

Rädda Rut

Lin Hallberg och Jonna Björnstjerna

En lättläst bok om djur och magi som uppmuntrar till fantiserande. I den magiska djuraffären finns ett djur för varje barn, och expediten vet precis vilket djur som passar vem. Rut vill så gärna leka med de andra barnen i lekparken, men de jagar iväg henne. Nu är det hennes tur att kliva in i den magiska djuraffären och få en pålitlig och trygg lekkompis.

Passar barn 6-9 år.

Bok 4

Ylvania. De stulna skuggornas tid

Ylva Hällen och Marcus Gunnar Pettersson

En uppföljare till Ylvania. Sagan om ljusbäraren som även kan läsas fristående. Ett år efter den första bokens slut har Jiros bror Rot fortfarande inte vaknat ur sin koma, orsakat av den onde Masters gift. Bara Äldsterådet vet hur man väcker honom, men vågar inte på grund av allt som står på spel. De fyra barnan i väktarstjärnan får reda på ett sätt att väcka Rot och bestämmer sig för att trotsa farorna och rädda honom. Det leder dem på en resa till Ylvanias hjärta och Virvelgraven. Där måste de fyra barnen hjälpas åt för att klara uppgiften — och för att överleva.

Passar barn 6-9 år.

Bok 5

Tusen stjärnors ö

Emma Karinsdotter

En äventyrsberättelse om 11-åriga Tigris. Hon och hennes pappa har levt ensamma i nästan alla år, och pappan saknar Tigris mamma otroligt mycket. Tigris hittar en mystisk låda med mammans namn på. Hon kryper ner i den, somnar och vaknar upp i en annan värld. På Tusen stjärnors ö finns Ariann med sina sånger, där finns stjärnstenarna och Leo med sina molnfår. Och här finns det spår av Tigris mamma. Men på ön finns också Skuggan som släcker alla de stjärnor som ger ön liv och den farliga Förstenade skogen.

Passar barn 9-12 år

Bok 6

Till vildingarnas land

Maurice Sendak

En fantasieggande barnboksklassiker om Max som en kväll busar så vilt att han får gå till sitt rum utan middag. Där skapar han en egen fantasivärld och far iväg till vildingarna värld. Han lyckas tämja de ruskiga varelserna och blir kung. Men efter ett tag tröttnar han på vildingarna och längtar hem till tryggheten och någon som tycker om en.

Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 7

Flickan som ville rädda böckerna

Klaus Hagerup och Lisa Aisato

Anna älskar böckerna, och alla de personer och världar som finns i böckerna. Hon ska snart fylla 10 och är väldigt rädd för att bli gammal och dö. Bibliotekarien fru Monsen berättar om vad som händer med de böcker som inte lånas ut — böckerna försvinner och förstörs av Milton Berg. Anna står inte ut med tanken och måste rädda böckerna.

Passar barn mellan 6-9 år.

Översättare: Lotta Bergqvist

Flickan som ville rädda böckerna
Bok 8

I huset där jag bor

Lena Sjöberg

Vem bor på 5:e våningen? Varför luktar det så gott på våning 4? Följ med in i huset och upptäck alla spännande rum och människor som finns att titta på. Tusentals detaljer och spännande personer bjuder in till diskussion och frågor. Historien kan bli olika varje gång ni läser den!

Passar barn mellan 3-6 år.

9. Grävlings resa av Cecilia Heikkilä

Grävlings resa
En gång i tiden var Grävling sjökapten. Nu är han gammal och trött och lever ett stillsamt liv på sin ö. En dag är vågorna extra höga och ett litet djur spolas upp på stranden. När det vaknar ställs hela Grävlings inrutade tillvaro upp och ner och de två nyfunna vännerna ger sig ut på en världsomsegling. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

10. Ester Tagg och Den flygande holländaren av Linn Åslund och Rebecka Helmersson

Ester Tagg och den flygande holländaren
Det enda som Ester har kvar efter sina föräldrar är något hon tror är en skattkarta. En dag ser hon en bild av ett flygande piratskepp i tidningen, ett skepp som ser likadant ut som det på hennes karta. Kan hennes föräldrar finnas på Den flygande holländaren? Ester vet att hon måste ta sig till skeppet, även om hon måste rymma från Silverskedens barnhem. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

11. En helt vanlig vecka med familjen Jansson av Petter Lidbeck, Martin Widmark och Pelle Forshed

En helt vanlig vecka med familjen Jansson
I familjen Janssons hem har barnen och de vuxna under en vecka bytt roller med varandra. De vuxna slipper plikter och ansvar och barnen får äntligen bestämma och göra allt barnförbjudet. Men när dagarna fylls av vuxna inte vill gå till jobbet eller tandläkaren, slipskaos i hissen, opassande kommentarer på bussen och tjat om husdjur blir drömmen alltmer mardrömslik. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

12. Doktor Proktor och den stora guldkuppen av Jo Nesbø

Doktor Proktor och den stora guldkuppen
Hela Norges guldreserv har blivit stulen! Bulle, Lise och Doktor Proktor beger sig till London för att lösa mysteriet och återbörda guldet. Utklädda till detektiver, gamla tanter och bebisar infiltrerar de en kriminell liga. Samtidigt som de tre vännerna försöker planera ett helt omöjligt rån måste de delta i en cupfinal i fotboll och utmana världens bästa fotbollsspelare. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

13. Samtidigt i min låtsasvärld av Lisa Bjärbo och Emma Adbåge

Samtidigt i min låtsasvärld
Drömmer du om att vara en katt? Eller kanske en superhjälte? Hur ser din låtsasvärld ut när tankarna plötsligt drar iväg en mulen torsdag? Samtidigt i min låtsasvärld är en kärleksförklaring till dagdrömmandet och fantasin. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

14. Hemma hela sommaren av Elin Johansson och Ellen Ekman

Hemma hela sommaren
När fröken frågar vad alla barnen ska göra under sommarlovet får hon svar som Legoland, Thailand, Vattenland. Men huvudpersonen ska ha hemmasommarlov med mamma. Hon rotar fram ett tält, stormkök och campinggrejer så åker de på safari. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

15. Törnspökets hemlighet av Tone Almhjell

Törnspökets hemlighet
I skogen kring Niklas Sommarkulles hem hittas mystiska fotspår och lemlestade djur, samtidigt blir Niklas mardrömmar allt värre. Trollen från hans mardrömmar har kommit till liv i skogen och Niklas är den enda som kan stoppa dem. Med hjälp av lodjuret Tyst hittar han en portal till en annan värld. Där plågas invånarna av Sparvkungen och Niklas måste hitta ett sätt att rädda båda världarna. Passar barn mellan 9-12 år.

Boken finns här.

16. Alfons hemliga världar av Gunilla Bergström

Alfons hemliga världar
Tre samlade berättelse om Alfons Åberg som alla är en hyllning till fantasin och världarna vi kan skapa genom lek, berättelser och hemliga vänner. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

17. Alice i underlandet av Lewis Carrol

Alice i Underlandet
Alice faller flera mil ner i ett hål och hamnar i Underlandet. Här dricker och äter hon olika saker för att bli större och mindre, träffar underliga karaktärer som den vita kaninen och Cheshirekatten och går på en besynnerlig tebjudning. Passar barn mellan 9-12 år.

Boken finns här.

18. Singers melodi av Vanna Rosenberg och Cecilia Heikkilä

Singers melodi
Ett litet sjölejon kommer till en resande cirkus och får namnet Singer efter sin vackra sångröst. Han växer upp på cirkusen, vid lejontämjarungen Manfreds sida, och får fina vänner. Trots det känner Singer en längtan och saknad. En dag när Manfred vaknar är Singers säng tom. Har han gett sig av för gott? Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

19. Lilla Sticka i landet Lycka av Martin Widmark och Emilia Dziubak

Lilla Sticka i landet Lycka
En kväll berättar tant Julia en fantastisk berättelse för Daniel. När hon var en liten och ledsen flicka som saknade sin bror styrde hon av misstag in kälken under en gran. Hon for genom is och snö och hamnade i landet Lycka. Här träffar hon fantastiska figurer som Herr Jacobi och den girige Krabban. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

20. Oliver och havsperukerna av Philip Reeve och Sarah Mcintyre

Oliver och havsperukerna
10-åriga Oliver är en född äventyrare som alltid fått hänga med på föräldrarnas upptäcktsresor, men han vill helst ha ett vanligt liv. Nu verkar föräldrarna, och öarna de skulle utforska, ha försvunnit. Oliver ger sig ut på jakt efter sin familj träffar på vägen Sten, en liten ö som är påväg till en stor tävling där ön med den snyggaste havsperuken ska utses. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!