14 ungdomsböcker vi dog för i tonåren
Böcker

14 ungdomsböcker vi dog för i tonåren

Kommer ni ihåg de där böckerna vi blev helt tokiga av i tonåren? Böcker fyllda av ilska, sorg, humor och ungdomens episka kärlek. Som förändrade våra liv och formade dem vi är idag. Här är 14 ungdomsböcker vi aldrig kommer att glömma.

Av: MOA DAHLGREN

Kommer ni ihåg de där böckerna vi blev helt tokiga av i tonåren? Böcker fyllda av ilska, sorg, humor och ungdomens episka kärlek. Som förändrade våra liv och formade dem vi är idag. Här är 14 ungdomsböcker vi aldrig kommer att glömma.

Bok 1

I taket lyser stjärnorna

Johanna Thydell (2003)

Jenna är 13 år och har precis börjat sjuan. Precis som alla tonåringar har hon i skolan livsviktiga problem. Ullis Knullis som tar alla killar och Sakke, hur ska hon få honom att se henne. Men hemma, där finns de riktiga problemen. Hennes mamma har fått bröstcancer och livet kommer aldrig bli sig likt igen.

Detta är en bok om allt, högt och lågt. Om sorg och lycka. Om vardagliga problem och om problem som förändrar ditt liv.

Bok 2

Tusen gånger starkare

Christina Herrström (2006)

Signe är en av de tysta tjejerna i klassen. Det är inte så lät när killarna låter över alla och när Mimi och hennes tjejer regerar. Men så en dag händer något. Saga börjar i klassen och hon låter sig inte falla in i någon hierarki. Hon gör precis som hon vill. Något som väcker de andras uppmärksamhet.

Tusen gånger starkare porträtterade en högskoleklass så verklighetstroget att vi tyckte det lika gärna kunde vara vår egen. Den tog upp svårigheterna med att ta plats och lyckan över att synas.

Bok 3

Systrar i jeans

Ann Brashares (2002)

Carmen, Lena, Bridget och Tibby har varit kompisar sen alltid. Men den här sommaren kommer att bli något helt speciellt. De ska spendera sommaren utspridda över världen. I en secondhandbutik hittar de ett par jeans. Ett par jeans som fantastiskt och otroligt nog passar dem alla perfekt. De bestämmer sig för att jeansen ska färdas mellan dem under sommaren. Genom ett par jeans resa får vi följa de fyra tjejerna och deras sommar.

Systrar i jeans var bokserien vi plöjde. Och när filmerna kom var vi återigen fast!

Bok 4

Ebba och Didrik

Christina Herrström (1995)

Ebba har ett viktigt val att göra. Hon slits mellan två kärlekar. Bästa kompisen Philip och den spännande Mårten. Hennes storebror Didrik är kär, olyckligt kär, i Yrla.

Detta är en stark läsupplevelse om att vara ung och kär. Den är precis lika aktuell idag som den var när den kom ut första gången 1995.

Bok 5

Förr eller senare exploderar jag

John Green (2013)

Hazel vet att hon ska dö. Hon har vetat det sen den dagen hon fick sin cancerdiagnos. Augustus Waters är friskförklarad från sin cancerdiagnos. Deras vägar korsas på kyrkans stödmöten för cancersjuka. Livet, som Hazel redan trodde var slut, börjar på nytt. Detta är historien om den episka kärleken mellan Augustus och Hazel.

Detta är boken och filmen som fick oss att brista i tårar, som fick oss att aldrig vilja sluta gråta men som samtidigt tände ett hopp inom oss. Ett hopp om att livet, trots motgångar, kan fortsätta.

Bok 6

Det handlar om dig

Sandra Beijer (2014)

Vi befinner oss i Stockholms innerstad. Vi får följa ett du och ett jag, genom ungdomens dagar. Detta är en berättelse om den första stora kärleken. Om en tid då allt är stort och livsavgörande. Om en tid där ”du” kan vara det största som finns.

Sandra Beijer skrev denna poetiska roman och att vara ung och kär. Och vi fullkomligt älskade den, historien och språket.

Bok 7

Syskonkärlek

Katarina von Bredow (1991)

Amanda och Ludvig är syskon. De älskar varandra, som syskon gör. Eller? Amanda börja känna mer och mer att hon älskar Ludvig, på kanske inte helt normalt sätt. När känslorna sedan besvaras av Ludvig är kaoset oundvikligt.

Visst kommer ni ihåg Katarina von Bredow? Hon skrev och kärlek, sorg och om ungdomens bekymmer. Men framförallt skrev honom om förbjudna känslor. Syskonkärlek är bara en i raden av böckerna om kontroversiell kärlek.

Bok 8

Klassresan

Moni Nilsson (2001)

Innan de börjar i sjuan ska de iväg på en sista klassresa med klass 6B. I klassen går bland annat Malin, Marcus, Linda, Edvin, Hamid, My, Annika och Rasmus. Tillsammans ska de få uppleva allt det där som kan hända på en klassresa. En resa på tre dagar. Tre dagar som kan förändra livet. För på dessa dagar kan du få din första kyss, bli kär, bli ledsen och fantastiskt glad.

Böckerna av Moni Nilsson var ett måste i klassrummet. För detta var serien som alla slukade.

Bok 9

Vinterviken

Mats Wahl (1993)

Detta är en kärlekshistoria som går i Romeo och Julias anda. Den förbjudna kärleken mellan John-John och Elisabeth blomstrar trots det stora avståndet mellan dem. I praktiken är det bara Vinterviken som skiljer dem åt. Hon på ena sida och han på andra. Men i verkligenhet är det så mycket mer som skiljer dem åt. Det är sociala skillnader, pengar och dumma föräldrar.

Bok 10

Sanning eller konsekvens

Annika Thor (1997)

Detta är en bok om att vara ung. Om svårigheterna i att växa upp och fortfarande försöka vara sig själv. En bok om hämnd och hur svårt det är att stå emot grupptryck.

Nora börjar i sexan och precis allt förändras. Hennes bästa kompis Sabina vill inte längre vara med henne. Karin däremot vill det. Men vill Nora vara med Karin?

Bok 11

Jag saknar dig jag saknar dig

Peter Pohl och Kinna Gieth (1992)

Tina och Cilla är tvillingar och beroende av varandra. För de förstår varandra. Men plötsligt står Tina ensam kvar. Det som inte fick hända hände. Cilla är död och Tina har inte längre en tvillingsyster.

Detta är en historia som baseras på en verklig händelse. En historia om förlust, om hur man kämpar vidare när man är redo att ge upp.

Bok 12

Linas kvällsbok

Emma Hamberg (2003)

Detta är succén om Lina som också blev film. Lina är 15 år och okysst. Hon bor i världens tråkigaste lilla stad. Bästa kompisarna vill nog bara vara med henne för att hon är fulare än dem. Men det här året ska bli annorlunda. Det här är året då precis allt händer.

Vi slukade de här två böckerna och fullkomligt älskade Linas humoristiska men ändå så trovärdiga kvällsbok.

Bok 13

Tillsammans

Denise Rudberg (2007)

Alexander, Jakob och Therese är fullkomligt olika. En privatskoleelev, en sportkille och en som bor på en husbåt. Men av en slump korsas deras vägar när det ska spelas in ett TV program på Djurgården. De tre ungdomarna kommer närmre och närmre varandra omedvetna om det som hotar splittra dem.

Denise Rudbergs serie finns i tre delar och vi älskade att följa den lite udda trion.

Bok 14

Sandor slash Ida

Sara Kadefors (2001)

Sandor bor i en håla utanför Göteborg. Ingen vet vem han är. Han är en tönt som dansar balett och han kallas för bögjävel. Ida bor mitt i Stockholm. Hon är populär och hänger mest på fik med sina kompisar. Hon kallas för bimbo. Genom ett chattforum börjar de prata, om det enda de har gemensamt, att de hatar sitt liv.

Denna bok blev en del av vår ungdom. Vi kände så väl igen oss, i mötesforumet och i de hopplösa känslorna om livet men också i den oväntade kärleken.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!